Με γοργούς ρυθµούς τρέχουν οι εξελίξεις στο γήπεδο της Κεντροαριστεράς, καθώς όσο πλησιάζουµε προς τις ευρωεκλογές τόσο αποσαφηνίζεται το τοπίο για τις διαθέσεις και τις δυνατότητες των πρωταγωνιστών και ταυτόχρονα προκύπτουν νέα δεδοµένα.

Διαβάστε ακόμα: Κεντροαριστερά: "Στα σκαριά" νέο κόμμα με δυσαρεστημένους από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Κεντροαριστερά: Τι λένε οι μετρήσεις για Τσίπρα, Ανδρουλάκη, Κασσελάκη, Χαρίτση 

Στο παρασκήνιο η συζήτηση γίνεται σε τρία επίπεδα: Το ένα έχει να κάνει µε το ποιες δυνάµεις και προσωπικότητες µπορούν να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, το άλλο µε τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για να υπάρξουν ευρύτερες συµµαχίες και το τρίτο µε τα πρόσωπα που θα µπορούσαν να παίξουν τους κεντρικούς ρόλους.

Το τελευταίο µοιάζει να είναι και το ζητούµενο, καθώς για όλους τους συµµετέχοντες στις διεργασίες το µείζον ερώτηµα είναι ποιο πρόσωπο µπορεί να αντιµετωπίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η συζήτηση, καλώς ή κακώς, µοιάζει να έχει φύγει από την ιδεολογική βάση και τα προγραµµατικά ζητήµατα και γίνεται ολοένα και περισσότερο προσωποποιηµένη.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως έχει αποκαλύψει η «Κυριακάτικη Απογευµατινή», από ποικίλους κύκλους, έχει παραγγελθεί στους δηµοσκόπους να τρέξουν έρευνες οι οποίες θα µετρούν µια σειρά από πρόσωπα που κινούνται στο ευρύ φάσµα της Κεντροαριστεράς. Στη λίστα των ονοµάτων που µετριούνται είναι, βεβαίως, οι νυν πολιτικοί αρχηγοί, δηλαδή ο Στέφανος Κασσελάκης, ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Αλέξης Χαρίτσης. Ο κατάλογος, ωστόσο, όπως είναι φυσικό, έχει ανοίξει και ανάµεσα στο ονόµατα που αξιολογούνται φιγουράρει πρώτο αυτό του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος εδώ και καιρό είναι κοινωνός όλων αυτών των διεργασιών.


Τα αουτσάιντερ Αχτσιόγλου, Σακελλαρίδης, Γερουλάνος, ∆ούκας, Ν. Παπανδρέου 

Στον µακρύ κατάλογο συµπεριλαµβάνονται και πολλά άλλα ονόµατα, ιδίως από το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Αριστερά. Μεταξύ αυτών, της Εφης Αχτσιόγλου, του Γαβριήλ Σακελλαρίδη, του Παύλου Γερουλάνου, του Μανώλη Χριστοδουλάκη, του Παύλου Χρηστίδη, του Νίκου Παπανδρέου, του Χάρη ∆ούκα κ.ά.

Τα προαναφερθέντα εκ των πραγµάτων προκύπτουν από την υπαρκτή ανάγκη να δηµιουργηθεί ένας µεγάλος πόλος που θα µπορέσει να απειλήσει την πολυετή κυριαρχία της Ν.∆. Ο δρόµος, βεβαίως, δεν είναι στρωµένος µε ροδοπέταλα.

Με βάση όλα τα δεδοµένα που υπάρχουν στο τραπέζι, αυτό που προκύπτει είναι η αδυναµία συνεννόησης του Στέφανου Κασσελάκη µε τον Νίκο Ανδρουλάκη. Αλλωστε, από καµία πλευρά δεν υπάρχει τέτοια βούληση. Οσο κυλάει ο καιρός, διαφαίνεται µε ολοένα και πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυµεί να εµπλακεί σε καµία τέτοια συζήτηση. Αντιθέτως, αυτό που επιδιώκει είναι να δηµιουργήσει ένα (ουσιαστικά νέο) κόµµα που θα κινείται στα δικά του µέτρα. Που δεν θα λογοδοτεί για τις επιλογές του παρελθόντος, που θα έχει ένα πολύ πιο χαλαρό µοντέλο λειτουργίας, µε περιορισµένη ισχύ των οργάνων, αλλά και µε πρόσωπα που δεν κουβαλούν ιδεολογικές ταµπέλες.

Το σχέδιο αυτό εκ των πραγµάτων διαµορφώνει φυγόκεντρες τάσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν σε νέα διάσπαση.


Σε ποιους κάνει «άνοιγμα» ο Νίκος Ανδρουλάκης

Τις δυνάµεις αυτές ήδη έχει φωτογραφίσει ο Νίκος Ανδρουλάκης, λέγοντας ότι υπάρχουν στελέχη από τον ΣΥΡΙΖΑ µε τα οποία µπορεί να συνοµιλήσει. Είναι προφανές ότι η οµάδα που πήγε να συγκροτηθεί κατά την πρώτη µέρα του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ετέθη από τον ίδιο τον κ. Κασσελάκη θέµα ηγεσίας, είναι εντελώς παραγκωνισµένη.

Στην κατηγορία των στελεχών αυτών συµπεριλαµβάνονται η Ολγα Γεροβασίλη, ο Αλέκος Φλαµπουράρης, ο Γιώργος Βασιλειάδης, ο Κώστας Ζαχαριάδης, η Κατερίνα Νοτοπούλου, ο Χρήστος Σπίρτζης, ο ∆ιονύσης Καλαµατιανός, ο Γιώργος Τσίπρας κ.ά.

Η πλειονότητα των στελεχών αυτών αισθάνονται ξένοι µέσα στο ίδιο τους το κόµµα και προσδοκούν µια ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού. Ταυτοχρόνως, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει κατ’ επανάληψη εκφραστεί µε θετικό τρόπο για την ηγεσία και τα στελέχη της Νέας Αριστεράς, ενώ αντιστοίχως από την πλευρά του κ. Χαρίτση τα σήµατα είναι θετικά.

Στους κόλπους της Νέας Αριστεράς είναι πλειοψηφική η λογική για τη διαµόρφωση ενός µεγάλου πόλου που µπορεί να οδηγήσει σε µια προοδευτική διακυβέρνηση και όχι απλώς για την ύπαρξη ενός αριστερού σχήµατος που θα παλεύει για την κοινοβουλευτική του εκπροσώπηση.

Οσο, λοιπόν, πλησιάζουµε προς την ηµέρα των ευρωεκλογών, τόσο φουντώνουν οι διεργασίες. Με βάση τις πληροφορίες, από την εποµένη ηµέρα οι συζητήσεις θα πάρουν σάρκα και οστά, µε τον Νίκο Ανδρουλάκη να φαίνεται πως θα είναι ο πρώτος που θα λάβει τις σχετικές πρωτοβουλίες.

Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»