«Όχι» στην προοπτική παροχής επιδομάτων στήριξης στους ευάλωτους πολίτες εντός του 2024 είπε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης που παραχώρησε στο ACTION24. «Δεν βλέπω να υπάρχουν περιθώρια», είπε χαρακτηριστικά.

Αρχικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για το πρόβλημα της ακρίβειας, σημειώνοντας πως «είναι το σημαντικότερο προβλημα που άρχισε μετά την πανδημία και δεν έχουμε καταφέρει να τιθασεύσουμε πλήρως», απορρίπτοντας τη λογική της αντιπολίτευσης ότι «λεφτά υπάρχουν».

«Υπάρχει ένας πληθωρισμός τροφίμων τους τελευταίους μήνες, που είναι υψηλότερος του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Έχουμε κάνει αρκετά πράγματα για την ακρίβεια, να θυμίσω τις παρεμβάσεις για τις τιμές του ρεύματος που έχουν ελεγχθεί και επιστρέψει σε επίπεδα προ κρίσης. Κάναμε σημαντικές παρεμβάσεις στη λειτουργία της αγοράς, στα σούπερ μάρκετ. Μερικώς τα μέτρα αυτά απέδωσαν και πρέπει να κάνουμε κι άλλα. Η ακρίβεια θα αντιμετωπισθεί με μεγαλύτερη στήριξη του εισοδήματος. Οι ονομαστικοί μισθοί αυξάνονται με γρήγορο ρυθμό, ενώ, έχουμε περιθώρια παρεμβάσεων και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Δεν καταλαβαίνω γιατί η αντιπολίτευση, όταν τα βάζουμε με τις πολυεθνικές, στηρίζει τα ολιγοπώλεια και όχι την κυβέρνηση. Ζητάμε τη βοήθεια της Ευρώπης ώστε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα τώρα», επεσήμανε ακόμη.



Κυριάκος Μητσοτάκης για επιδόματα μέσα στο 2024: «Δεν βλέπω να υπάρχουν περιθώρια»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι θα εξετασθούν αν θα υπάρξουν νέα επιδόματα για τους ευάλωτους, σε ένα περιβάλλον όπου, όπως είπε, υπάρχει πλέον ταβάνι ως προς τις δαπάνες.

«Η ναυαρχίδα των επιδομάτων είναι το επίδομα τέκνων», υπογράμμισε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός.

«Μια στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών είναι έκτακτα επιδόματα που έχουμε δώσει στο παρελθόν, αλλά με το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο γίνονται πιο δύσκολα γιατί υπάρχει μια οροφή δαπανών» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Και συμπλήρωσε: «Mελετάμε συνολικά παρεμβάσεις για την οικογενειακή και δημογραφική πολιτική με αρχή το επίδομα γέννας που είναι μια ανακούφιση. Μελετάμε το πλαίσιο για τους τρίτεκνους αλλά πρέπει να πείσουμε και την οικογένεια με ένα παιδί να κάνει δεύτερο. Η δημογραφική πολιτική πρέπει να είναι συνολική και να στηρίξουμε την οικογένεια και ειδικά την εργαζόμενη μητέρα με ολοήμερο σχολείο παντού και βρεφονηπιακούς σταθμούς και σε επιχειρήσεις.

Μας ενδιαφέρει να δώσουμε περισσότερα κίνητρα για εργασία. Εμείς κάνουμε μια συνολική αξιολόγηση, κοιτάμε πώς μπορούμε να κάνουμε παρεμβάσεις στην επιδοματική πολιτική με κοινωνικό πρόσημο. Δεν θέλουμε να δώσουμε κίνητρο σε κάποιον να είναι άνεργος ενώ μπορεί να δουλεύει».