«Θα μπούμε στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, θα είμαστε η θετική έκπληξη αυτών των εκλογών», δήλωσε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά, Νίκος Φίλης, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Στον αέρα», με τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη.

*Διαβάστε εδώ: Νίκος Φίλης: ''Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κόμμα της Αριστεράς, αλλά κόμμα λαϊκιστικό και μετακινείται όλο και πιο κεντροδεξιά''

Ερωτηθείς αν είναι κατά της κοινής ευρωπαϊκής άμυνας, απάντησε: «Κοινή ευρωπαϊκή άμυνα, χωρίς κοινή ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική, δεν μπορεί να υπάρξει. Κοινή ευρωπαϊκή άμυνα χωρίς μια εμβάθυνση δημοκρατική της Ευρώπης δεν μπορεί να υπάρξει».

«Θέλουμε περισσότερη, αλλά διαφορετική Ευρώπη. Δεν είναι δυνατόν το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο να είναι κοινοβούλιο β’ κατηγορίας, να μην είναι υποχρεωμένα να λογοδοτούν τα όργανα της Ένωσης όπως είναι η Κομισιόν, αλλά και η υπερκυβέρνηση που λέγεται Ευρωπαϊκή Τράπεζα. Αυτά πρέπει να λογοδοτούν στην ευρωπαϊκή Βουλή, χωρίς αυτή τη λογοδοσία σε ένα όργανο που εκλέγουν οι ευρωπαίοι πολίτες τα άλλα όργανα είναι ανεξέλεγκτα και παράγουν αυτά την πολιτική την οποία υφιστάμεθα ως πολίτες. Ταυτοχρόνως θέλουμε να υπάρξουν και αλλαγές στην πολιτική. Άρα όλη η συζήτηση για περισσότερη ή λιγότερη Ευρώπη παραπέμπει στη συζήτηση διαφορετική Ευρώπη. Διαφορετική Ευρώπη και ναι περισσότερη, με την σημερινή δεν υπάρχει καμία προοπτική», πρόσθεσε.


Νίκος Φίλης: Πιστεύω ότι η ΝΔ θα έχει σημαντική μείωση στις ευρωεκλογές

Στη συνέχεια, στην ερώτηση αν πιστεύει ότι θα πρέπει να υπάρξει μια ζύμωση στην Κεντροαριστερά μετά τις ευρωεκλογές, απάντησε: «Η επόμενη μέρα θα καθοριστεί από το βράδυ των ευρωεκλογών και πιστεύω ότι θα υπάρξει ένα μήνυμα καταδίκης της πολιτικής της ΝΔ. Πιστεύω ότι η ΝΔ θα έχει σημαντική μείωση».

«Υπάρχει ανάγκη απάντησης στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, πρέπει να διαμορφωθούν προϋποθέσεις κοινωνικές και πολιτικές για να υπάρξει δημοκρατική ανατροπή. Κανένα κόμμα μόνο του δεν μπορεί να ρίξει τον Μητσοτάκη πολύ περισσότερο όταν αντιγράφει τις πολιτικές Μητσοτάκη όπως κάνει ο κ. Κασσελάκης στα φορολογικά, στα εθνικά και αυτά άλλα ζητήματα», συμπλήρωσε.

«Ως πρόσωπο και ως πολιτική που σηματοδοτεί ο κ. Κασσελάκης είναι δύσκολο, με τον ΣΥΡΙΖΑ μπορούμε όμως. Έχει σημασία να δούμε τι ωσμώσεις υπάρχουν μέσα στον κόσμο, τι πολιτικές συνεννοήσεις και συγκλίσεις και μετά και σε επίπεδο κομμάτων επίσης τι συγκλίσεις υπάρχουν. Είναι αναγκαίο να υπάρχουν συγκλίσεις όχι όμως συγκολλήσεις γιατί συγκολλήσεις χωρίς προγραμματικές συγκλίσεις στέρεες οδηγούνε σε νέες απογοητεύσεις», κατέληξε.

Ο Νίκος Φίλης  στην Νίκη Λυμπεράκη "Στον αέρα"  29-05-24