Αν μία φράση έχουμε ακούσει περισσότερο στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές, αυτή είναι: η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το σπίτι μας. Καλύτερο από τα τετριμμένα κλισέ και τα ωραία τσιτάτα είναι να εξετάσουμε τη μεγάλη εικόνα υπό όρους καθημερινότητας και να μιλήσουμε για όσα πραγματικά αφορούν τους πολίτες.

Η επόμενη πενταετία είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Όχι μόνο για το μέλλον της Ευρώπης αλλά κυρίως για τα ελληνικά συμφέροντα στην Ευρώ[1]πη. Ακόμη και αν κάποιοι επιδιώκουν η ατζέντα να παραμένει επικίνδυνα εσωστρεφής και με εστίαση στη μικροπολιτική, η διεθνής συγκυρία δεν αφήνει περιθώρια στρουθοκαμηλισμού. Το μέλλον της Ευρώπης και κυρίως της πατρίδας σχετίζεται άμεσα με το διεθνές γεωστρατηγικό περιβάλλον και με έννοιες όπως η ασφάλεια, η ανθεκτικότητα, η αυτάρκεια και η ανταγωνιστικότητα.

Ζητήματα όπως το Μεταναστευτικό, η Άμυνα, η Κοινή Αγροτική Πολιτική δεν μπορεί να λείπουν από το τραπέζι. Παράλληλα, τα προβλήματα της σύγχρονης ελληνικής οικογένειας, η περιφερειακή ανάπτυξη ως μέρος της απάντησης για τη δημογραφική κρίση οφείλουν να είναι στην κορυφή της πυραμίδας των προτεραιοτήτων μας.

Σε έναν κόσμο όλο και πιο αβέβαιο, οι ευρωεκλογές είναι παραπάνω από σημαντικές. Η μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, με τις αποκλίσεις και τις διαφορές της -όπως κάθε οικογένεια- είναι σήμερα επιτακτικά απαραίτητη. Είναι το δίχτυ ασφαλείας των Ευρωπαίων πολιτών και ταυτόχρονα δρόμος προόδου και ανάπτυξης. Η χώρα σήμερα δεν βρίσκεται εκεί που ήταν πριν από 5 χρόνια. Από ασθενής της Ευρώπης έγινε παράδειγμα προς μίμηση και μελέτη περίπτωσης.

Η Ελλάδα εν μέσω αλλεπάλληλων κρίσεων και γεωπολιτικών καταιγίδων έχει κατορθώσει υπό τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη να αποτελεί ασφαλές λιμάνι σταθερότητας και προόδου. Ανακτήσαμε την αξιοπιστία και το κύρος μας. Τη θέση αυτή πρέπει να διατηρήσουμε, αλλά και να εξελίξουμε.

Οι ευρωεκλογές του Ιουνίου δεν είναι στοίχημα. Η πορεία προόδου δεν μπορεί να ανακοπεί. Οι Έλληνες ευρωβουλευτές χρειάζεται περισσότερο από ποτέ να μεταφέρουν τη φωνή της Ελλάδας στην Ευρώπη. Χρειάζεται στα έδρανα του Ευρωκοινοβουλίου να στείλουμε ανθρώπους που ξέρουν την Ευρώπη, έχουν εμπειρία και γνώση, και χαρακτηρίζονται από αποτελεσματικότητα. Ανθρώπους, που μπορούν με σθένος να εργαστούν για τα εθνικά μας συμφέροντα, την ελληνική οικογένεια και τον Ελληνισμό. Δεν είναι καιρός για μαθητευόμενους μάγους παντός είδους.

Δεν υπάρχουν περιθώρια πειραματισμού και χαραμάδες δημιουργίας πολιτικής αστάθειας. Ισχυρή Νέα Δημοκρατία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σημαίνει ισχυρή ευρωπαϊκή στήριξη στις ελληνικές υποθέσεις. Το μήνυμα της 9ης Ιουνίου θα είναι σταθερότητα και συνέχεια.

*Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη ΝΔ, πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας


Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή»