Εκδήλωση με θέμα Οικονομία, Παιδεία και Αγροτική Πολιτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση», πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο με ομιλητές τον υπουργό Επικρατείας 'Ακη Σκέρτσο, τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Κυριάκο Πιερρακάκη και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, που μίλησαν για το έργο της κυβέρνησης αλλά κυρίως για την κρισιμότητα των ευρωεκλογών και τη συμμετοχή των πολιτών, σε αυτές.

Σκέρτσος: Να μην επιστρέψουμε ποτέ ξανά σε μία δεκαετία βαθιάς κρίσης και διχασμού

Ο υπουργός Επικρατείας ξεκινώντας την ομιλία του, ανέφερε ότι η λαϊκή εντολή και η λαϊκή ετυμηγορία πριν από ένα χρόνο " ήταν η Ελλάδα να πάει αταλάντευτα μπροστά, πιο ευρωπαϊκά, να κλείσει όλους τους ανοιχτούς λογαριασμούς και τις πληγές της υπερδεκαετούς κρίσης" επισημαίνοντας ότι εκτός από το να καλυφθεί η απόσταση που δημιουργήθηκε από την υπόλοιπη Ευρώπη , μεγάλος στόχος είναι "να διαχειριστούμε και ένα θεραπεύσουμε τις αιτίες που οδήγησαν στη μεγάλη κρίση της περασμένης δεκαετίας, να μην επιτρέψουμε και να μην επιστρέψουμε ποτέ ξανά σε μία τέτοια δεκαετία βαθιάς κρίσης, μία δεκαετία τοξικότητας, κοινωνικού και πολιτικού διχασμού".

Σε ότι αφορά όπως είπε το βασικό διακύβευμα και βασική αποστολή της κυβέρνησης είναι όπως είπε , να αποκατασταθεί αυτό που χάθηκε την περασμένη δεκαετία και δεν είναι άλλο από το να μπορεί κάθε επόμενη γενιά να ζει καλύτερα από την προηγούμενη.

"Αυτό κρίνεται σε αυτή την κάλπη, αυτό κρίθηκε στην κάλπη του 2023 και του 2019. Εκεί πρέπει να ρίξουμε όλες μας τις δυνάμεις, το χρωστάμε στα παιδιά μας, το χρωστάμε στα νέα παιδιά και στη γενιά της δεκαετίας της κρίσης, που είδε πάρα πολλές ευκαιρίες να χάνονται" συμπλήρωσε ο 'Ακης Σκέρτσος.

Με επίκεντρο όπως επισήμανε ο υπουργός Επικρατείας,το μεγάλο πολιτικό και κοινωνικό ζητούμενο, που δεν είναι άλλο από το να τεθεί ξανά σε λειτουργία ο ιμάντας της κοινωνικής ανόδου και των ίσων ευκαιριών , ο 'Ακης Σκέρτσος αναρωτήθηκε "ποιος μπορεί να πετύχει αυτό το στόχο".


"Από αυτή την ψήφο θα επιβεβαιωθεί ξανά η εντολή που πήραμε πέρυσι"

"Είναι ένας δύσκολος στόχος αλλά δεν είναι ανέφικτος" πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι αν μπορεί κάποιος να το επιτύχει, αυτή είναι " η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και αυτός ο πρωθυπουργός, διότι είναι η μόνη πολιτική παράταξη που έχει συνδεθεί στα 50 χρόνια ζωής της τρίτης ελληνικής δημοκρατίας, με την κοινωνική συνοχή, με την κοινωνική αλληλεγγύη, με την ελευθερία, με την ευθύνη, με το μέτρο, με τον υπεύθυνο πατριωτισμό, με την αγάπη τόσο για το έθνος και την πατρίδα, αλλά και με την Ευρώπη και εν τέλει με την προκοπή και την πρόοδο για την Ελλάδα".

Για τις ευρωεκλογές είπε πως "είναι αναγκαίο να πάμε να ψηφίσουμε, γιατί από αυτή την ψήφο θα επιβεβαιωθεί ξανά η εντολή που πήραμε πέρυσι να κάνουμε την Ελλάδα μία πιο ευρωπαϊκή χώρα" σημείωσε ο κ Σκέρτσος, ενώ πρόσθεσε πως μια χαλαρή ψήφος, είτε καταγγελίας, είτε αποχής, "θα στείλει το λάθος μήνυμα, ότι οι Έλληνες πολίτες θέλουν φρένο, δεν θέλουν Ευρώπη, ότι δε θέλουμε μεταρρυθμίσεις" και πως ως πολίτες θέλουν να ξανασκεφτούν λύσεις που δοκιμάστηκαν και απέτυχαν, δημιουργώντας τρομερή ανασφάλεια.

