Η ανατριχιαστική ιστορική παραδοχή από τον Ταγίπ Ερντογάν της μαύρης επετείου για τον Ελληνισμό της Κωνσταντινούπολης φαίνεται να εξελίσσεται σε φθηνό ενδοτουρκικό «blame game».


Τα παιχνίδια Ερντογάν με τα Σεπτεμβριανά

Ο λόγος για τα Σεπτεμβριανά, το πογκρόμ του 1955, και την εκδίωξη χιλιάδων Ελλήνων από τις πατρογονικές εστίες. Εξήντα εννέα χρόνια μετά τον ξεριζωμό της μειονότητας ο κ. Ερντογάν ουσιαστικά παραδέχθηκε αυτό που τόσα χρόνια έκανε ότι δεν έβλεπε, δηλαδή τον βίαιο ξεριζωμό της Ρωμιοσύνης. Έριξε, όμως, το φταίξιμο σε έναν παρακρατικό μηχανισμό, καθώς, όπως είπε, τα Σεπτεμβριανά έγιναν με στόχο να πέσει η κυβέρνηση Μεντερές από τμήματα του κράτους και της τότε τουρκικής ελίτ που ήθελε να κάνει πραξικόπημα.

«Ο μηχανισμός που ήθελε να κάνει πραξικόπημα εναντίον του Μεντερές έκανε τα γεγονότα της 6ης και της 7ης Σεπτεμβρίου. Οι πολιτικές του Μεντερές και του Δημοκρατικού Κόμματος, που έφεραν το έθνος και το κράτος πιο κοντά, ενόχλησαν την προνομιούχο μειονότητα, η οποία έβλεπε αυτή τη χώρα ως κληρονομημένη ιδιοκτησία της», είπε ο «σουλτάνος» και πρόσθεσε: «Στη συνέχεια, προκλήσεις, τσακωμοί, διαμαρτυρίες και κάθε είδους εντάσεις που παροξύνουν τις κοινωνικές διαφορές εμφανίστηκαν σε διάφορες επαρχίες της χώρας μας».

Σημειωτέον, το 2021, ο Τ. Ερντογάν έδειχνε να έχει «ξεχάσει» τα Σεπτεμβριανά και καλούσε τότε τους Έλληνες να γυρίσουν πίσω στην Πόλη, με τις σχετικές δηλώσεις του να μη συμπεριλαμβάνουν ιστορικές παραδοχές για την προσπάθειά τους να ξεφύγουν από τον εξαγριωμένο τουρκικό όχλο.


Και το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Τουρκίας «Ο αιώνας της Τουρκίας»

Το ενδιαφέρον, όμως, μονοπωλεί και μια άλλη είδηση, προαναγγελθείσα αυτή τη φορά, που εκτιμάται ότι θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μακροπρόθεσμα. Κι αυτό, καθώς εγκρίθηκε το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Τουρκίας από τον αρμόδιο υπουργό με τον τίτλο «Ο αιώνας της Τουρκίας».

Οι μαθητές από τις μικρότερες τάξεις θα διδάσκονται το αναθεωρητικό αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας» με χάρτες, το Αιγαίο θα αποκαλείται «Θάλασσα των Νησιών» και ουσιαστικά τα τουρκάκια θα στρατολογούνται από τα γεννοφάσκια τους.

Σε αυτά τα σχολικά μαθήματα θα τονίζεται η σημασία των χαρακτηριστικών τοποθεσίας της Τουρκίας, ενώ η αξία του πατριωτισμού θα μαθαίνεται «πακέτο» με τον αγώνα της Τουρκίας ενάντια σε αιτήματα που αγνοούν τα νομικά και γεωγραφικά δικαιώματά της στη «Θάλασσα των Νησιών» (σ.σ.: Αιγαίο) και την Ανατολική Μεσόγειο.

Θα αναφέρεται επίσης η σημασία της Κύπρου για την Τουρκία και τον τουρκικό κόσμο. Στη δέκατη τάξη, δε, δηλαδή στα μεγαλύτερα σε ηλικία παιδιά, θα εξηγούνται οι λόγοι για τους οποίους η Τουρκία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς και άλλα παρεμφερή διπλωματικά θέματα.