Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, με τους 202.556 εκλογείς από 128 χώρες του εξωτερικού που αποφάσισαν να κάνουν χρήση του δικαιώματος συμμετοχής μέσω της επιστολικής ψήφου να ψηφίζουν προκειμένου να βρίσκονται εντός των σχετικών προθεσμιών.

Μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές είχαν ψηφίσει 120.000 εκλογείς από όλο τον κόσμο, με τη διαδικασία μέχρι τώρα να εξελίσσεται ομαλά. Για να γίνει η καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων, θα πρέπει να φτάσουν στον τελικό τους προορισμό μέχρι τις 5 το απόγευμα του Σαββάτου 8/6.

Oι εκλογείς του εξωτερικού που επέλεξαν τη διαδικασία της επιστολικής, προκειμένου να είναι έγκυρη η συμμετοχή τους, κλήθηκαν να στείλουν τον σχετικό φάκελο μέχρι την Τρίτη 28/5, ενώ όσοι διαμένουν στην Ελλάδα καλούνται να πράξουν το ίδιο μέχρι τη Δευτέρα 03/06, εάν τον φάκελο παραλάβει υπάλληλος της ταχυδρομικής εταιρείας, και μέχρι την Τρίτη 04/06 στην περίπτωση που τον καταθέσουν απευθείας σε ένα από τα καταστήματα της εταιρείας. Εάν δεν φτάσει άμεσα στον χώρο συλλογής, επιστρέφεται στον αποστολέα, χωρίς να ανοιχτεί.

Τόσο γι’ αυτές τις περιπτώσεις όσο και για εκείνους που δεν έχουν στείλει τον φάκελο, έχει προβλεφθεί η φυσική παρουσία στο εκλογικό τμήμα όπου είναι εγγεγραμμένοι την ημέρα των εκλογών. Μάλιστα, κάτι τέτοιο θα μπορέσει να συμβεί μετά τις 11.00 το πρωί. Οσοι έχουν ψηφίσει επιστολικά έχουν κατανεμηθεί σε 237 εκλογικά τμήματα, τα οποία στεγάζονται στο εκθεσιακό κέντρο Περιστερίου, όπου είναι ο τελικός προορισμός των φακέλων από όλο τον κόσμο. Για λόγους ασφαλείας, υπάρχει φύλαξη από την Αστυνομία και παρακολουθούνται από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης όλο το 24ωρο.

Οι φάκελοι παραλαμβάνονται από ειδική επιτροπή, η οποία, αφού τους καταγράψει, τους φυλάσσει σε ειδικές κάλπες. Στις 09/06 οι κάλπες θα παραδοθούν στις εφορευτικές επιτροπές διαλογής επιστολικής ψήφου, οι οποίες θα ανοίξουν τους φακέλους, θα ελέγξουν τα στοιχεία των εκλογέων και θα διαχωρίσουν τους φακέλους ψηφοφορίας, τους οποίους θα τοποθετήσουν στις κάλπες. Στις 19.00 οι κάλπες θα ανοίξουν και οι επιστολικές ψήφοι θα καταμετρηθούν ταυτόχρονα με τις ψήφους σε όλη τη χώρα.

Το ψηφοδέλτιο της επιστολικής είναι ενιαίο. Μπροστά εμφανίζονται τα 31 κόμματα που συμμετέχουν στη διαδικασία και ο εκλογέας βάζει σταυρό σε αυτό που επιλέγει ή στη διακριτή επιλογή «Δεν επιλέγω κανέναν από τους ανωτέρω - Ψηφίζω λευκό». Πίσω υπάρχει πίνακας με αριθμούς από το 1 έως το 42. Ο εκλογέας επιλέγει από κανέναν έως τέσσερις υποψηφίους, σημειώνοντας τον αριθμό που αντιστοιχεί στον καθένα, όπως αυτός αναγράφεται στον κατάλογο υποψηφίων που περιλαμβάνεται στο εκλογικό υλικό.

Επειτα, σε διακριτό πεδίο θα πρέπει να κυκλώσει (ή εναλλακτικά να σημειώσει με «χ» ή με τελεία) τον συνολικό αριθμό των επιλεγμένων υποψηφίων (από 0 έως 4). Εάν δεν συμπληρώσει τον αριθμό των σταυρών προτίμησης στο πεδίο, το ψηφοδέλτιο ναι μεν θεωρείται έγκυρο όσον αφορά τον συνδυασμό, όμως δεν λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που επιλέξει πάνω από τέσσερις υποψηφίους. Αντίθετα, άκυρα θα θεωρούνται τα ψηφοδέλτια (α) όπου έχουν επιλεγεί υποψήφιοι, αλλά όχι συνδυασμός, (β) όπου έχουν επιλεγεί πάνω από ένας συνδυασμός, (γ) που δεν βρίσκονται μέσα σε φακέλους ψηφοφορίας επιστολικής ψήφου, (δ) που φέρουν στίγματα, σημεία ή λέξεις, (ε) που έχουν σχήμα ή διαστάσεις που διαφέρουν φανερά από το κανονικό ψηφοδέλτιο (μέγεθος χαρτιού Α4 ή Letter) και (στ) που θα βρεθούν στον ίδιο φάκελο μαζί με ένα ή περισσότερα άλλα ψηφοδέλτια ή άλλα έγγραφα ή υλικά.

Στα «Παραπολιτικά» μιλούν δύο Ελληνες που ανήκουν στη γενιά του brain drain, καθώς βρέθηκαν στα δύσκολα χρόνια της κρίσης στο εξωτερικό και ψήφισαν στις ευρωεκλογές με επιστολική ψήφο. Πρόκειται για τον μαθηματικό και ΗR Analyst Τιμολέοντα Ζιώγκα, που ζει και εργάζεται στο Long Island στις ΗΠΑ, και τον Νίκο Λάππα, δρα Χημικής Μηχανικής και στέλεχος της Amazon, που ζει στο Σιάτλ.

«Είναι ιδιαίτερη η χαρά και η δικαίωση που νιώσαμε συμμετέχοντας στη διαδικασία της επιστολικής ψήφου. Σε αντίθεση με τις περσινές εκλογές, στις οποίες μεγάλο μέρος των αποδήμων στερήθηκαν το δικαίωμα του εκλέγειν, φέτος κάθε Ελληνας πολίτης που ζει στο εξωτερικό μπορούσε να συμμετάσχει χωρίς περιορισμούς. Παρ’ όλα αυτά, η συμμετοχή του απόδημου Ελληνισμού ήταν πολύ χαμηλή συγκριτικά με το πληθυσμιακό του μέγεθος. Ελπίζω στο μέλλον να έχουμε μεγαλύτερη συμμετοχή, η οποία θα οδηγήσει και σε μια πιο στενή συνεργασία ανάμεσα στην πατρίδα μας και τις δεκάδες δραστήριες κοινότητες Ελλήνων ανά τον πλανήτη», τονίζει ο κ. Ζιώγκας.

Από την πλευρά του, ο κ. Λάππας επισημαίνει πως «η επιστολική ψήφος είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Με δεδομένη την υποστελέχωση των προξενικών Αρχών, είναι η μοναδική βιώσιμη λύση για την ψήφο των Ελλήνων πολιτών (και φορολογουμένων) που ζουν στο εξωτερικό. Η διαδικασία ήταν απλή και ασφαλής, με πολλαπλά επίπεδα πιστοποίησης ταυτότητας, συγκρίσιμη με αυτήν των αμερικανικών εκλογών». «Θεωρώ ότι, αφού συζητήσουμε το ζήτημα της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης του σώματος των Ελλήνων του εξωτερικού, η επιστολική ψήφος πρέπει να επεκταθεί και στις βουλευτικές εκλογές. Ας δώσουμε τουλάχιστον την ευκαιρία στη χαμένη γενιά που ξεριζώθηκε να αποφασίσει για το μέλλον των παιδιών της», καταλήγει ο κ. Λάππας.

*Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά