Η Νέα Δημοκρατία ενώ βρίσκεται στην κυβέρνηση πέντε χρόνια, δεν έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει το ζήτημα της αύξησης του κόστους ζωής. Οι τιμές των βασικών αγαθών και υπηρεσιών αυξάνονται και την ίδια στιγμή μειώνεται η αγοραστική δύναμη των πολιτών. Στις χώρες της Ευρωζώνης ο πληθωρισμός τροφίμων διαμορφώθηκε στο 2,2% και στην Ελλάδα είναι υπερδιπλάσιος. Έτσι, όμως, δημιουργείται μια ανυπόφορη καθημερινότητα για τους Έλληνες πολίτες.

Στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έχουμε παρουσιάσει τρία μέτρα που θεωρούμε θα είχαν αποτελεσματικά συμβάλει στην αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Πρώτον, τη μείωση των έμμεσων φόρων για όσο διαρκεί αυτή η κρίση σε βασικά καταναλωτικά αγαθά. Το είδαμε να το κάνει η Ισπανία, η Πορτογαλία, και άλλες ευρωπαϊκές χώρες με θετικά αποτελέσματα. Δεύτερον, την ενίσχυση των ελέγχων στην αγορά και την επιβολή προστίμων που θα εισπράττονται στην ώρα τους. Τρίτον, τη σύσταση μιας ισχυρής Αρχής Προστασίας του Καταναλωτή, δίπλα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού στα πρότυπα των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών της αγοράς. Έχουμε θέσει στον δημόσιο διάλογο την ανάγκη να φορολογηθούν τα υπερκέρδη των τραπεζών. Τα κέρδη τους σε δύο χρόνια ήταν 3 δισεκατομμύρια ευρώ και το σύνολο των προστίμων 41 εκατομμύρια ευρώ. Είναι ζήτημα, λοιπόν, όταν σήμερα οι πολίτες και οι επιχειρήσεις δανείζονται για ένα με μέσο επιτόκιο 6,2% την ώρα που οι καταθέσεις τους τοκίζονται με 0,46%. Είναι ακόμη δε μεγαλύτερο ζήτημα όταν γίνεται με την ευλογία της κυβέρνησης σε βάρος των πολιτών.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει καταφέρει να εγκαταστήσει σε όλους τους τομείς ολιγοπώλια. Στην αγορά, με την κυβερνητική απροθυμία να πάρει μέτρα όπως αυτά περιέγραψα παραπάνω για να περιορίσουν την ασύμμετρη δύναμη των πολυεθνικών, που επιβάλλουν αυξήσεις στις τιμές δημιουργώντας έντονες πιέσεις στα νοικοκυριά. Στις ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας που εργαλειοποιούν το υπέρτατο δημόσιο αγαθό της υγείας. Στην ενέργεια, αρχικά αρνούμενη πεισματικά να βάλει πλαφόν στη λιανική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και κατόπιν δίνοντας τον ηλεκτρικό χώρο σε πέντε οικογένειες, που στέρησαν με πρωτοφανή τρόπο τη δυνατότητα παραγωγής από ΑΠΕ σε χιλιάδες μικρομεσαίους επενδυτές, μεταξύ των οποίων ΤΟΕΒ και Συνεταιρισμοί με χιλιάδες μέλη. Έχει μετατραπεί η Ελλάδα σε ευρωπαϊκή νησίδα κερδοσκοπίας. Σε όλα τα παραπάνω, προστίθεται η επώδυνη επίδραση της δραματικής αύξησης των ενοικίων και του κόστους στέγασης στην καθημερινότητα ιδίως της νέας γενιάς των Ελλήνων. Μόλις πρόσφατα, νομοθετήθηκαν κάποια μέτρα, όπως οι περιορισμοί της Χρυσής Βίζας και αυτά χάρη στην κοινοβουλευτική πίεση του ΠΑΣΟΚ και του προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη.

Σε όλα τα παραπάνω η κυβέρνηση απαντά με επικοινωνιακά τεχνάσματα. Είναι σαφές ότι η αντιμετώπιση της ακρίβειας απαιτεί πιο σοβαρή διαχείριση από προσωρινά μέτρα και προεκλογικές υποσχέσεις. Χρειάζεται μια συνολική στρατηγική που να περιλαμβάνει την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών, έλεγχο τιμών μέσω πιο αποτελεσματικών ρυθμιστικών πλαισίων και ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής για να επιτευχθεί η οικονομική σταθερότητα και η κοινωνική δικαιοσύνη που τόσο ανάγκη έχουν οι Έλληνες πολίτες. Το ΠΑΣΟΚ έχει αποδείξει ότι δεν αρκείται μόνο στον αντιπολιτευτικό λόγο, αλλά συμβάλει συστηματικά με μια σειρά προτάσεων για την προώθηση λύσεων που βελτιώνουν το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών.

Στις ευρωπαϊκές εκλογές της 9ης Ιουνίου, λοιπόν, μαζί με το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κρίνεται και η θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ως βασικής πολιτικής δύναμης που ασκεί έλεγχο επί του κυβερνητικού έργου. Στο πλαίσιο αυτό, ζητάμε από τους πολίτες να μας εμπιστευθούν και να δώσουν την ευκαιρία στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής να αντιμετωπίσει κατά μέτωπο τη Νέα Δημοκρατία, με ένα εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης για τον τόπο που θα βασίζεται στην κοινωνική δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη.

*Ο Ανδρέας Σπυρόπουλος είναι Γραμματέας Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής Μηχανολόγος Μηχανικός MSc Υποψήφιος Ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής
Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή στις 24/5