Στο Αγιον Ορος βρέθηκε τις προηγούµενες ηµέρες ο Αµερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζορτζ Τσούνης, στο πλαίσιο ιδιωτικής επίσκεψης. Ο κ. Τσούνης συνοδευόταν από ακόµα ένα σηµαντικό πρόσωπο της πολιτικής σκηνής των ΗΠΑ. Οπως είχε αποκαλύψει ο Γιάννης Κουρτάκης στις 11 Μαΐου µέσα από τη στήλη του «Πολιτικός καφές», το πρόσωπο που συνόδευε τον κ. Τσούνη είναι υψηλόβαθµο στέλεχος του υποψηφίου για την προεδρία των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραµπ, ενώ η σύζυγος του συγκεκριµένου στελέχους είναι Ορθόδοξη.

Σύµφωνα µε πληροφορίες των «Παραπολιτικών», πρόκειται για τον Σέρτζιο Γκορ, ο οποίος κατά την περίοδο της διακυβέρνησης του Ντόναλντ Τραµπ ήταν ο επικεφαλής της Επιτροπής Οικονοµικών του, ενώ σήµερα βρίσκεται πίσω από µια πολιτική επιτροπή που στηρίζει τον Ρεπουµπλικανό υποψήφιο για την προεδρία των ΗΠΑ. O κ. Τσούνης έγινε δεκτός στην προβλήτα της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος από τον αναπληρωτή διοικητή του Αγίου Ορους, Αρίστο Κασµίρογλου.

Ακολούθως οι Αµερικανοί αξιωµατούχοι συναντήθηκαν µε τον καθηγούµενο κ. Αλέξιο και στη συνέχεια µετέβησαν στη Μονή Ιβήρων. Κατά την παραµονή του στο Αγιον Ορος, ο κ. Τσούνης πραγµατοποίησε προσκυνηµατική επίσκεψη στις Μονές Ιβήρων, Ξενοφώντος και Σίµωνος Πέτρας. Σε αυτό το σηµείο πρέπει να επισηµανθεί ότι οι τρεις προαναφερόµενες µονές βρίσκονται διαχρονικά απέναντι από τα φιλορωσικά µοναστήρια του Αγίου Ορους.

Το ταξίδι του Τζορτζ Τσούνη στο Αγιον Ορος έρχεται σε συνέχεια της προγραμματισμένης επίσκεψης του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, Ελπιδοφόρου, τον περασμένο Ιανουάριο στις Μονές Σίμωνος Πέτρας, Ξενοφώντος και Φιλοθέου του Αγίου Ορους. Πάντως, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα επισκέπτεται το «περιβόλι της Παναγίας».

Αλλωστε, ο κ. Τσούνης έχει ρίζες από την Ελλάδα -οι γονείς του έχουν καταγωγή από την Ορεινή Ναυπακτία και συγκεκριμένα από τον Πλάτανο, τον οποίο και επισκέφθηκε τόσο το 2022 όσο και το 2023, με τους κατοίκους να του επιφυλάσσουν θερμή υποδοχή-, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του διατηρεί στενή σχέση με την Εκκλησία, αλλά και την ελληνοαμερικανική κοινότητα. Παράλληλα, είναι μέλος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής, του Faith and Leadership 100, του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) και της Ελληνικής Πρωτοβουλίας (THI).

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια τωνπαιδικών του χρόνων στο Λονγκ Αϊλαντ της Νέας Υόρκης δεν έχανε ποτέ την κυριακάτικη λειτουργία, συμμετέχοντας μάλιστα σε αυτήν ως παπαδοπαίδι. Σημειώνεται ότι ο πρώην Αρχιεπίσκοπος ΑμερικήςΔημήτριος είχε παρασημοφορήσει τον κ. Τσούνη με το Μετάλλιο του Αγίου Παύλου,
την υψηλότερη αναγνώριση που απονέμει η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία της Αμερικής.

Ο αναπληρωτής διοικητής του Αγίου Ορους, Αρίστος Κασμίρογλου μίλησε στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», καθώς ήταν εκείνος που υποδέχθηκε τον κ. Τσούνη. «Η επίσκεψη του κ. Τσούνη ήταν καθαρά ιδιωτική και γι’ αυτό εγώ, επειδή ήμουν στο Αγιον Ορος, τον υποδέχθηκα στην προβλήτα της Μονής Ξενοφώντος και τον κατευόδωσα στη Δάφνη, από όπου και αναχώρησε. Η επίσκεψη που πραγματοποίησε ήταν στις Μονές Ξενοφώντος, Ιβήρων και Σίμωνος Πέτρας. Διανυκτέρευσε σε ένα κελί του πατρός Χρυσοστόμου, που ανήκει στη σκήτη της Κουτλουμουσίου», ανέφερε αρχικά ο κ. Κασμίρογλου.

«Εμεινα με την εντύπωση ότι έμεινε ενθουσιασμένος από την επίσκεψή του, όπως συμβαίνει με όλους τους επισκέπτες. Ο κ. Τσούνης συνοδευόταν και από τον Αμερικανό αξιωματούχο Σέρτζιο Γκορ. Κατά την αποχώρησή του, μου είπε ότι μελλοντικά θα επισκεφθεί ξανά το Αγιον Ορος», συμπλήρωσε. «Από αυτά που άκουσα από τις μονές, ο κ. Τσούνης ήταν πολύ προσηνής και ευδιάθετος», κατέληξε ο αναπληρωτής διοικητής του Αγίου Ορους.


* Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά στις 25/5