Λίγους μήνες μετά τη συνάντηση που είχαν στην Ντόχα, τον περασμένο Φεβρουάριο, όπου αμφότεροι εξέφρασαν την αμοιβαία βούληση για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας - Κατάρ στο οικονομικό και επενδυτικό πεδίο, ο εμίρης της αραβικής χώρας, σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θανί, πέρασε χθες το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου και συναντήθηκε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Καταριανός ηγέτης πραγματοποίησε την πρώτη επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα και κατά το τετ α τετ του με τον πρωθυπουργό συζητήθηκε η εταιρική σχέση μεταξύ των δύο χωρών αλλά και οι διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, με έμφαση σε όσα διαδραματίζονται στη Λωρίδα της Γάζας.


Κυριάκος Μητσοτάκης - Εμίρης του Κατάρ: Η αυξανόμενη ανησυχία για την ανθρωπιστική τραγωδία στη Γάζα και η ενίσχυση των διμερών σχέσεων

Ο Κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την ανάγκη για άμεση κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των ομήρων, ενώ υπογράμμισε την αυξανόμενη ανησυχία του για την ανθρωπιστική τραγωδία στη Γάζα, εκφράζοντας ταυτόχρονα την εκτίμησή του για τον ειρηνευτικό ρόλο του Κατάρ.

Τόνισε δε ότι οι καλές σχέσεις Ελλάδας και Κατάρ συμβάλλουν στη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Ο πρωθυπουργός, προτάσσοντας τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα και λόγω της γεωστρατηγικής θέσης της, της σύνδεσής της με τις αγορές των Βαλκανίων, της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Ανατολικής Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει στην ανάπτυξη υποδομών όπως το FSRU Αλεξανδρούπολης, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Πιστεύω ότι αυτή η επίσκεψη είναι πραγματικά μια ευκαιρία να εξετάσουμε πώς μπορούμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τη σχέση μας, ιδίως στο οικονομικό πεδίο. Η Ελλάδα σημειώνει σήμερα σημαντική πρόοδο όσον αφορά την ανάπτυξη».

Από την πλευρά του ο σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θανί αναφέρθηκε στην ιστορική σχέση Ελλάδας - Κατάρ και στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων, ειδικά όσον αφορά την οικονομία και τις επενδύσεις.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1m6rd1d8rrd)


Τα πεδία συνεργασίας Ελλάδας - Κατάρ και οι συμφωνίες

Η χθεσινή συνάντηση των δύο ηγετών σηματοδοτεί την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε μια σειρά από τομείς, με έμφαση σε αυτόν της οικονομίας και των επενδύσεων αλλά και στην ενέργεια, τον τουρισμό, την άμυνα.

Όπως επίσης την αμοιβαία διάθεση για ενίσχυση των δεσμών Αθήνας και Ντόχα και αυτό επισφραγίστηκε με την υπογραφή δύο συμφωνιών. Συγκεκριμένα, υπεγράφη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του υπουργείου Άμυνας του Κατάρ και το μνημόνιο συνεργασίας για τη διεξαγωγή πολιτικών διαβουλεύσεων επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών.

Συζητήθηκε ακόμα η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στον τομέα του πολιτισμού.