Ο Πέτρος Μπελέρης, γιος του Φρέντη Μπελέρη, προφυλακισµένου δηµάρχου Χειµάρρας και υποψήφιου ευρωβουλευτή µε τη Νέα ∆ηµοκρατία, µιλάει στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή» για το παρασκήνιο της υποψηφιότητας του πατέρα του και θυµάται τις προεκλογικές περιόδους που έζησε στο πλευρό του. Μας µεταφέρει τα συναισθήµατα και τις σκέψεις του Φρέντη Μπελέρη µέσα από τις φυλακές, σχολιάζει την πρόσφατη επίσκεψη Ράµα στην Αθήνα, ενώ αναφέρεται στην οικογένειά του και τα παιδικά του χρόνια.

Βρισκόµαστε δύο εβδοµάδες πριν από τις ευρωεκλογές, στις οποίες είναι υποψήφιος ο πατέρας σου και προφυλακισµένος δήµαρχος Χειµάρρας, Φρέντης Μπελέρης. Είχε γίνει µεγάλη συζήτηση για την υποψηφιότητα. Πώς φτάσαµε όµως σε αυτή;

Ο πατέρας µου πλέον συµπληρώνει ένα χρόνο έγκλειστος στις φυλακές του Εντι Ράµα. Από την αρχή αυτής της περιπέτειας έχουµε ανεβεί έναν Γολγοθά. Το σηµαντικό όµως είναι ότι σε αυτόν τον Γολγοθά δεν νιώσαµε ποτέ µακριά µας την Ελλάδα. Η υποψηφιότητα ήρθε ως επιστέγασµα και άλλων κινήσεων που έχουν γίνει από τις 12 Μαΐου του 2023: τις συχνές επισκέψεις στενών συνεργατών του πρωθυπουργού στις φυλακές, ώστε να συναντήσουν τον πατέρα µου, τα ψηφίσµατα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόµµα, τη µη έναρξη των κεφαλαίων ένταξης µε την Αλβανία τον ∆εκέµβριο του 2023. Ολες αυτές οι κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης ήταν έµπρακτη υποστήριξη και για εµάς και µήνυµα ελπίδας.

Ως οικογένεια πώς βιώσατε την υποψηφιότητα αυτή;

Επειτα από πολλές δυσκολίες και πολλές στενοχώριες που ζήσαµε το τελευταίο διάστηµα η ανακοίνωση ήταν µια στιγµή δικαίωσης, µια στιγµή αναγνώρισης και µια στιγµή ευθύνης. Για να τα καταφέρουµε τελικά και να φτάσουµε την υπόθεση µέχρι τέλους και πολιτικά και δικαστικά.

Σε αυτό το δύσκολο έργο του προεκλογικού αγώνα έχεις βγει εσύ µπροστά για τον πατέρα σου και «σαρώνεις» τη χώρα. Πώς είναι αυτή η εµπειρία;

Θα ήθελα πολύ ο πατέρας µου να µπορούσε να ήταν εδώ και να σας έλεγε εκείνος δύο κουβέντες για όλα αυτά που έχει περάσει τον τελευταίο χρόνο, αλλά και για τα «πιστεύω» του. ∆υστυχώς του το απαγορεύουν και έτσι το κάνω εγώ γι’ αυτόν µε όλη µου την ψυχή. Πιστεύω ότι αυτό θα έκανε οποιοσδήποτε γιος για τον πατέρα του.

Πώς σε αντιµετωπίζει ο κόσµος στις περιοδείες που πηγαίνεις;

Η υποστήριξη του κόσµου είναι συγκινητική. Μας δίνει κουράγιο. Σκέφτεται τον πατέρα µου. Το νιώθω αυτό. Οπου πηγαίνω µου δίνουν συµβολικά δωράκια να του τα πάω στις φυλακές, δίνοντάς µας δύναµη να συνεχίσουµε. Είναι πολύ µεγάλη υποστήριξη και είµαστε ευγνώµονες γι’ αυτό.

bele890789

Ολο αυτό το διάστηµα που του µεταφέρεις τη δύναµη του κόσµου, όπως µας λες, εκείνος πώς είναι; Ποια είναι η ψυχολογία του;

