Για λίγες ώρες θα διακόψει σήμερα την προεκλογική εκστρατεία για τις ευρωεκλογές ο πρωθυπουργόςΚυριάκος Μητσοτάκης, για να υποδεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου τον Εμίρη του Κατάρ και να συζητήσουν κυρίως γύρω από ζητήματα που σχετίζονται με την οικονομία, καθώς είναι δεδομένη η βούλησή του να προσελκύσει άμεσες ξένες επενδύσεις από ένα πλούσιο εμιράτο, όπως είναι αυτό του Κατάρ.

Ο 44χρονος Εμίρης Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θανί είχε καλέσει τον πρωθυπουργό στην Ντόχα και είχαν συναντηθεί στα τέλη Φεβρουαρίου, επαναβεβαιώνοντας την αμοιβαία βούλησή τους για ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στην οικονομία και σε τομείς όπως ο τουρισμός και ο πολιτισμός. Ο κ. Μητσοτάκης του είχε απευθύνει πρόσκληση να επισκεφθεί την Αθήνα, κάτι που θα κάνει σήμερα, συναντώμενος επίσης με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον Πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1lh6e0mwzg9)

Στο επίκεντρο της επίσκεψης του εμίρη του Κατάρ οι επενδύσεις - Και η άλλη διάσταση 

Υπάρχει, όμως και μια άλλη διάσταση στην επίσκεψη: Το Κατάρ έχει αναλάβει εξαρχής σχεδόν έναν ενεργό ρόλο στο ζήτημα της απελευθέρωσης των Ισραηλινών ομήρων από τη Χαμάς και την ειρήνη στην περιοχή και για την ελληνική κυβέρνηση είναι σημαντικό να συνομιλεί με όλους τους «παίκτες» στη Μέση Ανατολή, εν μέσω μιας πολύ δύσκολης και σύνθετης κατάστασης.

Η επίσκεψη του Εμίρη του Κατάρ και η συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, αναμένεται να σηματοδοτήσει την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε μια σειρά από τομείς με έμφαση στον τομέα της οικονομίας και των επενδύσεων, αλλά και στην ενέργεια, τον τουρισμό, την άμυνα, ενώ αναμένεται να συζητηθούν και οι περιφερειακές εξελίξεις, καθώς η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Εμίρη του Κατάρ πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη συγκυρία για τη Μέση Ανατολή και την ευρύτερη περιοχή, καθώς συνεχίζεται η ανθρωπιστική τραγωδία στη Γάζα. Στην ατζέντα των συζητήσεων θα βρεθούν και οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Κατάρ.

Το Κατάρ, όπως επισημαίνουν, είναι σημαντική χώρα της περιοχής που έχει αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων από τη Χαμάς – το ρόλο αυτό αναγνώρισε ο πρωθυπουργός κατά την τελευταία συνάντηση που είχε με τον Εμίρη του Κατάρ στην Ντόχα, τασσόμενος σε κάθε ευκαιρία υπέρ κάθε πρωτοβουλίας αποκλιμάκωσης και προστασίας των αμάχων.

«Η Ελλάδα έχει εκφράσει με πολύ έντονο τρόπο τον ισχυρότατο προβληματισμό της για την κατάσταση η οποία επικρατεί σήμερα στη Γάζα, ειδικά στη Ράφα», τόνισε χθες ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Star. «Και έχουμε προειδοποιήσει το Ισραήλ, με το οποίο έχουμε μια στρατηγική σχέση, ότι δεν πρέπει να γίνει χερσαία εισβολή στη Ράφα -σε αυτό είμαστε εναρμονισμένοι με τους πιο πολλούς ευρωπαίους εταίρους μας- κι ότι αυτό αποτελεί ένα τεράστιο λάθος», επεσήμανε.

Άφησε ταυτόχρονα και αιχμές για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως «δεν μπορεί μια τέτοια καταδίκη του Ισραήλ να μη συνοδεύεται -το λέω και σε συνέχεια αυτών που έκανε ο κ. Κασσελάκης- με το αίτημα απελευθέρωσης των ομήρων, με τη ρητή καταδίκη της Χαμάς». Υπογράμμισε δε πως «η εξωτερική πολιτική είναι σύνθετη και δεν είναι τόσο απλοϊκή και δεν προσφέρεται ούτε για selfies ούτε για απλοϊκές αναλύσεις, ούτε για ενσταντανέ».


Ελλάδα - Κατάρ: Οι διευρυμένες συνομιλίες

Ο Εμίρης του Κατάρ θα συνοδεύεται κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα από τον επικεφαλής του γραφείου του και από τους υπουργούς Μεταφορών, Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Πολιτισμού, τον υφυπουργό Εξωτερικών, τον Διευθυντή Σπουδών και Έρευνας και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Αρχής Επενδύσεων του Κατάρ (Qatar Investment Authority), ενός από τους μεγαλύτερους κρατικούς επενδυτικούς φορείς στον κόσμο.

Aπό την ελληνική πλευρά στις διευρυμένες συνομιλίες θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, Άμυνας Νίκος Δένδιας, Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης και ο υφυπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα την οικονομική εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης.

Στο τέλος δε της συζήτησης οι δύο ηγέτες δεν αποκλείεται να μιλήσουν και για ποδόσφαιρο και για τον τελικό του Conference League που διεξάγεται στην Αθήνα απόψε, καθώς ο Εμίρης του Κατάρ είναι ποδοσφαιρόφιλος και ιδιοκτήτης της Παρί Σεν Ζερμέν.