Στη µάχη της συσπείρωσης θα κριθεί για τη Ν.∆. το αποτέλεσµα των επικείµενων ευρωεκλογών, όπως συνοµολογούν τόσο οι δηµοσκόποι όσο και οι κυβερνητικοί επιτελείς. Ενδεικτική των στοχεύσεων του Μεγάρου Μαξίµου είναι η επιµονή του Κυριάκου Μητσοτάκη να προωθεί µια ατζέντα που ναι µεν απευθύνεται σταθερά στο πολιτικό Κέντρο, στο οποίο είναι αδιαµφισβήτητος κυρίαρχος την τελευταία πενταετία, αλλά για πρώτη φορά «αγγίζει» τόσο εµφατικά τα ενδιαφέροντα του παραδοσιακού νεοδηµοκρατικού ακροατηρίου.

Εξάλλου, ο στόχος της επαναπροσέγγισης µε τη συγκεκριµένη δεξαµενή είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο υπογραµµίστηκε τόσο πολύ το προηγούµενο διάστηµα η αποκατάσταση των επαφών µε την Εκκλησία, στον απόηχο του νόµου για τα οµόφυλα ζευγάρια, το ανέβασµα των τόνων στα εθνικά θέµατα, µε φόντο κυρίως την υποψηφιότητα Μπελέρη, αλλά και τις ηχηρές απαντήσεις στη ρητορική αµφισβήτησης της Συµφωνίας των Πρεσπών από την πολιτική ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας. Στο ίδιο µήκος κύµατος κινήθηκαν και οι ενέργειες για την ανάδειξη των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης σε µια σειρά από σηµαντικά ζητήµατα, που φυσικά αφορούν το σύνολο της κοινωνίας, όπως το δηµογραφικό ή η έξαρση της βίας στις µικρές ηλικίες και εντός της οικογένειας.

Διαρκώς καλύτερη εικόνα

Με βάση τα δηµοσκοπικά δεδοµένα των τελευταίων εβδοµάδων, είναι σαφές πως τα στοιχεία σχετικά µε τη «γαλάζια» συσπείρωση παρουσιάζουν διαρκώς καλύτερη εικόνα, γεγονός που αποτυπώνεται αφενός στα ποσοστά της Ν.∆., που αυξάνονται από µέτρηση σε µέτρηση, αφετέρου στην αναχαίτιση της δυναµικής που είχαν αναπτύξει οι σχηµατισµοί στα δεξιότερα του κυβερνώντος κόµµατος και κυρίως η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου. Την ίδια στιγµή, είναι κοινός τόπος στους κόλπους των κορυφαίων στελεχών του Μεγάρου Μαξίµου και της Πειραιώς πως υπάρχουν ακόµη πολλά περιθώρια σε ό,τι αφορά τη βελτίωση του συγκεκριµένου δείκτη, αφού η συσπείρωση σε αυτή τη συγκυρία βρίσκεται πέριξ του 70%, παράµετρος που δηµιουργεί αισιοδοξία (σε συνδυασµό µε τον παράγοντα επίτευξης των κεντρικών στόχων της προεκλογικής καµπάνιας) ακόµα και για την επίτευξη ποσοστού µεγαλύτερου του 33%, το οποίο έχει θέσει ως πήχη επιτυχίας για το κυβερνητικό στρατόπεδο ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Το θέµα της ακρίβειας

Παράλληλα µε τις παραπάνω παραµέτρους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναφέρει στην πρώτη γραµµή το θέµα της ακρίβειας, προσθέτοντας µάλιστα τη διάσταση της πρότασης που κατέθεσε προσφάτως στην Κοµισιόν έναντι των διαφοροποιήσεων στην τιµολογιακή πολιτική των πολυεθνικών. Με τον τρόπο αυτό επιθυµεί να καταδείξει πως, πέραν των παρεµβάσεων στο πεδίο της καθηµερινότητας, έχει τη δυνατότητα να «ακούγεται» και να προωθεί δέσµη λύσεων και στο µέτωπο των Βρυξελλών, ως µοναδικός φορέας που µπορεί, έστω και µε καθυστέρηση, να αναλάβει πρωτοβουλίες οι οποίες θα οδηγήσουν σε συνολικές λύσεις. Επιχειρώντας δε να «χτίσει» πάνω σε αυτή τη στρατηγική και να υπερθεµατίσει στο ευρωπαϊκό του προφίλ, ακολούθησε η κοινή επιστολή µε τον Πολωνό πρωθυπουργό, Ντόναλντ Τουσκ, για τη δηµιουργία ευρωπαϊκού αντιπυραυλικού θόλου, ως µια ακόµα ουσιαστική και συµβολική πρωτοβουλία εν µέσω της παρούσας κρίσιµης γεωστρατηγικής συγκυρίας.

Στο µεταξύ, συνεχίζοντας τον κύκλο των περιοδειών του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί την Αρτα, τα Γιάννενα, το Αγρίνιο, ενώ θα πραγµατοποιήσει µία στάση στo Ζαγόρι, που εισήλθε στη λίστα της UNESCO µε τα Μνηµεία Πολιτιστικής Κληρονοµιάς. Θα ακολουθήσουν από ∆ευτέρα η Κέρκυρα, η Πάτρα, ο Πύργος και το Σαββατοκύριακο η Κρήτη, µε ενδιάµεσους σταθµούς ορισµένες περιοχές στο Λεκανοπέδιο Αττικής, στις οποίες θα εξορµήσει τις επόµενες ηµέρες.

*Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά