Πολύ κοντά στο να πιάσει τον στόχο του 33% και με τάση να τον ξεπεράσει κινείται η ΝΔ βάσει των τριών τελευταίων δημοσκοπήσεων (Prorata, GPO, Metron Analysis). Υπάρχουν ανατροπές, όμως, στη μάχη για τη δεύτερη θέση, καθώς το ΠΑΣΟΚ στη μέτρηση της Prorata προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ.

*Διαβάστε εδώ: Ευρωεκλογές 2024: Το πανόραμα των δημοσκοπήσεων - Τι δείχνουν 9 ημέρες πριν τις κάλπες

Την ίδια ώρα οι αναποφάσιστοι που κινούνται από 8,9% έως 11,5% συνιστούν τον αστάθμητο παράγοντα της εκλογικής αναμέτρησης, όπως επίσης και η αποχή. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, σκληρή μάχη δίνουν οι «μικροί» -Πλεύση Ελευθερίας, ΝΙΚΗ, ΜέΡΑ25, Νέα Αριστερά, Φωνή Λογικής και Δημοκράτες- καθώς παίζουν στο όριο για την είσοδό τους στο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ έχει αρχίσει να ανιχνεύεται δυναμικά και ο ΚΟΣΜΟΣ του Πέτρου Κόκκαλη.

Η ακρίβεια και η κατάσταση της οικονομίας, όπως προκύπτει από όλες τις μετρήσεις, θα είναι βασικό κριτήριο των πολιτών όσον αφορά την κάλπη. Σταθερά ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται μακράν ως ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός, με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς να καταγράφουν μονοψήφια ποσοστά. Το ΠΑΣΟΚ δεν αποκλείεται πάντως να βρεθεί στη δεύτερη θέση, σύμφωνα με την Prorata, καθώς στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής συγκεντρώνει 13% και ο ΣΥΡΙΖΑ 12%.


Διψήφιο ποσοστό για το ΚΚΕ

Η ΝΔ συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη θέση με 33,3%, ενώ το ΚΚΕ έρχεται τέταρτο με 11,2%. Ακολουθούν η Ελληνική Λύση με 8,5%, η ΝΙΚΗ και η Νέα Αριστερά με 4,5%, η Πλεύση Ελευθερίας με 3,9%, ο ΚΟΣΜΟΣ και η Φωνή Λογικής με 2,3%, ενώ το ΜέΡΑ25 φτάνει το 1,7%. Αντίστοιχα, έτσι, διατηρούνται οι θέσεις των κομμάτων και στην πρόθεση ψήφου, με τη Νέα Δημοκρατία στην πρώτη θέση (29,5%), το ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη (11,5%) και τον ΣΥΡΙΖΑ στην τρίτη (10,5%). Έπειτα, ακολουθούν το ΚΚΕ με 10%, η Ελληνική Λύση με 7,5%, η ΝΙΚΗ και η Νέα Αριστερά με 4%, η Πλεύση Ελευθερίας με 3,5%, ο ΚΟΣΜΟΣ και η Φωνή Λογικής με 2%, ενώ το ΜέΡΑ25 συγκεντρώνει 1,5%. Προβάδισμα 16,9 μονάδων καταγράφει το κυβερνών κόμματα έναντι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη δημοσκόπηση της GPO.

Στην εκτίμηση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει 33,1%, δηλαδή στα ποσοστά των ευρωεκλογών του 2019, ο ΣΥΡΙΖΑ 16,2% και το ΠΑΣΟΚ 13,2%. Η Ελληνική Λύση συγκεντρώνει 8,4%, το ΚΚΕ 8,2%, η ΝΙΚΗ 3,6%, η Πλεύση Ελευθερίας 3,5%, η Νέα Αριστερά 3%, οι Δημοκράτες 2,6%, η Φωνή Λογικής 2,2% και το ΜέΡΑ25 2%. Με διαφορά 15,3 μονάδων όμως προηγείται η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και στη νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis. Το κυβερνών κόμμα αγγίζει το 31%, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης 15,7% και το ΠΑΣΟΚ 12,9%. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 7,9%, η Ελληνική Λύση με 7,3%, η Πλεύση Ελευθερίας με 4,2%, η ΝΙΚΗ με 3,8%, το ΜέΡΑ25 με 3,3%, η Νέα Αριστερά με 3%, η Φωνή Λογικής με 2,4%, οι Δημοκράτες με 2,3%, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1,1% και ο ΚΟΣΜΟΣ με 1%.

Ρυθμιστές του αποτελέσματος, όπως όλα δείχνουν, θα είναι όσοι θα αποφασίσουν τι θα ψηφίσουν πάνω από την κάλπη αλλά και ο αριθμός που τελικά θα απέχει της διαδικασίας. Οι αναποφάσιστοι στις τελευταίες μετρήσεις καταγράφονται σε 11,5% (Prorata), 8,9% (GPO) και 11,2% (Metron Analysis), μια «δεξαμενή» που θα μπορούσε να φέρει εκπλήξεις… Την ίδια ώρα, από τη Metron Analysis καταγράφεται υποχώρηση στην πρόθεση συμμετοχής σε 68% (από 81% το 2019), επιβεβαιώνοντας τις τελευταίες εκτιμήσεις πολλών δημοσκόπων.

Η ακρίβεια και η κατάσταση της οικονομίας, σύμφωνα με την GPO, θα επηρεάσουν την ψήφο του 53,4%, ενώ την ίδια εικόνα δίνει και η Metron Analysis με 40%. Στο ερώτημα «ποιος είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός;» της Metron Analysis ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 36%, ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης λαμβάνει 7%. Στην τρίτη θέση έρχονται ο Κυριάκος Βελόπουλος και ο Νίκος Ανδρουλάκης με 4%. Ακολουθούν ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 3%, η Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο Γιάνης Βαρουφάκης με 2%, ο Αλέξης Χαρίτσης με 1%, ενώ ο «κανένας» συγκεντρώνει 35%.