Στα τελευταία χιλιόμετρα της προεκλογικής περιόδου, ο πρόεδρος του κόμματος των Δημοκρατών, Ανδρέας Λοβέρδος, ανοίγει τα χαρτιά του στα «Π». Αναφέρεται στον στόχο των ευρωεκλογών, απαντά στο αν θα συνεργαζόταν με τη Ν.Δ. και σχολιάζει πώς θα έβλεπε τους Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελο Βενιζέλο για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Ποιος είναι ο στόχος σας στις ευρωεκλογές; 

Να είµαστε το πρώτο από αυτά που αποκαλούµε «µικρά κόµµατα». Οι ∆ηµοκράτες δεν είναι ακόµα ένα κόµµα στην ελληνική πολιτική σκηνή. Αντιθέτως, είναι εκείνο το κόµµα που σήµερα λείπει και, κυρίως, χρειάζεται. ∆υστυχώς, όλα ανεξαιρέτως τα κόµµατα της αντιπολίτευσης πολιτεύονται µε καθολική άρνηση. Είναι επαγγελµατίες αρνητές. Η αντιπολίτευση όµως δεν είναι προορισµένη να αρνείται άκριτα.

Η αντιπολίτευση σκοπό έχει να προστατεύει τα συµφέροντα της πατρίδας και των πολιτών, συµφωνώντας στο σωστό, δηµιουργώντας έτσι κοινωνικές συναινέσεις, και διαφωνώντας στο λάθος µε επιχειρήµατα και αντιπρόταση. Αυτό σήµερα δεν υπάρχει. Εµείς, οι ∆ηµοκράτες, µε προµετωπίδα την κοινή λογική, αυτό ακριβώς υπηρετούµε. ∆εν εξετάζουµε ποιος λέει κάτι, για να πάµε απέναντι. Εµείς ούτε είµαστε ούτε θα γίνουµε επαγγελµατίες αρνητές της αντιπολίτευσης. Εστιάζουµε στο τι λέγεται και τοποθετούµαστε. Γι' αυτό και πιστεύω ότι οι συµπολίτες µας θα µας εµπιστευθούν και στις 9 Ιουνίου και θα στείλουν τους ∆ηµοκράτες όσο πιο δυνατούς γίνεται στην Ευρωβουλή.

Αν εκλεγείτε ευρωβουλευτής, θα µείνετε στο Ευρωκοινοβούλιο ή θα επιστρέψετε, για να παίξετε ενεργό ρόλο στην ελληνική πολιτική σκηνή;

Το ένα δεν αποκλείει το άλλο. Είµαι υποψήφιος ευρωβουλευτής και θα πάω στο Ευρωκοινοβούλιο, να διεκδικήσω το καλύτερο για την πατρίδα µας, µε τόλµη, µε γνώση, µε αποτελεσµατικότητα. Στις 9 Ιουνίου οι Ελληνες αποφασίζουµε για το ποιοι µπορούν καλύτερα να µας εκπροσωπήσουν στις Βρυξέλλες.

Οι ∆ηµοκράτες και το ευρωψηφοδέλτιό µας είναι λαµπρό. Εχουµε όλα τα εχέγγυα για να πετύχουµε στην Ευρώπη. Ανθρωποι µε πολιτικότητα, αλλά όχι από κοµµατικούς σωλήνες, επιτυχηµένοι στην κοινωνία, ενωθήκαµε στο Κέντρο για να προσφέρουµε. Και προφανώς ήρθαµε για να µείνουµε. Είµαι βέβαιος κάθε µέρα και περισσότερο ότι οι συµπολίτες µας µάς εµπιστεύονται, γιατί βρίσκουν σε εµάς την ασφαλή και υπεύθυνη διέξοδο επιλογής για την κάλπη. ∆εν θα τους απογοητεύσουµε.

Θα δώσουµε τη µάχη µέσα και έξω από τη χώρα µε κοινή λογική, µε µετριοπάθεια, µε αγάπη για την πατρίδα. Θα είµαι παρών σε όλα τα µέτωπα, σε όλες τις µάχες. Αλλωστε, αυτό το έχω αποδείξει µε την πολιτική µου διαδροµή, ότι δίνοµαι ολόκληρος.

Πώς σκοπεύετε να προωθήσετε εθνικά ζητήµατα;

Οι ∆ηµοκράτες είναι πρώτα κόµµα πατριωτικό. ∆εν εκχωρούµε αυτόν τον όρο στους ακραίους και στους φασίστες. Ο αγώνας µας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα είναι για µια Ενωση προσιτή, δίκαιη, αποτελεσµατική. Στην εξωτερική πολιτική υπάρχουν για µένα αδιαπραγµάτευτα. ∆ήλωσα ότι θα επικεντρωθώ σε τρία θέµατα που αφορούν την Ελλάδα στην Ευρώπη, επειδή έχω και τις δυνατότητες, αλλά και την εµπειρία.

Οσο η Τουρκία θα επικαλείται casus belli για την Ελλάδα, την οποιαδήποτε συζήτηση για την ευρωπαϊκή της προοπτική οφείλουµε να την αρνούµαστε χωρίς δεύτερη σκέψη. Για µένα αυτό το θέµα είναι ζήτηµα ταυτοτικό. Οπως κάνουν όλοι lobbying για την πατρίδα τους, εγώ, όταν θα εκπροσωπήσω την πατρίδα µας στις Βρυξέλλες, θα επικεντρωθώ στο casus belli. Σε ό,τι αφορά την Αγια-Σοφιά και τη Μονή της Χώρας, η Ελλάδα δεν είναι δυνατόν να αρκείται σε µια διαµαρτυρία και να λησµονεί έκτοτε τις δικές της ευθύνες έναντι της ιστορίας της. Οφείλει να αναδεικνύει διαρκώς τη στάση του τουρκικού κράτους.

Ο κ. Ερντογάν προσβάλλει έµπρακτα τα µνηµεία που είναι καταγεγραµµένα στον κατάλογο της Παγκόσµιας Πολιτιστικής Κληρονοµιάς. Λυπάµαι που µέχρι σήµερα ούτε η ελληνική κυβέρνηση ούτε οι Ελληνες ευρωβουλευτές έκαναν αυτά που όφειλαν για το ζήτηµα. Αυτή η ανωµαλία πρέπει να λάβει ένα τέλος. Και ασφαλώς το Κυπριακό, που αποτελεί χαίνουσα πληγή για την Ελλάδα και τον Ελληνισµό.

Οφείλουµε να επιδιώξουµε την ένταξη της Κύπρου σε έναν συγκεκριµένο και ολοκληρωµένο µηχανισµό ευρωατλαντικής προστασίας. Η Ελλάδα δεν µπορεί να βαδίζει εµπρός αφήνοντας την Κύπρο πίσω. Εχουµε ευθύνη απέναντι στον Ελληνισµό να πηγαίνουµε χέρι-χέρι, µε ό,τι αυτό συνεπάγεται. Και διευκρινίζω: Λανθασµένη ή ασταθής ή άδικη λύση του Κυπριακού θα αποτελέσει µοιραία εξέλιξη για τον απανταχού Ελληνισµό.

Το κόµµα σας θα συνεργαζόταν µε τη Νέα ∆ηµοκρατία, εάν χρειαζόταν;

 Οι ∆ηµοκράτες είναι ένα κόµµα που συστήθηκε µε σκοπό να φέρει το θετικό πρόσηµο στην αντιπολίτευση. Είµαστε παρόντες για την πατρίδα, είµαστε παρόντες για τη ∆ηµοκρατία, είµαστε παρόντες για το Κέντρο. Εµείς θα αποτελέσουµε τη συνέχεια της δηµοκρατικής παράταξης. ∆εν ιδρυθήκαµε ούτε για να διχάσουµε ούτε για να γίνουµε µία από τα ίδια, επαγγελµατίες αρνητές. Αυτός για µας είναι ο στόχος και µε προσήλωση σε αυτόν θα συνεχίσουµε και µετά την 9η Ιουνίου.

Για να το πω απλά: Ηρθαµε για να µείνουµε.

 Είστε υπέρ της ανανέωσης της θητείας της κυρίας Σακελλαροπούλου;

Θα βλέπατε Σαµαρά ή Βενιζέλο στην περίπτωση που δεν ανανεωθεί η θητεία της σηµερινής Προέδρου της ∆ηµοκρατίας; Αποτελεί πάγια θέση µου ότι είναι θεσµικά ανεπίτρεπτο να γίνεται συζήτηση για την ανανέωση της θητείας ενός προσώπου την ώρα που είναι εν ενεργεία η ιδιότητά του.

Αλλωστε, το Σύνταγµα ρυθµίζει µε τρόπο και έµµεσο αλλά και άµεσο τις ηµεροµηνίες κατά τις οποίες µπορεί να γίνει αυτή η συζήτηση. Επειδή, όµως, µου το θέτετε και επειδή δεν είµαι πολιτικός που αποφεύγω τις απαντήσεις, µε δεδοµένο ότι µε βάζετε να διαλέξω ανάµεσα στον Αντώνη Σαµαρά, τον πρωθυπουργό που έσωσε τη χώρα από την καταστροφή και του οποίου υπήρξα υπουργός, και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, αντιπρόεδρο αυτής της ηρωικής συγκυβέρνησης και χρόνια συνοδοιπόρο και φίλο µου, η απάντηση για µένα είναι εύκολη και αβίαστη: Γ ια την Προεδρία της ∆ηµοκρατίας τόσο ο Αντώνης Σαµαράς όσο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος αποτελούν άριστες επιλογές.

 

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