O υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας θα επισκεφθεί αύριο Τετάρτη 29 Μαΐου την έδρα της 34 Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας στην Άσσηρο Θεσσαλονίκης.

Πολύ σημαντική η κοινή άμυνα - Εξαιρετική η πρωτοβουλία Μητσοτάκη-Τουσκ για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού αντιαεροπορικού θόλου

Τη σημασία της κοινής ευρωπαϊκής άμυνας υπογράμμισε ο Νίκος Δένδιας προσερχόμενος στο συμβούλιο των αρμόδιων υπουργών στις Βρυξέλλες. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σημείωσε ότι «για να πραγματοποιηθεί αυτό το πολύ μεγάλο βήμα πρέπει να υπηρετηθούν δύο παράμετροι. Καταρχήν, ένας ενιαίος ευρωπαϊκός αμυντικός βραχίονας» και «το δεύτερο, ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο ανάπτυξης της παραγωγής μας, προϊόντων άμυνας και τεχνολογίας άμυνας».

«Σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει αφού την προηγούμενη μόλις εβδομάδα ψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία από τη Βουλή των Ελλήνων η δημιουργία του ενιαίου καινούριου ΕΛΚΑΚ, του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας» υπογράμμισε ο Νίκος Δένδιας, ενώ αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Πολωνού ομολόγου του, Ντόναλντ Τουσκ για τη δημιουργία κοινής ευρωπαϊκής αντιαεροπορικής ασπίδας, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της ΕΡΤ.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, δήλωσε:

«Σήμερα είναι η 45η επέτειος από την είσοδο της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, στην τότε ΕΟΚ, με την υπογραφή του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Τιμάμε αυτή την επέτειο, νομίζω με τον πιο κατάλληλο τρόπο, γιατί συμπίπτει με το Συμβούλιο με σύνθεση Υπουργών Άμυνας που θα συζητήσει για κάτι εξαιρετικά σημαντικό: ένα τρίτο μεγάλο ευρωπαϊκό βήμα. Πρώτα η κοινή αγορά, μετά το κοινό νόμισμα, τώρα η κοινή άμυνα.

Για να πραγματοποιηθεί όμως αυτό το πολύ μεγάλο βήμα πρέπει να υπηρετηθούν δύο παράμετροι. Καταρχήν, ένας ενιαίος ευρωπαϊκός αμυντικός βραχίονας. Σ’αυτό το πλαίσιο θέλω να υπογραμμίσω την εξαιρετική πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού Μητσοτάκη και του Πολωνού πρωθυπουργού Τουσκ για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού αντιαεροπορικού θόλου. Η Ελλάδα έχει να προσφέρει σε αυτό και ήδη εμείς προχωράμε στη δημιουργία του δικού μας αντι-drone και αντιαεροπορικού θόλου. Tο δεύτερο είναι ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο ανάπτυξης της παραγωγής μας, προϊόντων άμυνας και τεχνολογίας άμυνας.

Σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει αφού την προηγούμενη μόλις εβδομάδα ψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία από τη Βουλή των Ελλήνων η δημιουργία του ενιαίου καινούριου ΕΛΚΑΚ, του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας.

Επίσης, θα συζητήσουμε για την επιχείρηση «Ασπίδες», μια επιχείρηση στην οποία η Ελλάδα έχει την ηγεσία και έχει και την επιχειρησιακή ευθύνη ώστε να μπορούμε να ενισχύσουμε την επιχείρηση. Θα έχω επίσης διμερείς συναντήσεις με την Ολλανδή συνάδελφό μου και με τρεις συναδέλφους από την Μοζαμβίκη, τη Ρουάντα και το Πράσινο Ακρωτήρι. Νομίζω ότι είναι σημαντικό η Ελλάδα, έχοντας σημαντικές ένοπλες δυνάμεις, να παρέχει γνώσεις και δυνατότητες σε χώρες με τις οποίες μπορεί να αναπτύξει μια εγκάρδια σχέση».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1l9bx30t5yh)