Την πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη, να ανεβάσει ακόµη περισσότερο τους τόνους στην τελική ευθεία για τις προσεχείς ευρωεκλογές, καταδεικνύει η ρητορική που ανέπτυξε στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την ακρίβεια. Πέραν της παραµέτρου της αδύνατης υλοποίησης των υποσχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ και της απουσίας σοβαρής επιχειρηµατολογίας και αξιόπιστης εναλλακτικής πρότασης από την πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη, ο πρωθυπουργός προχώρησε ένα βήµα παραπέρα, µιλώντας ουσιαστικά για θέσεις που µπορούν να καταστούν όχι µόνο επιζήµιες, αλλά και πραγµατικά επικίνδυνες για τη χώρα. ∆εν είναι τυχαίο ότι για πρώτη φορά µίλησε για χρεοκοπία, επαναφέροντας στις µνήµες των πολιτών τον εφιάλτη των µνηµονίων, αλλά και τα πεπραγµένα της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Με τον τρόπο αυτό, θέλησε να υπερθεµατίσει στο κεντρικό δίληµµα που ο ίδιος έχει θέσει ενόψει της κάλπης της 9ης Ιουνίου και το οποίο δεν είναι άλλο από τη διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας ή την επιστροφή σε τυχόν περιπέτειες.

Συγκεκριµένα, αναφερόµενος στην αξίωση της αντιπολίτευσης για µηδενικό ΦΠΑ στα τρόφιµα και την εµπειρία από την εφαρµογή του µέτρου σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σηµείωσε: «∆οκιµάστηκε στην Ισπανία και δεν πέτυχε. ∆είτε τις τιµές στην Ισπανία και συγκρίνετε µε τις τιµές στην Ελλάδα. Πόσο στοιχίζει το µέτρο; 4 δισ. ευρώ το πρώτο έτος και 2,2 δισ. για κάθε επόµενο. 2% του ΑΕΠ. Ολα τα µέτρα µαζί στοιχίζουν στην 4ετία 45,8 δισ. ευρώ. Κάποια στιγµή πρέπει να τελειώσει το παραµύθι, από τη στιγµή που καταθέσατε την πρότασή σας στη Βουλή κοστολογήθηκε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Αν διαφωνείτε µε αυτή την κοστολόγηση, πηγαίνετε στο Γραφείο Προϋπολογισµού του Κράτους στη Βουλή να το επιβεβαιώσει. 45 δισ. ευρώ την τετραετία στοιχίζουν τα µέτρα που προτείνετε. Αυτά που εισηγείστε συνεπάγονται µια λέξη µόνο: χρεοκοπία χωρίς επιστροφή».

Η μπάλα στο γήπεδό του

Η στάση αυτή είναι ενδεικτική των προθέσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος επιθυµεί να µεταφέρει το προεκλογικό παιχνίδι αυτές τις τελευταίες ηµέρες στο δικό του γήπεδο, που δεν είναι άλλο από αυτό της πραγµατικής πολιτικής. «Ο Μητσοτάκης ήταν ο πρώτος που έφερε στη διάρκεια της περσινής προεκλογικής εκστρατείας την καινοτοµία της χρήσης των social media και µάλιστα, εκ του αποτελέσµατος, µε ιδιαίτερα επιτυχηµένο τρόπο. Ωστόσο, ουδέποτε προέταξε αυτό τον παράγοντα ως κεντρικό διακύβευµα της δράσης του, όπως κάνει τώρα ο Κασσελάκης. Πάντα προέτασσε το σχέδιό του, χρησιµοποιώντας µάλιστα το ∆ιαδίκτυο, αλλά και τις πιο ψυχαγωγικές εκποµπές στις οποίες εµφανίστηκε για την προβολή των απόψεών του κυρίως σ’ ένα πιο νεανικό ακροατήριο και ενίοτε απολιτίκ ακροατήριο και την καλύτερη επικοινώνηση του κυβερνητικού προγράµµατος», επισηµαίνουν στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή» στελέχη του Μαξίµου, αποτυπώνοντας τις πρωθυπουργικές στοχεύσεις.

Στοχευµένες περιοδείες

Από κει και πέρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει τις στοχευµένες περιοδείες ανά την ελληνική περιφέρεια µε βασικό πυλώνα την επίτευξη όσο το δυνατόν µεγαλύτερης συσπείρωσης και την κινητοποίηση των «γαλάζιων» ψηφοφόρων, προκειµένου να συµµετάσχουν στην εκλογική διαδικασία. Προτεραιότητα των συνεργατών του πρωθυπουργού είναι οι εξορµήσεις σε περιοχές τις οποίες είχε να επισκεφθεί καιρό, είτε διότι δεν είχε καταφέρει να ταξιδέψει στο πλαίσιο της εκστρατείας για τις περσινές εθνικές εκλογές.

Ενδεικτικό παράδειγµα το Αργος ή τα Σέρβια και ο Βελβεντός. Στο πλαίσιο των περιοδειών του, ο κ. Μητσοτάκης επισκέφτηκε τη Δευτέρα την Κέρκυρα, ενώ σήμερα θα βρίσκεται στην Πάτρα. Την Πέμπτη ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στον Πύργο και το Σαββατοκύριακο θα βρίσκεται στη γενέτειρά του, την Κρήτη, ενώ θα υπάρξουν και οι καθιερωµένες επισκέψεις σε περιοχές του Λεκανοπεδίου Αττικής. Επόµενος µεγάλος σταθµός η κεντρική οµιλία στη Θεσσαλονίκη, ενώ για την τελευταία εβδοµάδα έχει προσδιοριστεί για την ώρα η επίσκεψη στη Λάρισα, µε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να «αγγίζει» και πάλι το ευαίσθητο θέµα της ανοικοδόµησης και αποκατάστασης των πληγεισών από τις πληµµύρες περιοχών της Θεσσαλίας.

Πέραν πάντως της παρουσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη σε νοµούς-κλειδιά για την επίτευξη του βασικού προεκλογικού στόχου αυτής της κάλπης, που δεν είναι άλλος από τη συσπείρωση του δεξιού κοινού, στο Μέγαρο Μαξίµου και την Πειραιώς κάθε άλλο παρά αφήνουν σε δεύτερη µοίρα τη βασική σταθερά της πολιτικής Μητσοτάκη όλα αυτά τα χρόνια. Ο λόγος φυσικά για το διαρκές άνοιγµα στο Κέντρο, παρά την αδιαµφισβήτητη κυριαρχία του κυβερνώντος κόµµατος σε αυτή τη δεξαµενή. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούνταν η συνάντηση µε τον προερχόµενο από το ΠΑΣΟΚ, αλλά ανεξάρτητο δήµαρχο Θεσσαλονίκης Στέλιο Αγγελούδη, ενώ ενδιαφέρον είχε και η ιδιαιτέρως ένθερµη υποδοχή που επεφύλαξε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο επίσης κεντροαριστερός δήµαρχος Σερβίων Κοζάνης, οποίος στις πρόσφατες εκλογές της Κεντρικής Ενωσης ∆ήµων Ελλάδας βρισκόταν στο ψηφοδέλτιο του Χάρη ∆ούκα. «Το δίπολο της πολιτικής το κάνατε µόνο πόλο», είπε µεταξύ άλλων απευθυνόµενος στον πρωθυπουργό.

*Δημοσιεύθηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»