Σε ότι αφορά την αντιπολίτευση, ο 'Ακης Σκέρτσος, στην ομιλία του είπε ότι "αντιπολιτεύεται με ανεύθυνο τρόπο" και πως κάνει το λάθος στο ζύγι και στο στάθμισμα του πολιτικού της λόγου, να δείχνει ότι υπερτερεί " το αντιπολιτευτικό μένος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση, από την αγάπη της για τη χώρα".

"Όταν η αντιπολίτευση αλλάξει αυτή την ισορροπία" τόνισε ο κ.Σκέρτσος και "όταν ιεραρχήσουν ως σημαντικότερη την αγάπη για την πατρίδα και την ανάγκη να επιλύουμε από κοινού τα προβλήματα που μας ταλαιπωρούν όλους, τότε θα γίνει μια πιο χρήσιμη αντιπολίτευση μια πιο εποικοδομητική αντιπολίτευση, που τη χρειαζόμαστε για να γινόμαστε και εμείς καλύτεροι ως κυβέρνηση".

Ο υπουργός Επικρατείας τέλος, αναφέρθηκε συγκινημένος στην τραγωδία των Τεμπών, σημειώνοντας ότι " είναι ένα θέμα που δεν το συζητήσαμε όπως έπρεπε, όσο έπρεπε, όταν έπρεπε, με αποτέλεσμα να αφήσουμε να γιγαντωθούν "ζιζάνια" και θεωρίες συνωμοσίας που πλήττουν την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τη δημοκρατία και προς τη δικαιοσύνη" διευκρινίζοντας ωστόσο, κάνοντας μάλιστα επίθεση στην αντιπολίτευση ότι " δεν έχει το μονοπώλιο στη κοινωνική ευαισθησία" και πως " όλοι πονέσαμε γι' αυτό το δυστύχημα και δεν πρέπει με τίποτα να ξεχάσουμε".

"Να μη μείνει καμία σκιά, να αποδοθεί δικαιοσύνη, να αισθανθούν οι πονεμένες οικογένειες ότι το κράτος δικαίου λειτουργεί στη χώρα μας και φυσικά, να φτιάξουμε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό σιδηρόδρομο, να κάνουμε και εκεί το άλμα, που δεν κάναμε τα προηγούμενα χρόνια".

Πιερρακάκης: Να φέρουμε την Ελλάδα σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη!

Από την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, διευκρίνισε ότι οι επαφές που γίνονται ενόψει των ευρωεκλογών, δεν εξαρτώνται από αυτές και πως η επαφή με τους πολίτες και τα προβλήματα τους , με επίκεντρο πάντα την προσπάθεια επίλυσης, "είναι εντολή του πρωθυπουργού" και πως αυτός είναι και ο μόνος τρόπος "για να μπορεί κανείς να διαχειρίζεται την τεράστια ευθύνη που αναλαμβάνει".

"Πρέπει να έχεις την αγωγή για να μπορείς να διαχειριστείς τα προβλήματα και πιστέψτε με, η αγωγή αυτή δεν κρύβεται σε βίντεο του tik tok των 30 δευτερολέπτων... δεν κρύβεται στους εθνοκάπηλους και δεν κρύβεται σε όλους εκείνους οι οποίοι αντιλαμβάνονται την πολιτική μόνο ως τηλεπώληση, αλλά κρύβεται στην ουσία, στη λεπτομέρεια, στον ιδρώτα, στον κάματο, στη γνώση. Αυτό κομίζει αυτή η κυβέρνηση, αυτό κομίζει ο πρωθυπουργός" ανέφερε ο κ Πιερρακάκης.

"Η βασική συνταγή είναι η χώρα και η οικονομία της, να φύγει μπροστά και να τρέξει. Για να τρέξει όμως, δεν χωράει τοξικότητα, δεν χωράει αμφιθυμία" εξήγησε ο υπουργός Παιδείας ενώ συμπλήρωσε ότι " πρέπει να μπορέσουμε να πετύχουμε πολλά και σύντομα" και πως υπό αυτό το πρίσμα "πρέπει να ανανεωθεί σε κάθε ευκαιρία και με κάθε αφορμή, η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας".



Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Κυριάκος Πιερρακάκης, κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές και να στηρίξουν τους άξιους εκπροσώπους, όπως είπε, της Νέας Δημοκρατίας, που επέλεξε ο πρωθυπουργός.

"Διαλέξτε τους καλύτερους στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, για να μας εκπροσωπήσουν, γιατί πραγματικά εκεί είναι που όλα θα κριθούν" σημείωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ενώ σε ότι αφορά τα διακυβεύματα, είπε ότι είναι μεγάλα, καθώς στις ευρωεκλογές επειδή είναι μία εκλογή εθνικής κλίμακας "υπάρχουν εγχώρια πολιτικά συμπεράσματα, εγχώρια πολιτικά αποτελέσματα".

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, παρουσία πλήθους κόσμου και τοπικών φορέων, είπε " ιδού η Κρήτη , ιδού και το μήνυμα" και πως σε ερωτήματα όπως αν ως χώρα πατάμε γκάζι ή φρένο, πάμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω, η απάντηση είναι ξεκάθαρη, γιατί " και μπορούμε και το οφείλουμε στους εαυτούς μας, στα παιδιά μας, στο μέλλον μας".



Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, είπε ότι με την ψήφο μας την επόμενη Κυριακή οφείλουμε να πούμε ξανά στον Κυριάκο Μητσοτάκη να αλλάξει την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη.

Αυγενάκης: Kαταφέραμε να είμαστε παράδειγμα σε όλη την ΕΕ

Ο Λευτέρης Αυγενάκης τόνισε ότι με την ψήφο μας πρέπει να αποδείξουμε ότι θα συνεχίσουμε να πατάμε πετάλι για να πάμε την Ελλάδα μπροστά. "Αν σταματήσουμε θα πέσουμε" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η ΕΕ, είπε ο κ. Αυγενάκης είναι ένας γραφειοκρατικός, αργός αλλά απολύτως απαραίτητος μηχανισμός που πρέπει να αλλάξει. Εμείς, σημείωσε, στις συζητήσεις μας με τους Ευρωπαίους ως Ελλάδα είχαμε το διαβατήριο που ακούει στο όνομα Κυριάκος Μητσοτάκης.

"Ήμασταν δακτυλοδειχτούμενοι αρνητικά στην Ευρώπη και καταφέραμε να είμαστε παράδειγμα σε όλη την ΕΕ" τόνισε , ενώ πρόσθεσε ότι "η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι ένα κόμμα πολυσυλλεκτικό, με καθαρό ορίζοντα και ευρωπαϊκό προσανατολισμό".

Επιπρόσθετα ο Λευτέρης Αυγενάκης στην ομιλία του, τόνισε πως «δεν έχουμε δικαίωμα να αδρανήσουμε. Πρέπει να δώσουμε τη μάχη της λογικής και της αξιοπρέπειας. Οφείλουμε να πούμε ξανά Κυριάκο Μητσοτάκη να αλλάξεις την Ελλάδα και την Ευρώπη. Το μήνυμα που θα αποτυπωθεί στις κάλπες θα ισχυροποιήσει και το ΕΛΚ, και στα θέματα του πρωτογενούς τομέα μας φάνηκε πολύ χρήσιμο. Στις αλλαγές της ΚΑΠ, το ΕΛΚ ήταν μαζί μας. Είναι ένας δύσκολος αγώνας που θα συνεχίσουμε προς όφελος των αγροτών μας".

Ταυτόχρονα ο ΥΠΑΑΤ διευκρίνισε πως " ο αγώνας μας δεν σταματά, καθώς συνεχίζουμε να ζητούμε περαιτέρω αλλαγές στην ΚΑΠ που θα την κάνουν πιο ευέλικτη και πιο δίκαια, προς όφελος του αγρότη!», επισήμανε και υπενθύμισε ότι η ΚΑΠ είναι ύψους 19,3 δισ. ευρώ, ενώ και μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης προβλέπονται επενδυτικά έργα άνω των 600 εκατ. ευρώ. «Μόνο για τον πρωτογενή τομέα στο Ηράκλειο προβλέπονται έργα 5,5 εκατ. ευρώ», είπε και τόνισε ότι η ΕΕ οφείλει να τονώσει το αίσθημα αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών ώστε οι πολίτες να αισθάνονται ότι «δεν είναι μόνοι».

Τέλος ο κ. Αυγενάκης επισήμανε ότι «έχουμε ευθύνη απέναντι στην ιστορία που κληρονομήσαμε αλλά και αυτήν που θέλουμε να δημιουργήσουμε εμείς. Με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα γράψουμε λαμπρή ιστορία για το καλό της χώρας μας και το καλό της Ευρώπης. Είναι η ώρα να επενδύσουμε στο δυνατό χαρτί της Ελλάδας, στη ΝΔ και στον Κυριάκο Μητσοτάκη».

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Γιώργος Αυτιάς και ο γιος του υποψηφίου ευρωβουλευτή Φρέντυ Μπελέρη, Πέτρος.