Την αποχή «ξορκίζει» η Νέα Δημοκρατία στον δρόμο προς τις κάλπες των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το επιτελείο του εκτιμούν ότι η υψηλή συμμετοχή θα ευνοήσει το κυβερνών κόμμα, που έχει από πολλές και ποικίλες «δεξαμενές» ψηφοφόρων να αντλήσει ψήφους.

Οι πρώτες εκτιμήσεις για τον καιρό της επόμενης Κυριακής κάνουν λόγο για θερμοκρασία που ενδέχεται να φτάσει ακόμα και τους 35 βαθμούς, στέλνοντας αρκετούς πολίτες στις παραλίες, αντί για τις κάλπες. Παράλληλα, οι δημοσκόποι παρατηρούν ότι μια σημαντική μερίδα του εκλογικού σώματος έχει κουραστεί ουσιαστικά από τις τέσσερις συνεχείς αναμετρήσεις (διπλές εθνικές εκλογές, δύο γύροι δημοτικών και περιφερειακών εκλογών) και έχει μειωμένο σχετικά ενδιαφέρον για τις ευρωεκλογές.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι αποφάσεις της Ευρώπης επηρεάζουν τις ζωές όλων μας


Στο Μέγαρο Μαξίμου έχει φτάσει ακόμα και η εκτίμηση ότι μπορεί η συμμετοχή να πέσει και κάτω από το ψυχολογικό όριο των 5.000.000 ψηφοφόρων.
«Καταλαβαίνω, γιατί πολλοί από εσάς μπορεί να αισθάνεστε κουρασμένοι από απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις και να θεωρείτε ότι αυτές οι ευρωεκλογές δεν έχουν και τόσο μεγάλη σημασία. Θέλω να σας πω ότι αυτή η άποψη είναι εσφαλμένη», δήλωσε χθες από την Κέρκυρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μελετά προσεκτικά όλες αυτές τις αναλύσεις που φτάνουν στα χέρια του.

«Είναι εσφαλμένη πρωτίστως διότι οι αποφάσεις οι οποίες θα παρθούν στην Ευρώπη τα επόμενα πέντε χρόνια με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο θα επηρεάσουν τις ζωές όλων μας», συνέχισε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός, δείχνοντας ένα μοτίβο το οποίο θα ακολουθεί σταθερά στις τοποθετήσεις του το προσεχές δεκαήμερο. Αυτό, δηλαδή, της σπουδαιότητας που έχουν οι αποφάσεις που λαμβάνονται στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο για την καθημερινή ζωή των πολιτών, αλλά και των τρόπων με τους οποίους επηρεάζει τις αποφάσεις αυτές η Νέα Δημοκρατία.


Η σπουδαιότητα του αποτελέσματος των ευρωεκλογών

Ψηλά σε αυτό το μοτίβο τοποθετεί ο κ. Μητσοτάκης την πρωτοβουλία που έλαβε ο ίδιος προ τριετίας και η οποία συνέβαλε στη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις διαβουλεύσεις και συζητήσεις που οδήγησαν στο νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου και τη νέα πρόταση που έχει καταθέσει για κοινή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ενός συστήματος αεράμυνας, που θα καλύπτει επαρκώς προφανώς και την Ελλάδα.

Ψηλά βάζει βέβαια και το ζήτημα της επιστολής που έστειλε στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επισημαίνοντας ότι το ζήτημα της ακρίβειας είναι πανευρωπαϊκό και σε μια σημαντική πτυχή του, όπως είναι ο έλεγχος των πρακτικών ορισμένων πολυεθνικών εταιρειών, η λύση πρέπει να είναι ευρωπαϊκή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει σήμερα τις περιοδείες του, αυτή τη φορά στην Αττική, και το μεσημέρι θα μιλήσει σε πολίτες στο Παλαιό Φάληρο.

Στη συνέχεια, θα επισκεφθεί το Γραφείο Ειδικών Κοινωνικών Ομάδων της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) στην Αθήνα και το βράδυ θα παραχωρήσει συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Star και στη δημοσιογράφο Μάρα Ζαχαρέα.