Πριν ακόμα ανοίξουν οι κάλπες για τις ευρωεκλογές όπου εκεί θα φανούν οι νικητές και οι χαμένοι αυτής της εκλογικής αναμέτρησης στο κεντροαριστερό στρατόπεδο έχει ήδη, αρχίσει η μάχη για το ποιος θα ηγηθεί της νέας προοδευτικής παράταξης η οποία θα αντιπαρατεθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σε παρασκηνιακό επίπεδο οι διεργασίες είναι πολλές τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στο ΠΑΣΟΚ και γίνονται μετρήσεις με πιο χαρακτηριστική τη δημοσκόπηση της GPO για την εφημερίδα «Παραπολιτικά».

*Διαβάστε ακόμα: Δημοσκόπηση GPO για τα Παραπολιτικά: “Σύγκρουση” Τσίπρα, Ανδρουλάκη, Κασσελάκη για την ηγεσία ενός πιθανού ενιαίου Κεντροαριστερού κόμματος

Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι ψηφοφόροι σε ποσοστό 16% επιθυμούν να ηγηθεί του νέου εγχειρήματος ο Αλέξης Τσίπρας , το 13,4 % ο Νίκος Ανδρουλάκης και με 10,5 ο Στέφανος Κασσελάκης. Ακολουθούν ο δήμαρχος της Αθήνας Χάρης Δούκας με 5,4%, ο Αλέξης Χαρίτσης με 5% και ο Μανώλης Χριστοδουλάκης με 4,6%.

Καταγράφεται ωστόσο, η εξής αντίφαση που έχει μεγάλο ενδιαφέρον σε αυτή την φάση και επιδέχεται ερμηνειών, καθώς στο ερώτημα «ποιος πιστεύετε ότι έχει περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις επόμενες εθνικές εκλογές», πρώτος έρχεται ο Στέφανος Κασσελάκης με ποσοστό 56%, και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με ποσοστό 31,4%.

Στον ΣΥΡΙΖΑ το θέμα φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα τόσο την ηγεσία όσο και τα στελέχη τα οποία διαφωνούν με την πολιτική του προέδρου. Οι πληροφορίες μάλιστα λένε ότι τα στελέχη αυτά - τα οποία πολιτικά πρόσκεινται στον Αλέξη Τσίπρα - βρίσκονται σε αδιέξοδο καθώς γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν σε μία νέα διάσπαση αλλά από την άλλη, δεν μπορούν να παραμείνουν στο κόμμα τους. Στην πραγματικότητα όσοι αμφισβητούν σήμερα τον Στέφανο Κασσελάκη δεν έχουν κανένα πολιτικό χώρο να ενταχθούν, ούτε φυσικά την Νέα Αριστερά καθώς ως γνωστόν, η πλευρά Τσίπρα δεν διατηρεί ιδιαίτερες σχέσεις με τους αποχωρήσαντες του ΣΥΡΙΖΑ.

Νέο κόμμα;

Η λύση λοιπόν γι αυτά τα στελέχη είναι η δημιουργία ενός νέου φορέα του προοδευτικού χώρου μέσα στον οποίο θα ενταχθούν οι ίδιοι αλλά και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ τα οποία μετά τις εκλογές θα διαχωρίσουν την θέση τους από τα όσα λέει και κάνει ο Νίκος Ανδρουλάκης. Άλλωστε λέγεται ότι στο παρασκήνιο έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις ανάμεσα σε κάποια στελέχη προκειμένου την επομένη των ευρωεκλογών τα πράγματα να γίνουν πιο απλά. Σε αυτούς τους σχεδιασμούς παίζει ρόλο φυσικά η δυναμική που θα έχουν τα κόμματα.

Εάν δηλαδή ο Στέφανος Κασσελάκης καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει ένα καλό ποσοστό στις ευρωεκλογές -πάνω από 17%- τότε τα πράγματα θα είναι ιδιαίτερα δύσκολα για όσους φιλοδοξούν να «ξεφορτωθούν» τον πρόεδρο τους μέσα από ένα άλλο πολιτικό σχήμα.

Την ίδια στιγμή ο κ. Κασσελάκης εμφανίζεται να θέλει να ακυρώσει τους σχεδιασμούς του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα , - ο οποίος για την ώρα δεν επιθυμεί να παίξει κανένα ρόλο - αλλά δεν αποκλείει εάν οι συγκυρίες του το επιτρέψουν να μπορέσει να ηγηθεί της μεγάλης προοδευτικής παράταξης. Όλο το τελευταίο διάστημα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να μιλά για «προοδευτική παράταξη» θέλοντας με αυτό τον τρόπο να κάψει το σενάριο που θέλει πρωταγωνιστή τον Αλέξη Τσίπρα.

«Θα μείνετε έκθαμβοι το βράδυ των ευρωεκλογών. Βλέπουμε πάρα πολύ κόσμο που απείχε από τις προηγούμενες εκλογές και δραστηριοποιείται τώρα», είπε σε πρόσφατη συνέντευξη και πρόσθεσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πολύ κοντά σε αποτέλεσμα πάνω από 20%. Την επόμενη μέρα θα έχουμε πάρα πολύ καλό αποτέλεσμα και μία νωπή εντολή να προχωρήσουμε στη μεγάλη προοδευτική παράταξη που θα αλλάξει τον τόπο».

Μόνο που όταν ο Στέφανος Κασσελάκης μιλά για τη μεγάλη προοδευτική παράταξη εννοεί την ένταξη στελεχών του ΠΑΣΟΚ, της Πλεύσης Ελευθερίας και κάποιων ανένταχτων αριστερών στον ΣΥΡΙΖΑ υπό την ηγεσία του, αφού έτσι και αλλιώς έχει αποκλείσει τις συμμαχίες κορυφής. Εφόσον πάντως το άθροισμα των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές δεν ξεπερνάει το ποσοστό της ΝΔ τότε τα πράγματα θα γίνουν πιο πολύπλοκα.

Ήδη κάποιοι υποστηρίζουν ότι σε αυτή την περίπτωση το εγχείρημα δεν θα έχει καμία προοπτική. Άλλοι αντιθέτως, υποστηρίζουν πώς τότε η κεντροαριστερα πρέπει να περάσει στην αντεπίθεση μέσα από την δημιουργία ενός νέου σχήματος που θα εκφράζει συνολικά τον προοδευτικό κόσμο.

*Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή