Ξεκάθαρος για ακόμη μία φορά είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσον αφορά τα σενάρια που τον θέλουν να αναλαμβάνει τη θέση του προέδρου της Κομισιόν, σε περίπτωση που δεν ευοδωθεί η ανανέωση της θητείας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Μιλώντας στην «Καθημερινή», ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι αποκλείει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ακόμα και αν του προταθεί η θέση. «Θα είναι τιμή για τη χώρα και για μένα, αλλά θα πω "όχι" ακόμη κι αν μου προταθεί», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.


«Δεν υπάρχουν αναντικατάστατοι πολιτικοί, αλλά πιστεύω ότι έχω χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τον ελληνικό λαό που δεν μου επιτρέπει να αποδεχτώ μια θέση πέρα από αυτή που ο λαός με έταξε», τόνισε.

Μήνυμα σε Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε, μεταξύ άλλων, και για την κατάσταση στη Βόρεια Μακεδονία, μετά τη σπουδή της προέδρου και της κυβέρνησης της χώρας να χρησιμοποιούν τον όρο «Μακεδονία».

«Από την πρώτη στιγμή δήλωσα με απόλυτο τρόπο πως η συγκεκριμένη στάση της προέδρου και της νέας κυβέρνησης του γειτονικού μας κράτους είναι παράνομη, απαράδεκτη και προκλητική. Κάτι που επίσης συμμερίζονται τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Από τη συμπεριφορά, λοιπόν, των Σκοπίων θα εξαρτηθεί και ο δρόμος τους προς την Ευρώπη και την πρόοδο. Κάτι το οποίο νομίζω ότι θέλει και ο ίδιος ο λαός αυτής της χώρας. Δρόμος, ωστόσο, που περνά από την Αθήνα», είπε ο πρωθυπουργός.

Όσον αφορά το εάν η Ελλάδα είναι έτοιμη να ασκήσει βέτο στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας, τόνισε: «H Αλβανία αντιμετωπίζει ζητήματα κράτους δικαίου και δημοκρατίας, κρατώντας φυλακισμένο τον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας, Φρέντη Μπελέρη. Ενώ η νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας παραβιάζει μία διεθνή συνθήκη. Συνεπώς, είναι ζητούμενο και για τις δύο χώρες η συμμόρφωση στα κοινοτικά δεδομένα».

«Πιστεύω ότι και εσείς αντιλαμβάνεστε πως οι διπλωματικοί χειρισμοί μας δεν μπορούν να γίνονται αντικείμενο μιας πρόωρης δημόσιας συζήτησης. Μένω, λοιπόν, στις θέσεις που έχω ήδη εκφράσει για το ευρωπαϊκό τους μέλλον. Όπως και με την πεποίθηση ότι γρήγορα οι γείτονές μας θα αντιληφθούν ότι και η δική τους ευημερία περνά μέσα από τη συνεργασία τους με την Ελλάδα», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Μητσοτάκης: «Ακόμη και αν είχα κρυφό γούρι, νομίζεις ότι θα σου το έλεγα;» - Η ατάκα του στη Μελόνι

Στη συνέντευξη αναφέρθηκε και στο ζήτημα της... γκαντεμιάς. Παρά τη ρετσινιά αυτή (που την έκανε βίντεο στο TikTok και την ξόρκισε με επιτυχείς αθλητικές προγνώσεις για ΠΑΟΚ, ΠΑΟ και Ολυμπιακό), αυτή η πενταετία έχει αποδείξει ότι η γκαντεμιά έχει πέσει ολόκληρη στο κεφάλι των αντιπάλων του. Μήπως έχει κάποιο κρυφό γούρι; «Ακόμη κι αν είχα, νομίζεις ότι θα σου το έλεγα;». Σε άλλο σημείο της συζήτησης αφήνει να εννοηθεί ότι αν υπάρχει κάποιο γούρι, αυτό είναι ο σταυρός του.

Παραδέχεται ότι είναι άνθρωπος των αριθμών. «Πιστεύω πολύ στη δύναμη των δεδομένων και στην αξία της λογικής ανάλυσης. Γι’ αυτό και επιμένω πολύ σε συστήματα αξιολόγησης και μέτρησης. Και δεν αναφέρομαι μόνο στις δημοσκοπήσεις». Μελετάει το έργο προκατόχων του. Επικεντρώνεται κυρίως στα λάθη τους έτσι ώστε να μην τα επαναλάβει.

Πάντως τίποτα δεν μπορεί να σε προετοιμάσει για το αξίωμα. Τον Νοέμβριο του 2022 η Τζόρτζια Μελόνι βρισκόταν μόλις ένα μήνα στην πρωθυπουργία της Ιταλίας και έπεσε πάνω στον Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες. «Κυριάκο, θα είναι πάντα τόσο δύσκολο;». «Τζόρτζια, θα γίνει ακόμη πιο δύσκολο προτού γίνει πιο εύκολο…».

Στη συνέντευξη επίσης σημειώνεται πως «μέσα στην πρέσα του Μαξίμου, ο πολυσυζητημένος αυτοέλεγχος του Μητσοτάκη έχει τις εξαιρέσεις του. Μπορεί να γίνει φωνακλάς. «Φωνάζω σπάνια, αλλά ακριβώς επειδή το κάνω σπάνια νομίζω ότι είναι αποτελεσματικό». Τελικά κρύβει ή δεν κρύβει τα συναισθήματά του; «Δεν τα κρύβω και δεν νομίζω ότι είναι απαραίτητο να τα κρύβω».

«Απαραίτητη ψυχολογική εκτόνωση ο αθλητισμός»

Αθλείται σχεδόν κάθε μέρα. «Για μένα ο αθλητισμός είναι απαραίτητη ψυχολογική εκτόνωση, είναι τρόπος για να καθαρίσει το μυαλό μου». Προσέχει τον ύπνο και τη διατροφή του και κρατάει πάντα ένα μικρό ποσοστό χρόνου για την οικογένειά του και για τις δραστηριότητες που αγαπά. «Hμουν πάντα πειθαρχημένος. Για μένα η πειθαρχία δεν είναι ασκητισμός. Είναι ο τρόπος που έχω για να κάνω αυτά που θέλω».

Τα Σάββατα, όποτε μπορεί, παίζει ποδόσφαιρο σε ένα πρωτάθλημα αποφοίτων σχολείων. «Η ομάδα μου έχει προκριθεί στον τελικό στο αντίστοιχο Conference League». Δεν αθλείται δημοσίως. Εξαίρεση έκανε το Πάσχα όταν βγήκε για ποδήλατο «για να κάψει το αρνί», όπως είπε. Γνωρίζει πολλούς Ελληνες που θα έκαναν το ίδιο; «Ναι, γνωρίζω πολλούς που αισθάνθηκαν την ανάγκη να αθληθούν μετά το αρνί».