Πολιτικές που στοχεύουν στην κινητοποίηση του συντηρητικού εκλογικού κοινού προωθεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Ευρωεκλογές 2024: Το αφήγημα της πολιτικής σταθερότητας και η κοινωνική ατζέντα της ΝΔ

Κι αυτό διαπιστώνοντας πως, παρότι στον διπλό εκλογικό θρίαµβο του καλοκαιριού η κυριαρχία της Νέας ∆ημοκρατίας στον χώρο του Κέντρου έδωσε το 41%, στις προσεχείς ευρωπαϊκές κάλπες το µεγάλο στοίχηµα παραµένει η ανακοπή των απωλειών εκ δεξιών και το «µπετονάρισµα» της παραδοσιακής βάσης, που θα αποτελέσει το «κλειδί» για την επίτευξη του «γαλάζιου» εκλογικού στόχου.

Στον δρόµο προς τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, η Ν.∆. προτάσσει το αφήγηµα της πολιτικής σταθερότητας, επιδιώκοντας να επανεπιβεβαιωθούν οι εσωτερικοί πολιτικοί συσχετισµοί µέσα από την ευρωκάλπη, θέτοντας ως στόχο την καταγραφή ποσοστού ίσου µε το αντίστοιχο της ευρωκάλπης του 2019.

Ωστόσο η κυβερνητική επιχειρηµατολογία εδράζεται σε µια κοινωνική ατζέντα µε έµφαση στα ζητήµατα της καθηµερινότητας και έντονο αποτύπωµα του στόχου για την επίτευξη της συσπείρωσης της παραδοσιακής βάσης.

Διαβάστε ακόμα: Ευρωεκλογές 2024: Το μυστικό σχέδιο Μητσοτάκη για να κυριαρχήσει η ΝΔ στη Μακεδονία - Νέα επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη στις 5 Ιουνίου


Ο «µακεδονικός αγώνας» του Κυριάκου Μητσοτάκη και τα προτάγματα

Το πιο εµβληµατικό στοιχείο προσέγγισης του δεξιόστροφου κοινού είναι ο «µακεδονικός αγώνας» του ίδιου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, µε περιοδείες στους νοµούς της Βόρειας Ελλάδας, όπου τα κόµµατα δεξιότερα της Ν.∆. παρουσιάζουν κινητικότητα και αποτελούν υποδοχείς της ψήφου δυσαρέσκειας.

Στο Μαξίµου, έχοντας διαπιστώσει ότι οι «εχθροί» της κάλπης είναι η αποχή των Νεοδηµοκρατών ψηφοφόρων, η τιµωρητική ψήφος και η χαλαρότητα µε την οποία το εκλογικό κοινό αντιµετωπίζει τις ευρωπαϊκές εκλογές, και µε τα στοιχεία να δείχνουν ότι το κλειδί για την κατάκτηση του στόχου 33%+ είναι η στεγανοποίηση της δεξιάς δεξαµενής, στρέφουν την προσοχή από τον χώρο του προοδευτικού Κέντρου στο παραδοσιακό κοινό.

Ετσι προτάσσουν στον δηµόσιο διάλογο ζητήµατα που αφορούν τους συγκεκριµένους ψηφοφόρους, αλλά και επιµέρους εκλογικά κοινά, όπως το ∆ηµογραφικό, το οποίο ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε εθνικό ζήτηµα, προαναγγέλλοντας παρεµβάσεις µετά τις εκλογές για την παροχή κινήτρων στα νέα ζευγάρια για την απόκτηση παιδιού και την εν γένει στήριξη της ελληνικής οικογένειας.

Πιθανά, οι πρωτοβουλίες θα επικεντρωθούν στο στεγαστικό ζήτηµα, που αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την απόφαση των νέων να τεκνοποιήσουν.
Ακόµη µία ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που ανέλαβε ο πρωθυπουργός, µε στόχο να αναχαιτιστεί το επίµονο ζήτηµα της ακρίβειας, είναι η επιστολή στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ζητώντας παρέµβαση της Ε.Ε. για τις πρακτικές τιµολόγησης που εφαρµόζουν πολυεθνικές εταιρείες. Οπως είπε ο πρωθυπουργός την Παρασκευή στη Βουλή, στην προ ηµερησίας συζήτηση για την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια, «οι κολοσσοί του εµπορίου δεν µπορούν και δεν πρέπει να θέτουν γεωγραφικούς περιορισµούς ως προς τον εφοδιασµό του λιανεµπορίου και να κρατούν υψηλά τις τιµές σε χώρες µε υψηλά µερίδια αγοράς». 


