Λίγες ημέρες απέμειναν για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, με τους πολίτες σε όλη την Ευρώπη να ετοιμάζονται.

Μια βοήθεια σε αυτό επιχειρεί να δώσει το EU&I, ένας ηλεκτρονικός σύμβουλος ψήφου. Οι πολίτες καλούν να απαντήσουν σε 30 ερωτήσεις και από τις απαντήσεις τους προκύπτει με τις θέσεις ποιου κόμματος ταυτίζονται περισσότερο οι απόψεις τους. Και το αποτέλεσμα ίσως… ξαφνιάσει!

Ειδικότερα, οι ερωτήσεις αφορούν ζητήματα όπως η φορολογία, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειες (ΑΠΕ), η μετανάστευση, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η λειτουργία της ΕΕ.

Στις δηλώσεις για κάθε ένα από αυτά τα θέματα, ο χρήστης καλείται να απαντήσει σε μια πενταβάθμια κλίμακα, από «συμφωνώ απόλυτα» έως «διαφωνώ απόλυτα», ενώ υπάρχει και η επιλογή «καμία γνώμη».

Ευρωεκλογές 2024: ''Η εφαρμογή βγάζει ποια κόμματα βρίσκονται πιο κοντά στις προτιμήσεις του, σε ποσοστά''

Επίσης, μπορεί να δώσει βαρύτητα στα θέματα που θεωρεί πιο σημαντικά. Στο τέλος, ανάλογα με τις απαντήσεις, η εφαρμογή βγάζει ποια κόμματα βρίσκονται πιο κοντά στις προτιμήσεις του, σε ποσοστά.

Το EU&Ι αναπτύχθηκε από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο στη Φλωρεντία, σε συνεργασία με την επιστημονική επιτροπή ερευνητών πάνω στα εργαλεία VAA, με έδρα τα πανεπιστήμια της Λωζάνης και της Λουκέρνης.

Διαβάστε ακόμα: Κυρανάκης: Έρχεται το niologio.gov.gr για τη νηολόγηση πλοίων στην ελληνική σημαία (Βίντεο)

Η πλατφόρμα επισημαίνει ότι το εν λόγω εργαλείο για τις ευρωεκλογές 2024 «δεν αποσκοπεί σε καμία περίπτωση να ευνοήσει οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα ή ομάδα κομμάτων».

Το εργαλείο χρησιμοποιεί έναν μαθηματικό αλγόριθμο για να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στις θέσεις που ο χρήστης σταθμίζει ως πιο σημαντικές και το αντίστροφο.

Σε ό,τι αφορά στην επιλογή των κομμάτων η ομάδα του EU&Ι επισημαίνει ότι προσπάθησε να είναι όσο το δυνατόν πιο περιεκτική. Ο αποκλεισμός κόμματος εξετάστηκε μόνο εάν σε μια σειρά δημοσκοπήσεων αυτό συγκέντρωνε κάτω από το 1%.

Όσο για τις ερωτήσεις που περιλαμβάνονται, επιλέχθηκαν θέσεις στις οποίες τα κόμματα που συμμετέχουν στις ευρωεκλογές 2024 εκφράζουν διαφορετικές απόψεις.

«Για να εντοπίσουμε ένα ευρύ φάσμα σχετικών και πολωτικών θεμάτων, χρησιμοποιούμε τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων, πηγές από τα μέσα ενημέρωσης, ακαδημαϊκές έρευνες, γνώμες εμπειρογνωμόνων - συμβουλευόμαστε πολλές από αυτές τις πηγές για να μάθουμε ποια θέματα είναι σημαντικά στην ευρωπαϊκή πολιτική», εξηγεί η ομάδα του εργαλείου.

Ακόμη, η πλατφόρμα επισημαίνει ότι επικοινώνησε με τα κόμματα που συμμετέχουν στις ευρωεκλογές 2024 και τους ζήτησε να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο, αιτιολογώντας τις επιλογές τους, ενώ εμπειρογνώμονες κωδικοποίησαν τις θέσεις των κομμάτων, ανεξάρτητα από αυτά.

Απαντήστε στο ερωτηματολόγιο για τις ευρωεκλογές 2024 ΕΔΩ.