Ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης στον μειωμένο ΦΠΑ στον καφέ άφησε σε συνέντευξή του Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τη Χριστίνα Κοραή και τον Δημήτρη Τάκη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι έχει γίνει μείωση του ΦΠΑ στον καφέ και δεν είδαμε τρομερή μείωση στην τιμή του, ενώ ερωτηθείς από την κ. Κοραή αν θα δοθεί παράταση στη μείωση άφησε ανοιχτό παράθυρο.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι «ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε με την επιστολική ψήφο. Πριν το τέλος του έτους θα έχει νομοθετηθεί και για τις εθνικές εκλογές», διευκρινίζοντας ότι «θα δώσουμε τη δυνατότητα και στους εντός Ελλάδας ψηφοφόρους».

Ακόμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε νέο πλαίσιο στον ΑΣΕΠ για να μην καθυστερούν οι αναγκαίες προσλήψεις στο ΕΣΥ.

Στην τελική ευθεία προς τις κάλπες των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου ο
 Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τον κόσμο να ψηφίσει λέγοντας: «Δεν θα γυρίσει η Ελλάδα στην εποχή των λεφτόδεντρων. Είναι σημαντικό να στείλουμε το μήνυμα ότι η χώρα έχει προχωρήσει».

Αναφερθείς στην κατάκτηση του Europa Conference League από τον Ολυμπιακό σημείωσε ότι «Ο Ολυμπιακός έφτασε στην κορυφή της Ευρώπης και είμαστε όλοι υπερήφανοι για αυτό. Είμαστε χαρούμενοι που διοργανώσαμε άρτια και με ασφάλεια μια κορυφαία γιορτή του ποδοσφαίρου».


Ακούστε τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στα Παραπολιτικά 90,1

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα Παραπολιτικά 90,1


Κυριάκος Μητσοτάκης: «Διοργανώσαμε άρτια μια κορυφαία γιορτή του ποδοσφαίρου»

«Το έχουμε γούρι να μιλάμε από το αυτοκίνητο καθ' οδόν για κάποια περιοδεία» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αρχή της συνέντευξής του στους δημοσιογράφους Χριστίνα Κοραή και Δημήτρη Τάκη.

«Εκφράζω τη μεγάλη μου χαρά ως Ολυμπιακός για τη μεγάλη επιτυχία της ομάδας μου, ως Έλληνας γιατί είναι σημαντικό ότι αυτή η ομάδα έφτασε στην κορυφή της Ευρώπης μετά την επιτυχία της Εθνικής το 2004 και ως πρωθυπουργός γιατί διοργανώσαμε μια άρτια γιορτή του ποδοσφαίρου χωρίς κανένα παρατράγουδο», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Βάλαμε τις βάσεις και στα playoff για να κάνουμε το πρωτάθλημα ευρωπαϊκό. Μαθαίνουμε από τα λάθη μας και θέλουμε να γινόμαστε καλύτεροι και το ευρωπαϊκό μας πρόσωπο το δείξαμε χθες», είπε και πρόσθεσε ότι «η διοργάνωση των Γερμανών ήταν υποδεέστερη από τον χθεσινό τελικό».


Πού είδε το παιχνίδι

«Ήμουν στο σπίτι με φίλους και είχα κάνα δυο Παναθηναϊκούς. Είχα κάνει την πρόβλεψή μου γιατί μου θύμιζε 2004 το μομέντουμ. Όταν έχεις έναν σκόρερ σαν τον Ελ Καμπί τον κρατάς στο παιχνίδι. Ο Ολυμπιακός έχει και μια ομάδα νέων που έφτασε στην κορυφή της Ευρώπης, που σημαίνει ότι κάτι καλό γίνεται εκεί», είπε και πρόσθεσε: «Ξεχωρίζω τον Ρέτσο γιατί έκανε ένα φοβερό ματς και έπαιζε με διάσειση αλλά αν έπρεπε να ξεχωρίσω κάποιον αυτόν θα ξεχωρίσω».


Μητσοτάκης στα Παραπολιτικά 90,1: Ανοιχτή η παράταση μειωμένου ΦΠΑ στον καφέ

Ερωτηθείς για την ακρίβεια και πώς επηρεάζονται προϊόντα όπως ο καφές, ο κ. Μητσοτάκης είπε «προφανώς θα λάβουμε υπόψιν μας ότι η πρώτη ύλη του καφέ έχει αυξηθεί. Ο καφές ως ένα διεθνώς εμπορεύσιμο προϊόν έχει αυξηθεί και θα το λάβουμε υπόψιν και θα κάνουμε τα δέοντα για το ζήτημα του ΦΠΑ. Θέλω να θυμηθείτε ότι μειώσαμε τον ΦΠΑ στον καφέ, αλλά δεν είδαμε καμία μείωση στις τιμές, αλλά είναι δεδομένο ότι αν αυξηθεί ο ΦΠΑ θα αυξηθεί και η τιμή του καφέ».

Ερωτηθείς από την κ. Κοραή αν υπάρχει ανοιχτό παράθυρο να γίνει παράταση στη μείωση του ΦΠΑ απάντησε: «Πάρτε το όπως θέλετε».

«Εξετάζουμε πρόσθετους περιορισμούς στο airbnb, αλλά όχι σε όλη τη χώρα»

«Μας απασχολεί πολύ το ζήτημα της αύξησης των ενοικίων. Έχουμε κάνει παρεμβάσεις στην golden visa και στο airbnb και εξετάζουμε αν υπάρχει λογική για πρόσθετους περιορισμούς αλλά όχι σε όλη τη χώρα, μόνο εκεί όπου έχουμε μεγάλες πιέσεις από τις αυξήσεις των ενοικίων», είπε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι το κυβερνητικό επιτελείο είναι σε φάση μελέτης ενός σύνθετου προβλήματος.

«Όσοι έχουν μετατρέψει το airbnb σε επιχειρηματική δραστηριότητα και όχι ως συμπληρωματικό εισόδημα, πρέπει να φορολογούνται σαν επιχειρηματίες και να ρυθμίζονται στις υποχρεώσεις τους ως επιχειρηματίες», είπε χαρακτηριστικά.

«Στο σπίτι μας κάνουμε τις ίδιες συζητήσεις για την ακρίβεια όπως σε κάθε σπίτι. Υπάρχει μια αύξηση στις τιμές των βασικών αγαθών, έχουμε έναν επίμονο πληθωρισμό υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε. Έχουμε στηρίξει από την αρχή της πανδημίας τα νοικοκυριά και με ρυθμιστικές παρεμβάσεις στην αγορά», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκη, ενώ αναφέρθηκε στην πρότασή του για τις πολυεθνικές.

Επέμεινε στην ανάγκη ευρωπαϊκής απάντησης στο ζήτημα της διαφορετικής τιμολόγησης των πολυεθνικών, τονίζοντας ότι η Ευρώπη αυτό μπορεί να το ρυθμίσει και έχουμε βρει Ευρωπαίους συμμάχους.

«Καμία φορά καλό είναι να αφήνουμε τις κομματικές αντιπαραθέσεις στην άκρη και όταν κάτι είναι σωστό να χτίσουμε εθνικό μέτωπο. Για την golden visa ήταν θέματα πχ που πρώτος είχε θίξει ο κ. Ανδρουλάκης», πρόσθεσε για το συγκεκριμένο θέμα.

«Η χώρα πάει καλύτερα, υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία παρά τις δυσκολίες, ο τουρισμός πάει από ρεκόρ σε ρεκόρ, οι μισθοί αυξάνονται, η ανεργία μειώνεται, ας δούμε τη μεγάλη εικόνα. Η μηδενική κριτική αδικεί την προσπάθεια που κάνουμε όλοι μας», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.


«Η Εκκλησία να μένει έξω από τις πολιτικές αντιπαραθέσεις»

Ερωτηθείς για την προσπάθεια κάποιων να εμπλέξουν την Εκκλησία στην προεκλογική αντιπαράθεση των ευρωεκλογών είπε ότι «το θέμα έκλεισε πριν από το Πάσχα με τον σωστό τρόπο και με μια σκληρή τοποθέτηση του Αρχιεπισκόπου ότι δεν είναι δυνατόν να γίνονται εκλογικές επιλογές με κριτήριο το δήθεν ποιος είναι πιο χριστιανός από τον άλλο. Η Εκκλησία ενώνει και καλό είναι να την αφήσουμε έξω από τις αντιπαραθέσεις».

«Τα κόμματα που κινούνται στα δεξιά της ΝΔ, που πρεσβεύουν έναν πιο σκληρό πατριωτισμό πρέπει να αναλογιστούν πως η Ελλάδα σήμερα είναι πιο ισχυρή και θωρακισμένη με πιο πολλές συμμαχίες και η φωνή της μετράει στην Ευρώπη» πρόσθεσε.


«Πριν το 2025 η επιστολική ψήφος για όλους και στις εθνικές εκλογές»

«Η επιστολική ψήφος είναι ένα επίτευγμα δημοκρατίας, μια θεσμική τομή», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης για τη θέσπισή της από αυτές τις ευρωεκλογές και υπενθύμισε τις προθεσμίες για να επιστραφούν οι φάκελοι.

«Να ψηφίσουν τελικά όσο το δυνατόν περισσότεροι από τους 200.000», συμπλήρωσε και ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα φέρει αμέσως ρύθμιση για να ψηφιστεί πριν από το τέλος του έτους που θα αφορά τη δυνατότητα ψήφισης με επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές.

«Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε με την επιστολική ψήφο. Πριν το τέλος του έτους θα έχει νομοθετηθεί» είπε διευκρινίζοντας ότι «θα δώσουμε τη δυνατότητα και στους εντός Ελλάδας»

«Να δούμε τη μεγάλη εικόνα. Οποιοδήποτε μέτρο αυξάνει τη συμμετοχή στις εκλογές είναι στη σωστή κατεύθυνση. Το μέτρο αυτό πρέπει να ισχύσει και στις εθνικές εκλογές και η ιδιαιτερότητα θα είναι ότι όποιος ψηφίζει επιστολικά, θα ψηφίζει το ψηφοδέλτιο επικρατείας», συμπλήρωσε.

«Νέο πλαίσιο στον ΑΣΕΠ για να μην καθυστερούν οι αναγκαίες προσλήψεις στο ΕΣΥ»

Σε ό,τι αφορά την υγεία είπε ότι γίνονται βήματα και προφανώς υπάρχουν δυσκολίες. «Είχαμε προτάξει την Υγεία ως κεντρικό πυλώνα της δεύτερης τετραετίας» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Είναι απαραίτητο να αλλάξει. Πρέπει μετά τις εκλογές να το συζητήσουμε σοβαρά» είπε για το ΑΣΕΠ σημειώνοντας ότι οι διαδικασίες γίνονται με διαφάνεια αλλά αργά. «Μας προβληματίζει πώς μπορούμε να διαφυλάξουμε τα εχέγγυα του ΑΣΕΠ. Είναι απαραίτητο να αλλάξει το πλαίσιο, για να μην καθυστερούν οι αναγκαίες προσλήψεις στο ΕΣΥ», σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην παρέμβαση στις υποδομές της υγείας στο ΕΣΥ και είπε ότι αποδίδει μεγάλη σημασία στις προληπτικές εξετάσεις. Είπε ότι είναι τεράστια τομή και ανέφερε το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» αλλά και άλλα προγράμματα πρόληψης. 

«Δεν θα αλλάξει το μπόνους των εδρών στις εκλογές» 

Ερωτηθείς αν θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι δεν έχει καμία σκέψη να αλλάξει το bonus.

«Δεν έχω καμία σκέψη να αλλάξω το μπόνους των εδρών» ξεκαθάρισε.


«Η επιλογή μας είναι η Ούρσουλα Φον Ντε Λάιεν»

«Είναι σημαντικό την επόμενη μέρα στην Ευρώπη να υπάρχει μια πλειοψηφία φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, δεν χρειαζόμαστε κόμματα επαναστατικής γυμναστικής» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Και συνέχισε ερωτηθείς για τον επόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: «Δεν νομίζω ότι η κυρία Μελόνι έχει τόσα κοινά με την κυρία Λεπέν όπως η κυρία Λεπέν φαντάζεται ότι έχει. Δεν έχω διακρίνει ότι μιλάμε για πολιτικό που βλέπει την Ευρώπη από διαφορετική γωνιά από αυτή που τη βλέπουμε και όχι μόνο στο Ευρωπαικό Λαικό Κόμμα (ΕΛΚ). Το ΕΛΚ θα είναι το πρώτο κόμμα. Η επιλογή μας είναι η Ούρσουλα Φον Ντε Λάιεν. Δεν υπάρχει plan b».

Ερωτηθείς για το όνομα και το χαρτοφυλάκιο του νέου Έλληνα επιτρόπου ανέφερε: «Το χαρτοφυλάκιο δεν καθορίζεται από τη χώρα. Σίγουρα η χώρα θα έχει δυνατό χαρτοφυλάκιο. Δεν έχω να σας πω τίποτα για αυτό, το χαρτοφυλάκιο μπορεί να καθορίσει και τις δεξιότητες του ανθρώπου που θα το καταλάβει».

«Πρώτα μιλάμε για χαρτοφυλάκιο και μετά για πρόσωπο» είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ικανοποιημένος από τη συστράτευση όλων των στελεχών στον προεκλογικό αγώνα και για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού σε σχέση και με το εκλογικό αποτέλεσμα σημείωσε: «Η απόδοση του κυβερνητικού σχήματος αξιολογείται συνέχεια. Δεν μου αρέσουν οι συχνοί ανασχηματισμοί».

«Δεν θα γυρίσει η Ελλάδα στην εποχή των λεφτόδεντων»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τον κόσμο να ψηφίσει στις ευρωεκλογές λέγοντας: «Όσο πιο ισχυρή είναι η εντολή που θα λάβουμε με τόσο μεγαλύτερη ορμή θα υλοποιήσουμε τις μεταρρυθμίσεις και τόσο πιο ισχυρό μήνυμα θα στείλουμε ότι δεν θα γυρίσει ποτέ η Ελλάδα στην εποχή των λεφτόδεντων και των ανέξοδων υποσχέσεων που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία. Είναι σημαντικό να στείλουμε το μήνυμα ότι η χώρα έχει προχωρήσει».

Μιλώντας για την αντιπολίτευση είπε ότι δεν έχει μάθει τίποτα από τα λάθη της και στον πολιτικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ τέμνονται οι χειρότερες εποχές του προγράμματος της Θεσσαλονίκης με το «λεφτά υπάρχουν» του Γιώργου Παπανδρέου.

«Να πάνε να ψηφίσουν γιατί η κάλπη είναι άδεια. Θυμηθείτε στις εκλογές του Ιουνίου, του 41%. Επειδή μπήκαν τόσα κόμματα στη Βουλή ανέβηκε ο πήχης της αυτοδυναμίας. Μη φτάσουμε στο σημείο να πούμε ότι το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που θα θέλαμε», δήλωσε απευθυνόμενος στους ψηφοφόρους της ΝΔ σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο αποχής.


«Έχω εκφραστεί πολύ θετικά για το έργο της Προέδρου της Δημοκρατίας»

Για την Κατερίνα Σακελλαροπούλου και αν θα είναι εκ νέου η πρότασή του για την Προεδρία της Δημοκρατίας απάντησε: «Έχω εκφραστεί πολύ θετικά για το έργο της Προέδρου της Δημοκρατίας».


«Δεν πάω πουθενά, είμαι εκλεγμένος πρωθυπουργός»

Αναφορικά με τα σενάρια μετακίνησής του σε ευρωπαϊκή θέση ή στην Προεδρία της Δημοκρατίας απάντησε: «Συμπάσχω με το ενδιαφέρον κάποιων καλών φίλων να απαλλαγούν από εμένα. Είμαι εκλεγμένος πρωθυπουργός. Δεν πάω πουθενά».

Και συνέχισε: «Είναι τιμητικό να ακούγεται το όνομά σου για ευρωπαϊκή θέση. Πάντως εγώ είμαι εδώ και θα παραμείνω εδώ και θα τιμήσω την εμπιστοσύνη με την οποία με περιέβαλαν οι Έλληνες πολίτες».


Μητσοτάκης για Κασσελάκη: «Έχει κανονίσει και το υπουργικό συμβούλιο και κατηγορεί τους άλλους για αλαζονεία»

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Στέφανου Κασσελάκη ότι θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε: «Μπράβο του. Καλό είναι να είμαστε φιλόδοξοι. Ο καθένας που πολιτεύεται θέλει να κερδίσει εκλογές».

