Με τις ευρωεκλογές να απέχουν κάτι παραπάνω από δύο εβδομάδες, το Politico παρουσίασε τα δεδομένα σε σχέση με τη σύνθεση της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Μεγάλο ερώτημα παραμένει κατά πόσο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα διατηρήσει τη θέση της. Στον βαθμό που κάτι τέτοιο συμβεί, το Politico εκτιμά ότι θα παραμείνει στη θέση του Έλληνα επιτρόπου και ο Μαργαρίτης Σχοινάς
Δεν θεωρείται, όμως, εξίσου δεδομένο ότι θα κρατήσει το ίδιο χαρτοφυλάκιο (Προώθηση Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής). Η κυβέρνηση θα ήθελε κάτι πιο αναβαθμισμένο - ιδανικά ένα από τα χαρτοφυλάκια Μετανάστευσης ή Άμυνας.

Διαβάστε ακόμα: Politico: Οι τέσσερις πολιτικοί που ακούγονται για τη θέση του Ευρωπαίου επιτρόπου από την Ελλάδα


Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Σε ποιους δίνει προβάδισμα το Politico

Στην περίπτωση, δε, που υπάρξει αλλαγή προσώπου, το Politico δίνει προβάδισμα στους Παπασταύρου, Γεραπετρίτη και Κεραμέως. Με την πρώτη θέση να θεωρείται δεδομένη για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το πιθανότερο είναι η Φον ντερ Λάιεν να παραμείνει επικεφαλής της Κομισιόν.

Αρκετές κυβερνήσεις, όμως, είτε αμφισβητούν το έργο της είτε δεν θέλουν να παραμείνει η κορυφαία θέση της ΕΕ σε γερμανικά χέρια. Η Γαλλία πρωτοστατεί στις παρασκηνιακές αντιδράσεις, με αρκετούς αξιωματούχους να προκρίνουν για τη θέση τον Μάριο Ντράγκι. Ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ έχει αναλάβει να παρουσιάσει τον Ιούνιο έκθεση για «Το μέλλον της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ» - γιατί να μην κληθεί να την εφαρμόσει; Μια τέτοια εξέλιξη δεν θεωρείται, πάντως, η πιθανότερη - ενδεχομένως το Παρίσι επιμένει σε αυτό το σενάριο για να διαπραγματευτεί άλλα οφέλη, όπως η δημιουργία ενός νέου χαρτοφυλακίου που θα περιλαμβάνει την πολιτική ενίσχυσης της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και την προστασία του ανταγωνισμού.

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον για το χαρτοφυλάκιο Άμυνας, που μέχρι σήμερα δεν υπάρχει αλλά θεωρείται δεδομένο ότι θα δημιουργηθεί στη νέα Κομισιόν - σύμφωνα με το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο οκτώ στους δέκα Ευρωπαίους επιθυμούν αύξηση της συνεργασίας των κρατών-μελών σε αμυντικά θέματα. Φαβορί θεωρείται ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, Ράντεκ Σικόρσκι, που πάντως ακούγεται και για επίτροπος Εξωτερικών, θέση που σήμερα κατέχει ο Ισπανός Ζοζέπ Μπορέλ. Ρόλο-κλειδί στη διαδικασία εκτιμάται ότι θα παίξει η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι.

Η ισχύς της θα εξαρτηθεί βέβαια από το ποσοστό που θα λάβει στις ευρωεκλογές, από την ευρωομάδα στην οποία θα συμμετάσχει και από το κατά πόσο θα χρειαστεί η στήριξή της στη νέα Κομισιόν. Θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα ανανεώσει τη θητεία του πολιτικού αντιπάλου της, Πάολο Τζεντιλόνι (σήμερα επίτροπος Οικονομικών), αλλά θα είναι δύσκολο να κλείσει τον δρόμο στον Μάριο Ντράγκι, εφόσον επιλεχθεί για επικεφαλής της Επιτροπής.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή