Εκτιµήσεις για αποχή-ρεκόρ και ποσοστό συµµετοχής στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου ακόµη και κάτω του 50% γίνονται στα δηµοσκοπικά γραφεία και σε συνδυασµό µε το διψήφιο ποσοστό των αναποφάσιστων κάνουν πολλούς ειδικούς αναλυτές να βλέπουν εκπλήξεις.

«Θα έχουµε ίσως τη µεγαλύτερη καταγεγραµµένη αποχή σε εκλογές, είτε σε βουλευτικές είτε σε ευρωεκλογές», δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραµµα εις εξ αυτών, ο Θωµάς Γεράκης, εξηγώντας ότι σε αυτό συµβάλλει το γεγονός ότι διεξάγονται αυτόνοµα, χωρίς παράλληλες κάλπες για τις αυτοδιοικητικές και µήνες µετά τις βουλευτικές.

«Η συµµετοχή ενδέχεται να κινηθεί σε επίπεδα του 43% ή του 45%. Ωστόσο, κανείς δεν µπορεί να αποκλείσει τίποτα και το τελικό ποσοστό θα φανεί µόλις κλείσουν οι κάλπες», πρόσθεσε.


Ευρωεκλογές 2024: Οι προβλέψεις για τα ποσοστά των κοµµάτων

Ο διευθύνων σύµβουλος της Marc αναφέρθηκε και στα αποτελέσµατα των ερευνών, εκτιµώντας ότι η Ν∆ θα κινηθεί σε ποσοστό 30%-35% και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 13%-17%, επισηµαίνοντας πάντως ότι οι δηµοσκοπήσεις καταγράφουν τις τάσεις της στιγµής.

Ερωτηθείς για το εάν ένα ποσοστό της τάξεως του 20% είναι εφικτό για το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, δεν το απέκλεισε. «Βλέποντας και τις χρονοσειρές, όπου το τελευταίο διάστηµα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει µια ανοδική τάση. Τον ΣΥΡΙΖΑ ή, να το πω καλύτερα, τον κ. Κασσελάκη δεν τον έχουµε µετρήσει ποτέ σε κάλπη», είπε.
Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να κινείται από 10,3% έως 14%, η Ελληνική Λύση από 6,7% έως 10%, το ΚΚΕ από 6,5% έως 9,5%.


Ρυθμιστής οι αναποφάσιστοι

Η ψήφος των αναποφάσιστων φαίνεται πως θα είναι και αυτή καθοριστική στη διαµόρφωση του αποτελέσµατος, µε πολλούς εκλογείς να λαµβάνουν τις τελικές αποφάσεις την ύστατη ώρα, πάνω από την κάλπη.

«Το ποσοστό θα είναι διψήφιο. Και βλέπουµε σε όλες τις δηµοσκοπήσεις το ποσοστό των αναποφάσιστων να είναι διψήφιο. Και επίσης είναι και το θέµα της αποχής. Αν δηλαδή η αποχή είναι αναλογική, πάνω-κάτω αυτά τα αποτελέσµατα που βλέπουµε στις δηµοσκοπήσεις θα είναι. Αν δεν είναι αναλογική, θα έχουµε διαφοροποιήσεις», σηµείωσε ο κ. Γεράκης, ενώ πρόσθεσε ότι ακόµα δεν έχει απαντηθεί πόσα κόµµατα θα εκπροσωπηθούν στο Ευρωκοινοβούλιο, καθώς εκεί γίνεται πραγµατική µάχη, µε τουλάχιστον έξι κόµµατα-διεκδικητές.