Σε αδιέξοδο βρίσκονται κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία έχουν ως σημείο αναφοράς τον Αλέξη Τσίπρα και τα οποία διαφωνούν με τα όσα λέει και κάνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τα στελέχη αυτά εμφανίζονται εγκλωβισμένα, καθώς ούτε θέλουν να πάνε σε μία νέα διάσπαση, ούτε όμως και να παραμείνουν στο κόμμα τους έτσι όπως είναι σήμερα.

Το σίγουρο είναι ότι αμέσως μετά τις εκλογές και φυσικά ανάλογα με το αποτέλεσμα που θα φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπάρξουν εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ειδικά αν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ δεν καταφέρουν αθροιστικά να έχουν ένα ποσοστό το οποίο θα ξεπεράσει την δυναμική της ΝΔ, τότε θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι και από τα δύο κόμματα θα δρομολογηθούν νέες καταστάσεις με βάση τα σενάρια που υπάρχουν για την δημιουργία της μεγάλης προοδευτικής παράταξης.

Με δεδομένο μάλιστα ότι ο Στέφανος Κασσελάκης έδειξε σε πρόσφατη συνέντευξη του τις προθέσεις του για το πως θα διαμορφώσει το κόμμα του την επομένη των εκλογών τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο περίπλοκα και οι λύσεις πιο επιτκτικές. Δίνοντας το τρίπτυχο που θα κινηθεί για την ανασυγκρότηση του κόμματος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι θα στηριχτεί στον «εκσυγχρονισμό, την ψηφιοποίηση και την αμεσοδημοκρατία», ενώ ξεκαθάρισε προς κάθε =κατεύθυνση ότι η «κομματική επετηρίδα ούτε καν θα είναι παράγοντας» για την ανέλιξη των στελεχών του κόμματος, στο εξής.

Οι πρώην συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα λένε ότι το μήνυμα αυτό τους αφορά άμεσα. Αναγνωρίζουν, ωστόσο, παράλληλα ότι την συγκεκριμένη στιγμή είναι εγκλωβισμένοι, καθώς ούτε μπορούν να διασπάσουν για τρίτη φορά τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε μπορούν να παραμείνουν σε ένα κόμμα το οποίο πλέον δεν τους εκφράζει. «Η συγκατοίκηση μας με τα στελέχη του νέου ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον ιδιαίτερα προβληματική», λένε χαρακτηριστικά οι άνθρωποι που επιθυμούν να «δραπετεύσουν» και προσθέτουν ότι δεν έχουν τίποτα κοινό με τον Στέφανο Κασσελάκη. Αναγνωρίζουν ωστόσο ότι μία νέα διάσπαση την συγκεκριμένη στιγμή θα ήταν πολύ δύσκολη, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας δεν φαίνεται διατεθημένος να ηγηθεί ενός νέου σχήματος το οποίο θα προέρχεται μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Άρα, ακόμα και αν αποχωρήσουν από το κόμμα τους αυτά τα στελέχη δεν θα έχουν που να πάνε καθώς δεν έχουν καμία πολιτική συγγένεια με ένα κομμάτι στελεχών της Νέας Αριστεράς. Πληροφορίες, ωστόσο, αναφέρουν ότι κάποια στελέχη της παλαιάς προεδρικής φρουράς βρίσκονται σε επαφή με στελέχη της ομάδας της Εφης Αχτσιόγλου, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει κάτι. Την ίδια στιγμή τονίζουν ότι δεν έχουν πολλά περιθώρια συγκατοίκησης με τον νέο πρόεδρο, καθώς τόσο πολιτικά όσο και ιδεολογικά κινείται σε άλλο μήκος κύματος.

Η μοναδική λύση που βλέπουν και για την οποία ήδη έχουν ξεκινήσει να εργάζονται παρασκηνιακά είναι η δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα με στελέχη που θα προέρχονται και από το ΠΑΣΟΚ ή βρίσκονται σήμερα ως ανένταχτοι στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς. «Με ή χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα έχουμε αποφασίσει να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα», λένε χαρακτηριστικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία βρίσκονται με το ένα πόδι έξω από το κόμμα τους. Πρόσθεση τους είναι να μην δώσουν στους ψηφοφόρους του κόμματος τους την εντύπωση ότι απλώς αποχωρούν από το κόμμα, αλλά να στείλουν ένα μήνυμα ενότητας του προοδευτικού χώρου με την δημιουργία ενός μεγάλου κεντροαριστερού φορέα.