Ο πατέρας µου είναι πολύ δυνατός και πολύ περήφανος άνθρωπος. Ηξερε εξαρχής τι θα αντιµετωπίσει γιατί στη Χειµάρρα ανέκαθεν είχαµε προβλήµατα στις δηµοτικές εκλογές. ∆εν υπήρχε περίπτωση όµως να κάνει πίσω. Μετά τη νίκη του το καθεστώς του πρότεινε να βγει από τις φυλακές, αρκεί να παραδεχόταν τις κατηγορίες και να αποχωρούσε από τα κοινά της Χειµάρρας. ∆εν το έκανε και προτίµησε να συνεχίσει τον αγώνα του χωρίς να λυγίσει. Τη νίκη του στις δηµοτικές εκλογές την έµαθε µέσα από το κελί του. Σήµερα είναι ακόµα πιο πεισµωµένος και ακόµα πιο αποφασισµένος να συνεχίσει τη µάχη. Οχι µόνο για τη δική του δικαίωση, αλλά για την αξιοπρέπεια και την υπερηφάνεια όλου του βορειοηπειρωτικού Ελληνισµού. Και σίγουρα νιώθει ευγνωµοσύνη προς όλους όσοι τον στηρίζουν. Από τον πρωθυπουργό, που του έδωσε τη δυνατότητα να είναι υποψήφιος και έχει κάνει πολλές αναφορές στο πρόσωπο του πατέρα του, µέχρι τους κορυφαίους υπουργούς, δεκάδες στελέχη και χιλιάδες πολίτες σε όλη τη χώρα.

Τι θυµάσαι από παιδάκι όταν και ο πατέρας σου, Φρέντης, συµµετείχε στις προεκλογικές εκστρατείες της Ν.∆.;

Συνεχώς, µια ζωή µε αυτά ασχολούνταν. Και στην Ελλάδα και στην Αλβανία. Εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις, γραφεία, οµιλίες, λεωφορεία. Σε πολλά έπαιρνε κι εµένα µαζί και τα έχω βιώσει έντονα.

“Θα ήθελα πολύ ο πατέρας μου να μπορούσε να ήταν εδώ και να σας έλεγε εκείνος δύο κουβέντες για όλα αυτά που έχει περάσει τον τελευταίο χρόνο, αλλά και για τα «πιστεύω» του”

Αρα η πολιτική ήταν στη ζωή σου από τα παιδικά σου χρόνια. Είχες σκεφτεί ποτέ ότι θα µπορούσες να ασχοληθείς ενεργά µε την πολιτική, όπως ασχολείσαι τώρα για την υποψηφιότητα του πατέρα σου;

Ποτέ δεν το φανταζόµουν, όχι. Πάντα ήµουν εθελοντής και βοηθούσα στα κοινά του τόπου µας και στη συνέχιση του αγώνα του βορειοηπειρωτικού Ελληνισµού. Τώρα έχω µπει στη µάχη για να σταθώ δίπλα στον πατέρα µου. Να πω εκ µέρους του αυτά που δεν τον αφήνουν να πει εκείνος. Αυτό είναι το µόνο που µε νοιάζει. Να κερδίσουµε, να απελευθερωθεί, να βγει ξανά έξω µε το κεφάλι ψηλά και να συνεχίσει να αγωνίζεται, όπως κάνει µια ζωή.

Μίλησέ µας για τα παιδικά σου χρόνια, την οικογένειά σου...

Γεννήθηκα στη Ζάκυνθο όπου δούλευε ο πατέρας µου όταν πρωτοήρθε στην Ελλάδα και αργότερα ήρθαµε στην Αθήνα. Ο πατέρας µου είχε µια εταιρεία εδώ στην Αθήνα µε υδραυλικές εγκαταστάσεις, πριν επιστρέψει µόνιµα στη Χειµάρρα. Πάντα είχαµε δύο βάσεις, µία εδώ και µία στη Χειµάρρα, αλλά ανεβοκατεβαίναµε συνεχώς σε γιορτές, καλοκαίρια, εκλογές κ.λπ. Σπούδασα στα ΤΕΦΑΑ Κοµοτηνής και τα τελευταία χρόνια εργάζοµαι ως ασφαλιστής. Εχω µια µικρότερη αδερφή, 19 χρόνων. Η αδερφή µου έδωσε Πανελλαδικές ένα µήνα µετά τη σύλληψη του πατέρα µου και παρ’ όλα αυτά κατάφερε και πέρασε στην Αρχιτεκτονική. Στις 12 Μαΐου έγινε η σύλληψη, στα τέλη Ιουνίου αρίστευσε στις Πανελλαδικές, παρά το σοκ που ζούσαµε ως οικογένεια. Ο πατέρας µου έµαθε για την επιτυχία της κόρης του µέσα στη φυλακή.

Πώς είναι η µητέρα σου που έχει µείνει πίσω;

Η µητέρα µου είναι στη Χειµάρρα, έχει µείνει µόνη της τώρα που ήρθε και η αδερφή µου εδώ. Είναι βράχος. Θέλει να µείνει εκεί για να είναι κοντά στον πατέρα µου, αν χρειαστεί να πεταχτεί για κάποιο λόγο στη φυλακή. Συνεχίζει να δουλεύει στο µαγαζί που έχουµε, µια οικογενειακή ταβέρνα, κλείνοντας τα αυτιά της σε προκλήσεις και σε δυσκολίες που µπορεί να αντιµετωπίζει εκεί πέρα.

Πέτρο, σε ενόχλησε η επίσκεψη του Ράµα στην Αθήνα;

∆εν θα έλεγα ότι µε ενόχλησε. Μου είναι αδιάφορο το τι κάνει ο Ράµα. ∆εν θεωρώ όµως τυχαία τη συγκεκριµένη ηµεροµηνία. Ηρθε για να προκαλέσει. Να δείξει ότι δεν υπολογίζει κανέναν. Ηρθε για να κάνει επίδειξη δύναµης στους Ελληνες που έχουν µείνει πίσω στην Αλβανία. Από τις αντιδράσεις που βλέπω και ακούω, όµως, νοµίζω ότι πέτυχε ακριβώς το αντίθετο. Υπάρχει µια κατακραυγή για εκείνον σίγουρα εδώ στην Ελλάδα, αλλά και από Αλβανούς και δεν νοµίζω ότι πέτυχε τον σκοπό του. Ισα ίσα, που νοµίζω πως ανέδειξε έναν λόγο παραπάνω για να ψηφιστεί ο πατέρας µου.

Γιατί να ψηφίσει κάποιος τον Φρέντη Μπελέρη;

Γιατί του αξίζει να δικαιωθεί. Αλλά και γιατί ο αγώνας που δίνει δεν είναι µόνο προσωπικός. Είναι αγώνας για τη δηµοκρατία και το κράτος δικαίου. Είναι αγώνας για την αξιοπρέπεια και την περηφάνια του Ελληνισµού. Αν ο πατέρας µου εκλεγεί, όλος ο βορειοηπειρωτικός Ελληνισµός θα νιώσει πολύ πιο δυνατός και πιο περήφανος. Θα περπατά µε το κεφάλι ψηλά.

Σε όλους αυτούς που λένε ότι είναι µια υποψηφιότητα για να κλείσει η ψαλίδα της Νέας ∆ηµοκρατίας στα δεξιά κοινά, εσύ τι απαντάς;

Εκπλήσσοµαι που το λένε αυτό. Ο αγώνας του πατέρα µου είναι για τα δικαιώµατα του Ελληνισµού της Αλβανίας. Η υποψηφιότητά του είναι οξυγόνο για όλους τους Ελληνες της περιοχής και νοµίζω ότι θα έπρεπε να αγκαλιάζεται από όλο το πολιτικό φάσµα. Πρωταρχικός στόχος του πατέρα µου ήταν πάντα η Χειµάρρα. Οµως το καθεστώς Ράµα, που ελέγχει πλήρως τη ∆ικαιοσύνη, δεν του επέτρεψε να αναλάβει να καθήκοντα που του ανέθεσαν οι ψηφοφόροι. Το µήνυµα που θέλει να περάσει ο Ράµα είναι πως ό,τι και να ψηφίσετε, δεν µπορείτε να έχετε όποιον δήµαρχο θέλετε εσείς. Γι’ αυτό και σας λέω ξανά ότι ο αγώνας του πατέρα µου δεν είναι µόνο προσωπικός, αλλά και αγώνας για τη δηµοκρατία και το κράτος δικαίου. Και αυτό δεν αφορά µόνο τα δεξιά κοινά, όπως λένε κάποιοι, αλλά τους πάντες. Γι’ αυτό και πρέπει να κερδίσουµε αυτή τη µάχη. Η εκλογή του πατέρα µου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα είναι ήττα του αυταρχισµού και των πραξικοπηµατικών µεθοδεύσεων και νίκη της δηµοκρατίας και του Ελληνισµού.

*Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή