«Ίσως είναι η πρώτη φορά που η συμμετοχή θα είναι κάτω από το 50%», δήλωσε ενόψει των ευρωεκλογών ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας δημοσκοπήσεων Marc, Θωμάς Γεράκης, επισημαίνοντας ότι αν δεν είναι αναλογική η συμμετοχή, λείπουν δηλαδή κάποιοι κοινωνικές ομάδες, όπως οι νέοι ή ψηφοφόροι συγκεκριμένων κομμάτων, τότε θα έχουμε, σημαντικές διαφοροποιήσεις.

Από την πλευρά του», ο Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης, μιλώντας επίσης στο ΕΡΤΝews αναφέρθηκε σε αντιφατικά σημάδια αλλά ως γενική εικόνα είπε ότι «οι πολίτες εκτιμούν ότι σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία γεωπολιτικής αστάθειας είναι απαραίτητο να συμμετέχουμε και να υποστηρίξουμε την ευρωπαϊκή δημοκρατία». Υπενθύμισε δε ότι στο Brexit, «οι νέοι σε συντριπτικά ποσοστά δεν πήγαν να ψηφίσουν και θα εισπράξουν για όλη τους τη ζωή τα επίχειρα των αποφάσεων των μεγαλύτερων ηλικιών».

Ο Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης, εξηγώντας τα αντιφατικά σημάδια μίλησε για την έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, η οποία πραγματοποιήθηκε σε όλη την Ευρώπη το Φεβρουάριο, κατέδειξε ότι οι πολίτες κρίνουν απαραίτητη την προσέλευση στις κάλπες αλλά παράδοξο αποτελεί ότι το ποσοστό που λέει ότι θα πάει να ψηφίσει είναι μικρότερο από αυτούς που λένε ότι είναι σημαντικό να πάνε να ψηφίσουν.

Ευρωεκλογές 2024: "Οι δημοσκοπήσεις δεν μπορούν να προβλέψουν επακριβώς την αποχή"


Συνήθως οι δημοσκοπήσεις υποτιμούν την αποχή είπε, ο κ. Γεράκης εξηγώντας ότι ο κόσμος που δεν ψηφίζει καθόλου.
δεν συμμετέχει στις δημοσκοπήσεις και υπό αυτή την έννοια, πλασματικά η συμμετοχή πάντα και το ενδιαφέρον φαίνεται υψηλότερο.
«Δηλαδή είναι αυτό που λέμε στην επιστημονική γλώσσα ότι πολλές φορές οι έρευνες είναι αξιόπιστες, αλλά έχουν ένα θεματάκι με την εγκυρότητα, δηλαδή μετράνε σωστά αυτό που πρέπει να μετρήσουν. Δεν μπορούν λοιπόν να προβλέψουν τα εκλογικά αποτελέσματα πρώτον, γιατί μετράνε προθέσεις και όχι συγκεκριμένα γεγονότα που μπορούν να αλλάξουν και δεύτερον γιατί δεν γνωρίζουμε ποιο είναι το εκλογικό σώμα.

Ο Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης, επεσήμανε ότι η πρόθεση να πάνε να ψηφίσουν ήταν 10 ποσοστιαίες μονάδες παραπάνω σε σύγκριση με τις εκλογές του 2019. «Δηλαδή, κανονικά θα έπρεπε να δούμε περισσότερη συμμετοχή με βάση την πρόθεση που καταγράφεται πανευρωπαϊκά και στην Ελλάδα».

Το εκλογικό σώμα στην Ελλάδα είναι με υψηλό μέσο όρο ηλικίας


Οι φυσικοί εκφραστές και σύμμαχοι της Ενωμένης Ευρώπης είναι κανονικά οι νέοι, τόνισε ο κ. Τσουτσοπλίδης υπενθυμίζοντας όμως ότι απείχαν κατά το Brexit ενώ ο κ. Γεράκης επιβεβαιώνει ότι οι νέοι πηγαίνουν στις κάλπες με μικρότερη διάθεση και επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει ένα εκλογικό σώμα το οποίο είναι με υψηλό μέσο όρο ηλικίας σε σχέση με άλλα κράτη. «Λάβετε υπόψη σας ότι οι προηγούμενες εκλογές συνέπεσαν με τοπικές και περιφερειακές εκλογές κι αυτό ήταν μεγάλο κίνητρο που τώρα δεν το έχουμε», συμπλήρωσε.

Πρώτη με διαφορά η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ δεύτερος στο 17%


Δεν τίθεται το ερώτημα αν Νέα Δημοκρατία θα είναι όντως πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές. Θα είναι με διαφορά η οποία καταγράφηκε μια δυο φορές σε προηγούμενες ευρωεκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι δεύτερος. Υπάρχουν οι προϋποθέσεις όλα τα κόμματα να είναι κερδισμένα, με την έννοια να πιάσουν τους στόχους τους.

Για το ΠΑΣΟΚ υπάρχουν προϋποθέσεις να έχει ένα ποσοστό προφανώς πολύ μεγαλύτερο από αυτό που είχε λάβει στις προηγούμενες ευρωεκλογές και πιθανόν μεγαλύτερο από αυτό που είχε στις βουλευτικές εκλογές.

Το ΚΚΕ να διατηρήσει τις δυνάμεις του, ο κύριος Βελόπουλος να διπλασιάσει και να είναι πιο ενισχυμένος ενώ σχετικά με τα ποσοστά των μικρότερων κομμάτων, υπάρχει ένα μπέρδεμα γιατί έχουμε πολλά κόμματα, τουλάχιστον 5, τα περισσότερα, με το ένα πόδι μέσα και το άλλο έξω. Μαζεύονται πολλά δηλαδή και ξέρετε δεν περισσεύουν και πολλές έδρες. Διότι χοντρικά θα έχει 8 η Νέα Δημοκρατία και 4 ο ΣΥΡΙΖΑ και 3ς το ΠΑΣΟΚ και από 2 το ΚΚΕ με την Ελληνική Λύση κι έτσι δεν μένουν και πολλές για τα υπόλοιπα κόμματα. Υπό αυτή την έννοια, μπορεί να υπάρχουν κόμματα στο 3% και να μην εξασφαλίζουν έδρες το βράδυ των εκλογών, είπαν οι Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης και ο Θωμάς Γεράκης.

Έχω την αίσθηση, ότι αισθάνεται ο καθένας μόνος του δέος μπροστά στο μέγεθος των προβλημάτων, αλλά αυτή είναι και η προστιθέμενη αξία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είπε ο Θωμάς Γεράκης και φέρνοντας ως παράδειγμα τις αγροτικές κινητοποιήσεις είπε: «Οι διαμαρτυρίες των αγροτών που ήταν πανευρωπαϊκές αυτή τη φορά δεν αφορούν την ΚΑΠ, αλλά το ποιος θα πληρώσει το λογαριασμό της πράσινης μετάβασης. Και όλες αυτές οι κινητοποιήσεις και η συζήτηση αφορά τη μοιρασιά του λογαριασμού».

Ευρωεκλογές 2024: Ποιους ευνοεί το ποσοστό αποχής


Η αποχή είναι εχθρός για όλα τα κόμματα. Υπάρχει μια περίπτωση κάποια κόμματα να χάσουν από αυτό και υπάρχουν και κάποια κόμματα να είναι ωφελημένα. Ένα μικρότερο κόμμα ανάλογα με την αποχή, μπορεί να εξασφαλίσει έδρα ή όχι.
Γι αυτό είδαμε και στις τελευταίες εκλογές κόμματα με λιγότερες ψήφους να παίρνουν μεγαλύτερο ποσοστό, είπε ο Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης και τόνισε ότι δεν είναι μόνο οι πολίτες αλλά και τα κόμματα που πρέπει να συνειδητοποιήσουν όσο σημαντικά θέματα κρίνονται στη σταυροδοσία. «Η επιχειρηματολογία γίνεται με εσωτερική ατζέντα», παρατήρησε.