Και πρόσθεσε: «Να κάνω όμως ένα σχόλιο που αφορά τη χρήση της λέξης "αλαζονεία" στον πολιτικό διάλογο. Το 41% μας το έδωσαν οι πολίτες. Όταν κάποιοι το επικρίνουν, τους πολίτες επικρίνουν. Να είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί. Και όταν κάποιοι προεξοφλούν ότι θα γίνουν πρωθυπουργοί και έχουν κανονίσει από τώρα και το υπουργικό συμβούλιο ενώ κατηγορούν τους άλλους για αλαζονεία, ας βγάλουν οι ακροατές τα συμπεράσματά τους».


«Το ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται να μπορεί να εκμεταλλεύεται τα προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ερώτημα που πρέπει να απαντήσει ο κ. Ανδρουλάκης»

Για τη θέση του κ. Ανδρουλάκη ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει επιλέξει ως αντίπαλο τον κ. Κασσελάκη, ο πρωθυπουργός είπε ότι οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί καθορίστηκαν από τις εκλογές του Ιουνίου και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αξιωματική αντιπολίτευση.

«Δεν επιλέγω αντίπαλο. Το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται να μπορεί να εκμεταλλεύεται τα προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ερώτημα που πρέπει να απαντήσει ο κ. Ανδρουλάκης», επισήμανε.


«Έχει σημασία η φωνή της Ελλάδας να ακούγεται ισχυρή»

«Αυτό που δεν θα σταματήσω να κάνω είναι να εξηγώ γιατί οι εκλογές αυτές έχουν μια σημαντική ευρωπαϊκή διάσταση», είπε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και συνέχισε: «Τα επόμενα πέντε χρόνια είναι σημαντικά γιατί έχει σημασία αν θα έχουμε ένα καινούργιο Ταμείο Ανάκαμψης, ένα καινούργιο αμυντικό ταμείο που θα χρηματοδοτεί πολύ φιλόδοξα έργα όπως μια κοινή πυραυλική ομπρέλα για όλη την Ευρώπη, τι θα γίνει με τους αγρότες μας, αν θα κάνουμε πράξη την πράσινη μετάβαση. Αυτά θα αποφασιστούν στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο».

«Έχει σημασία η φωνή της Ελλάδας να ακούγεται ισχυρή» τόνισε και συμπλήρωσε: «Είμαι ο μόνος που μιλάει για την Ευρώπη».


Για μπάσκετ με τον Ανδρουλάκη, σε ερημικό νησί με τον Κουτσούμπα και στα μπουζούκια με τον Κασσελάκη

Σε ερώτηση με ποιον από τους κ.κ. Κασσελάκη, Ανδρουλάκη και Κουτσούμπα θα διάλεγε να ήταν αποκλεισμένος σε έρημο νησί, να παίξει ποδόσφαιρο και να πάει στα μπουζούκια ο κ. Μητσοτάκης είπε πως θα έπαιζε μπάσκετ με τον κ. Ανδρουλάκη που όπως και εκείνος παίζει.

«Σε έρημο νησί θα διάλεγα να είμαι με τον κ. Κουτσούμπα για να συζητήσω σε βάθος μαζί του τι είναι αυτό που κάνει κάποιον άνθρωπο σήμερα να είναι κομμουνιστής και δια της ατόπου απαγωγής στα μπουζούκια θα πήγαινα με τον κ. Κασσελάκη. Όχι για να διαπιστώσουμε ποιος είναι ποιος λαϊκός αλλά επειδή αυτή την επιλογή μου αφήσατε. Δεν πάω συχνά παρότι μου αρέσει πολύ η ελληνική μουσική. Αγνοούσα ότι υπάρχουν σουίτες για να πω την αλήθεια. Σε άλλες εποχές σουίτες δεν υπήρχαν», ανέφερε.

Τέλος για τα παπούτσια της ΝΔ είπε πως πολλοί, ειδικά νέοι, θέλουν να τα φορέσουν ενώ αστειευόμενος επέλεξε τη δημοσιογράφο Χριστίνα Κοράη για το πρόσωπο που θα ήθελε να τα φορέσει. «Είναι πάντα ντυμένη στην τρίχα και θα το εκτιμήσει ιδιαίτερα», ανέφερε.

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1