Πρώτες αλλά ηχηρές προειδοποιητικές βολές από τον «παραδοσιακό» ΣΥΡΙΖΑ προς τον Στέφανο Κασσελάκη να µην προχωρήσει στην εκ θεµελίων αναδιαµόρφωση του κόµµατος και στη συγκρότηση ενός εντελώς νέου για τα ελληνικά δεδοµένα πολιτικού σχηµατισµού συνιστά η επιστολή του µέλους της Πολιτικής Γραµµατείας Ζωής Καρκούλια προς τη γραµµατέα, Ράνια Σβίγκου, µε την οποία ζητά την έκτακτη σύγκληση του οργάνου ώστε να συζητηθούν όλα.

Η κυρία Καρκούλια σηµειώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ µεταλλάσσεται σε ένα «ασπόνδυλο κόµµα», χωρίς επί της ουσίας να έχει όργανα που θα λαµβάνουν αποφάσεις, «µε πρόφαση την “αδιαµεσολάβητη” σχέση προέδρου - βάσης, µε έντονα στοιχεία lifestyle». Η επιστολή έρχεται σε µια συγκυρία όπου στην Κουµουνδούρου οι «παλιοί» βλέπουν µε δυσφορία την πρόθεση του πρόεδρου και της ηγετικής οµάδας να τα αλλάξει όλα και γενικώς υπογείως επικρατεί αναστάτωση, η οποία όµως επικαλύπτεται και αποσιωπάται από τις ανάγκες της προεκλογικής περιόδου. Για να µην κατηγορηθεί δηλαδή κάποιο στέλεχος στην περίπτωση που επιλέξει να βγει µπροστά ότι δυναµιτίζει το κλίµα στο «παρά πέντε» της κάλπης αλλά και γιατί αρκετός κόσµος στην Κουµουνδούρου έχει αποφασίσει να συµπορευτεί µε τον Στέφανο Κασσελάκη. Κι αυτό καθώς από µεγάλο τµήµα του ΣΥΡΙΖΑ εκτιµάται πως ο νεαρός οµογενής µε τις ιδιαίτερες επικοινωνιακές ικανότητες «…είναι το µέλλον».

Χωρίς ταυτότητα

Ο Στέφανος Κασσελάκης εξέφρασε ευθέως τις διαθέσεις του για την εποµένη των ευρωεκλογών στην πρόσφατη συνέντευξη στο One Channel, σηµειώνοντας χωρίς περιστροφές: «Για µένα τα πιο χρήσιµα όργανα του κόµµατος είναι τα think tanks και τα τµήµατα του κόµµατος τα οποία παράγουν πολιτική», ακυρώνοντας ουσιαστικά τα κορυφαία όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, την Κεντρική Επιτροπή και την Πολιτική Γραµµατεία, τα οποία εντέλει τελούν σε πλήρη αδράνεια, καθώς δεν έχουν συνεδριάσει εδώ και αρκετό καιρό. «Το ότι δεν συνεδριάζουν τα όργανα δεν σηµαίνει ότι τα κοµµατικά στελέχη (ΠΓ και ΚΕ) µε µαγικό τρόπο σταµάτησαν να υπάρχουν. Ούτε σταµάτησαν να έχουν µέρος της ευθύνης για τα τεκταινόµενα», γράφει σχετικά η κυρία Καρκούλια στην επιστολή της, και σε άλλο σηµείο ασκεί δριµύτατη κριτική στη νέα φυσιογνωµία του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Στέφανο Κασσελάκη. «Σε όλη αυτή την περίοδο παρακολουθούµε, ως µη έχοντες συµµετοχή στην πολιτική ζωή και στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, µε ευθύνη όχι δική µας, τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να µεταλλάσσεται σε ένα άλλο κόµµα, που δυστυχώς δεν έχει καµία σχέση ούτε µε την Αριστερά ούτε καν µε τη σοσιαλδηµοκρατία και το Κέντρο, και, το χειρότερο, ούτε µε τον ίδιο του τον εαυτό. Και εξηγούµαι: Όλο αυτό το διάστηµα παρατηρείται µια τάση από τον πρόεδρο να αναδιατυπώνει και να αλλάζει ψηφισµένες θέσεις του κόµµατος, χωρίς να έχει προηγηθεί καµία διεργασία ή σύγκληση των οργάνων», αναφέρει το µέλος της Πολιτικής Γραµµατείας.

Η επιστολή της Ζωής Ζαρκούλια έρχεται ως συνέχεια των διαφωνιών που εκφράζουν τακτικά δύο εκ των παλαιών, και συγκεκριµένα οι Κώστας Ζαχαριάδης και Χρήστος Σπίρτζης, αλλά και της έκκλησης του Θανάση Καρτερού προς τα στελέχη και τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ να µην εγκαταλείψουν το κόµµα όσοι δείχνουν ενοχληµένοι από τον Στέφανο Κασσελάκη εξαιτίας του τρόπου που πολιτεύεται και των αντιφατικών θέσεων που εκφράζει δηµόσια, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι προσωπικές απόψεις του αρχηγού και υπηρετούν την αντίληψη του κ. Κασσελάκη περί πολιτικής.

 

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