Ο κομβικός ρόλος του Μεταναστευτικού 

Σηµαντικό µέρος στην καµπάνια της Ν.∆. στον δρόµο προς τις ευρωκάλπες καταλαµβάνουν οι πολιτικές που οδήγησαν στην ισχυροποίηση του ρόλου της χώρας στην Ε.Ε., µε έµφαση στο Μεταναστευτικό, και την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της Ελλάδας, µε το βλέµµα στους συντηρητικούς ψηφοφόρους, καλώντας τους πολίτες πριν πάνε στο παραβάν να ξεχωρίσουν τους αληθινούς πατριώτες των έργων από τους «ψευτοπατριώτες του γλυκού νερού και ειδικά από τους εµπόρους των εθνικών µας θεµάτων», όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης σε πρόσφατη οµιλία του.

Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, ο πρωθυπουργός απέστειλε κοινή επιστολή µε τον Πολωνό οµόλογό του, Ντ.Τουσκ, προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, µε την οποία ζητούν τη δηµιουργία µιας κοινής ασπίδας για την αεράµυνα της Ευρώπης, µε ευρωπαϊκή χρηµατοδότηση.


Τα μηνύματα Μητσοτάκη σε Βόρεια Μακεδονία, Τουρκία και Αλβανία

Η επαναφορά της Συµφωνίας των Πρεσπών στον δηµόσιο λόγο, µετά τη στάση της νέας ηγεσίας της γείτονος να αµφισβητήσει τις βασικές προβλέψεις της, έδωσε στον Κυριάκο Μητσοτάκη «πάσα» να υπενθυµίσει στην κοινή γνώµη τις θέσεις της Ν.∆. στο Μακεδονικό και τις προειδοποιήσεις που είχε απευθύνει το κόµµα του ως αξιωµατική αντιπολίτευση για τους χειρισµούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. στα ζητήµατα εξωτερικής πολιτικής.

Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός εξέφρασε µε αποφασιστικότητα την ελληνική θέση ότι η ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων εξαρτάται από την ειλικρινή τήρηση των συµφωνηθέντων. Ο Κ. Μητσοτάκης απέστειλε ηχηρό µήνυµα στην ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας, καλώντας τη να σοβαρευτεί όσον αφορά την εφαρµογή της Συµφωνίας των Πρεσπών, προειδοποιώντας ότι οδηγείται στη διεθνή αποµόνωση, ενώ την ίδια ώρα επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, που ζήτησε την κύρωση των µνηµονίων.

«Κάποιοι ανιστόρητοι εντός των συνόρων θα πρέπει να καταλάβουν ότι η πατρίδα δεν µπορεί να παραιτείται από τα όπλα της. Φτάσαµε στο σηµείο εκείνοι που πρώτα µας φόρτωσαν τη συµφωνία να µας ζητούν τώρα να κυρώσουµε τα µνηµόνια», ανέφερε από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός, στρέφοντας τα πυρά του προς τον Στ. Κασσελάκη. Η ένταση γύρω από τις δηλώσεις της νέας προέδρου του γειτονικού κράτους, Γκιορντάνα Σιλιάνοβσκα-Ντάβκοβα, και του εντολοδόχου πρωθυπουργού, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, επανέφερε στη δηµόσια σφαίρα ένα ζήτηµα που θεωρούνταν ότι έχει ρυθµιστεί, προκαλώντας την έντονη δυσαρέσκεια της Αθήνας. Ενα ζήτηµα που «γρατζουνάει» ευαίσθητες χορδές των πολιτών, κυρίως των Βορειοελλαδιτών.

Αλλωστε, στις πρόσφατες παρεµβάσεις του από τους νοµούς της Μακεδονίας, όπου περιόδευσε, ο πρωθυπουργός επανέλαβε την αυστηρή ρητορική του, διαµηνύοντας στα Σκόπια ότι ο δρόµος της γείτονος προς την Ευρώπη, υπό αυτούς τους όρους, θα παραµένει κλειστός, επιτυγχάνοντας σε πολιτικό επίπεδο περαιτέρω µόνωση από τα δεξιά.

Στο ίδιο µήκος κύµατος, αναφορικά µε τα ελληνοτουρκικά, ο πρωθυπουργός, µε αφορµή και το πρόσφατο τετ α τετ µε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σηµειώνει την πρόοδο στην προσέγγιση των διµερών σχέσεων, επισηµαίνοντας ωστόσο η Ελλάδα δεν άλλαξε πολιτική απέναντι στην Τουρκία τα τελευταία πέντε χρόνια, παραµένοντας ανυποχώρητη στη βασική µας διαφορά, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, υπογραµµίζοντας τη στροφή της γείτονος από το «Μητσοτάκης γιοκ» στον διάλογο.

Την ίδια ώρα, ενόψει και των ευρωεκλογών, µε αφορµή και την υποψηφιότητα του προφυλακισµένου εκλεγµένου δηµάρχου Χειµάρρας, Φρέντη Μπελέρη, στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.∆., ο πρωθυπουργός στέλνει σαφή µηνύµατα στην Αλβανία για την καταπάτηση του κράτους δικαίου.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή