Για το Κατάρ, η Ελλάδα αποτελεί την κοντινότερη χώρα που είναι ταυτόχρονα µέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ και έναν σύµµαχο που θέλει να έχει στην περιοχή. Για την Ελλάδα, το Κατάρ είναι µια χώρα µε ενεργό ρόλο στο Μεσανατολικό και, παράλληλα, ιδιοκτήτρια του κρατικού επενδυτικού ταµείου που διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους 475 δισ. δολαρίων. Το αµοιβαίο όφελος της βελτίωσης των διµερών σχέσεων έφερε τις χώρες πιο κοντά και τους δύο ηγέτες να συναντώνται δύο φορές µέσα σε µόλις τρεις µήνες.

Ο 44χρονος εµίρης Ταµίµ µπιν Χαµάντ Αλ Θανί είχε καλέσει τον Ελληνα πρωθυπουργό στην Ντόχα και είχαν συναντηθεί στα τέλη Φεβρουαρίου, επαναβεβαιώνοντας την αµοιβαία βούλησή τους για ενίσχυση της διµερούς συνεργασίας στην οικονοµία και σε τοµείς όπως ο τουρισµός και ο πολιτισµός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε την περασµένη Τετάρτη στο Μέγαρο Μαξίµου τον εµίρη του Κατάρ, µε δεδοµένη τη βούληση του πρωθυπουργού να προσελκύσει άµεσες ξένες επενδύσεις από ένα πλούσιο εµιράτο όπως είναι το συγκεκριµένο. Αξίζει να σηµειωθεί ότι ο εµίρης ήρθε στην Αθήνα από τη Λευκωσία, όπου πραγµατοποίησε επίσης επίσηµη επίσκεψη, δείγµα του ανεπτυγµένου ενδιαφέροντος που παρουσιάζει για αυτή την περιοχή της Μεσογείου και τις προοπτικές που έχει τόσο γεωπολιτικά όσο και επενδυτικά.

Οι δύο συμφωνίες που επισφράγισαν την ενίσχυση των σχέσεων

Η ενέργεια είναι ένας σηµαντικός κλάδος: Οι ΗΠΑ και το Κατάρ αναµένεται να παραµείνουν οι δύο µεγαλύτεροι εξαγωγείς LNG τα επόµενα χρόνια και αυτό αφορά άµεσα τη χώρα µας τώρα, που πλέον ολοκληρώνεται και θα λειτουργήσει το FSRU της Αλεξανδρούπολης. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης και των διευρυµένων συνοµιλιών στην Αθήνα, όπου συµµετείχαν οι αντιπροσωπείες των δύο πλευρών, επιβεβαιώθηκε η αµοιβαία βούληση για την ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας-Κατάρ, η οποία επισφραγίστηκε µε την υπογραφή δύο συµφωνιών: της Συµφωνίας Στρατιωτικής Συνεργασίας µεταξύ του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Αµυνας και του υπουργείου Αµυνας του Κατάρ και του Μνηµονίου Συνεργασίας για τη διεξαγωγή πολιτικών διαβουλεύσεων επί θεµάτων κοινού ενδιαφέροντος µεταξύ του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ. Συζητήθηκε, ακόµα, η ενίσχυση της συνεργασίας σε µια σειρά από τοµείς, µε έµφαση στην οικονοµία και τις επενδύσεις, καθώς και στην ενέργεια και τον πολιτισµό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλυσε το ευρύ φάσµα επενδυτικών ευκαιριών που προσφέρει η Ελλάδα και λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης, της σύνδεσής της µε τις αγορές των Βαλκανίων, της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Ανατολικής Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και λόγω των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει στην ανάπτυξη υποδοµών, όπως το FSRU Αλεξανδρούπολης.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά