Διακαναλική συνέντευξη Τύπου με φόντο τις επικείμενες ευρωεκλογές παραχώρησε σήμερα από τα Χανιά ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης. Στο πλαίσιο αυτό, και απαντώντας, μεταξύ άλλων, στην κριτική που δέχεται από τον Στέφανο Κασσελάκη, ο κ. Μητσοτάκης διερωτήθηκε γιατί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ακόμα καταθέσει το πόθεν έσχες του, όπως είχε πει ότι θα κάνει, πριν τις ευρωεκλογές.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει νέο πρόγραμμα Σπίτι μου, ύψους δύο δισ. ευρώ, με διευρυμένη περίμετρο ωφελουμένων και για ζευγάρια 40-50 ετών.

Σε σχέση με την προκλητικότητα της Βόρειας Μακεδονίας και τις αναφορές του ηγέτη του VMRO, Χρίστο Μίτσκοσκι, στην ονομασία της χώρας ως «Μακεδονία», σημείωσε πως θα τεθεί το ζήτημα στη σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο, ενώ εξέφρασε την πίστη πως θα πρυτανεύσει η λογική και δεν θα τεθεί εν αμφιβόλω η ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας.

Ο πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση επίσης στη σημασία των ευρωεκλογών, λέγοντας πως όσοι εκλεγούν θα «πρέπει να φορούν τη φανέλα της εθνικής Ελλάδας», βάζοντας πάνω από το εθνικό πάνω από το κομματικό συμφέρον, ενώ σε σχέση με την άνοδο της άκρας δεξιάς στην Ευρώπη, τη συσχέτισε άμεσα με το ζήτημα των μεταναστευτικών ροών, που στη χώρα μας πλέον βέβαια έχουν μειωθεί σημαντικά, ενώ παράλληλα τόνισε πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συνεννόησης με τα κόμματα που αρέσκονται στην πατριδοκαπηλεία και την εργαλειοποίηση της θρησκείας.

Αξίζει να σημειωθεί πως την διακαναλική από την Κρήτη παρακολούθησαν εκ του σύνεγγυς και οι: Ντόρα Μπακογιάννη, Σέβη Βολουδάκη και Λευτέρης Αυγενάκης.

mitsotakis_diakanaliki_1_
mitsotakis_diakanaliki_2_
mitsotakis_diakanaliki_3_
mitsotakis_diakanaliki_4_
mitsotakis_diakanaliki_5_



Η διακαναλική συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη

Διακαναλική Συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού και Προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη


Σημεία από τη διακαναλική συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη

Σε ερώτηση της Βασιλική Παπαδογιαννάκη από το Κρήτη Tv: Ο Έλληνας πολίτης παραμένει πληγωμένος από την οικονομική κρίση, ο πρωθυπουργός απάντησε μεταξύ άλλων πως «το 2009 όταν μας χτύπησε η κρίση, η Ελλάδα ήταν κοντά στους μ.ο. της Ευρώπης και τώρα πασχίζουμε να συγκλίνουμε με την Ευρώπη. Το gov.gr είναι Ευρώπη, η απόδοση των συντάξεων στην ώρα τους είναι Ευρώπη, η επιστολική ψήφος είναι Ευρώπη».

Σε ερώτηση του Γιάννη Καντέλη (ΣΚΑΙ) για την άνοδο της άκρας δεξιάς στην Ευρώπη, ο πρωθυπουργός αναφέρει πως πρέπει να είναι προτεραιότητα η φύλαξη των συνόρων της ΕΕ, με την Ελλάδα να εισακούεται σε αυτό το ζήτημα. Ακροδεξιά κόμματα υπήρχαν και στις εθνικές εκλογές του 2023, δεν μπορούμε να συνομιλήσουμε με κόμματα που εργαλειοποιούν τη θρησκεία.

«Δεν είμαστε αλάθητοι, στόχος να φτάσουμε τον κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ»

Σε ερώτηση του Γρηγόρη Τζοβάρα (Πρώτο Θέμα) για τις κρίσεις που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και το ότι κατά τη δεύτερη θητεία της είναι «ενδογενής» και για τον απολογισμό που κάνει μετά τον πρώτο χρόνο της νέας θητείας του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει πως διαφωνεί με την υπόθεση εργασίας της ερώτησης, λέγοντας πως τηρείται το προεκλογικό πρόγραμμα το οποίο βέβαια αφορά όλη την τετραετία. Η ΝΔ έχει ακόμα 3 χρόνια μπροστά της να υλοποιήσει το σύνολο του προεκλογικού της προγράμματος.

Είμαστε στο δρόμο να φτάσουμε τον κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ, ο μέσος μισθός είναι στα 1200 ευρώ και στόχος είναι να φτάσει τα 1500 ευρώ. Διατηρώ το δικαίωμα να προχωρώ σε αλλαγές προσώπων, δεν είμαστε αλάθητοι.

Για το υπ. Προστασίας του Πολίτη, έχουμε καλύτερη αστυνόμευση στις γειτονιές, ενώ πήραμε σκληρά μέτρα για την οπαδική βία.

«Η ανεργία θα πέσει κάτω από το 10% πριν το 2025»

Σε ερώτηση του Σπύρου Μουρελάτου (ΑΝΤ1) για την ανεργία, ο πρωθυπουργός αναφέρει πως έπεσε από το 17 στο 10%, λέγοντας πως ήταν η πρώτη προετεραιότητά μας από το 2019. Παράλληλα, οι μισθοί αυξάνονται, τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ είναι τα καλύτερα των τελευταίων 20 χρόνων. Υπάρχουν όμως ορισμένες ελλείψεις στην αγορά εργασίας, που διορθώνονται: 100.000 συνταξιούχοι μπορούν να εργάζονται νόμιμα. Υλοποιούμε μέσω ΔΥΠΑ προγράμματα κατάρτισης, στοχεύουμε στην ενίσχυση της γυναικείας απασχόλησης, καθώς και των ΑΜΕΑ. Παράλληλα, όπου χρειάζεται, προχωρούμε σε μετακλήσεις εργαζομένων από άλλες χώρες.

Πιστεύω ότι θα πέσουμε κάτω από το 10% στην ανεργία πριν το 2025.


Σε ερώτηση της κας Ευαγγελοδήμου για τις πολυεθνικές και την επιστολή στην Κομισιόν και το τι αναμένεται από την Ευρώπη για την ακρίβεια και για το ΦΠΑ στα τρόφιμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει πως «δεν υπάρχει περίπτωση να γυρίσουμε σε ελλείμματα», αναφέροντας το δημοσιονομικό κενό που θα υπάρξει, αν εφαρμοστεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Συμπλήρωσε, δε, πως «για την επιστολή, θέλουμε τώρα να θέσουμε προ των ευθυνών της την προεδρία της Κομισιόν, λίγο πριν τη νέα της θητεία. Μου κάνει εντύπωση γιατί δεν συγκροτήσαμε εθνικό μέτωπο, πίστευα ότι η Αριστερά ήταν κατά των μονοπωλίων, κάποιοι επιλέγουν να κάνουν πολιτική κοιτώντας μόνο το εσωτερικό και δεν φορούν την φανέλα της Εθνικής Ελλάδας».

Σε ερώτηση του Σταύρου Παπαντωνίου (Καθημερινή) για την κρισιμότητα των ευρωεκλογών, ο πρωθυποργός αναφέρει: Πληρώσαμε πολύ ακριβά τον λαϊκισμό των λεφτόδεντρων, δεν θα γυρίσουμε ούτε στο 2012 ούτε στο 2015. Οι ευρωεκλογές έχουν εθνική διάσταση, στόχος οι πολίτες να μας δώσουν νέα ισχυρή εντολή για να προχωρήσουμε στην υλοποίηση του προγράμματος για το οποίο εκλεγήκαμε.


«Γιατί δεν έχει καταθέσει ακόμα το πόθεν έσχες ο Κασσελάκης;»

Σε ερώτηση της Σοφίας Φασουλάκη (OPEN) για το 33% και για το στόχο της εκλογής 9 ευρωβουλευτών, αλλά και για το ποιο ποσοστό θεωρείται ως αποτυχία, καθώς και για τα 7 ερωτήματα που θέτει μέσω ανάρτησης ο Στέφανος Κασσελάκης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνει πως στόχος είναι να πιάσουμε το 33%, γιατί η ευρωκάλπη είναι πιο «χαλαρή».

«Ο ελληνικός λαός είναι ο κυρίαρχος και αυτός τοποθετείται», είπε επίσης, συμπληρώνοντας: «Εγώ θα έθετα ένα ερώτημα στον κο Κασσελάκη: Γιατί δεν έχει καταθέσει ακόμα το πόθεν έσχες του; Και αυτό γιατί εμφανίστηκε με τη λογική των καθαρών χεριών στην πολιτική. Θα παραμείνω σε αυτό που είχε πει ο ίδιος ότι θα καταθέσει το πόθεν έσχες του μέχρι τις Ευρωεκλογές».

Σημείωσε, δε, πως πως από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «δεν έχει ακούσει κουβέντα για την Ευρώπη».

Σε ερώτηση της Ελένης Στάθογλου (Alpha) για την ακρίβεια, επανέλαβε ότι είναι «ο ελέφαντας στο δωμάτιο». «Η Ελλάδα εξέρχεται από την κρίση με πάρα πολύ συμπιεσμένους μισθούς και αυτό είναι η πρώτη μας προτεραιότητα». Αρχίζουν και έχουν αποτελέσματα οι παρεμβάσεις μας, ο πληθωρισμός είναι χαμηλότερος από της Ευρωζώνης. Μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι πως είμαστε στην αρχή του τέλους της περιπέτειας.

Την πρώτη τετραετία μειώσαμε πολλούς φόρους, στόχος είναι να μειώσουμε και άλλο τις εργοδοτικές εισφορές, όταν υπάρξει δημοσιονομικός χώρος. Θέλουμε να οδηγήσουμε την οικονομία σε τροχιά ανάκαμψης, να στηρίζουμε τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας.

«Η δίκη για τα Τέμπη ξεκινά σε χρόνο-ρεκόρ, πρώτη μας προτεραιότητα η ριζική αναδιαμόρφωση του ΕΣΥ»

Σε ερώτση του Γιώργου Χρηστάκου (MEGA) για τα Τέμπη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως: «Υπάρχουν 34 κατηγορούμενοι, κάποιοι είναι προφυλακισμένοι, πολύ άδικες οι κατηγορίες για συγκάλυψη. Θυμηθείτε πόσο μας τραυμάτισε η υπόθεησ του Ματιού. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη, αν κάποιοι δεν πιστεύουν το ίδιο, να το πουν ανοιχτά. Η κυβέρνηση είναι ανοιχτή να συζητήσει βάσει νόμου και το ενδεχόμενο να αποδοθούν ευθύνες σε υπουργούς, δεν έχω δει όμως κανένα συγκεκριμένο κατηγορητήριο. Ηθική αςμ υποχρέωση είναι η Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Η δίκη ξεκινά σε χρόνο-ρεκόρ, πώς νοείται ότι είναι συγκάλυψη;

Σε ερώτηση της Αλεξάνδρας Καϋμένου (Παραπολιτικά, Απογευματινή) για τον εκσυγχρονισμό του ΕΣΥ και το πώς κρίνει τη μέχρι τώρα πορεία  του εγχειρήματος αυτού, είπε πως «η ριζική αναμόρφωση του ΕΣΥ είναι η πρώτη μας προτεραιότητα. Η πανδημία προκάλεσε πολλά προβλήματα σε εθνικά συτήματα υγείας, παλεύουμε να το στήσουμε από την αρχή».

Και πρόσθεσε: «Το ΕΣΥ χρειάζεται βοήθεια και στήριξη και στο ανθρώπινο δυναμικό, γίνονται προσλήψεις όχι όμως με την ταχύτητα που θέλουμε, υπάρχει πολύ μεγάλη καθυστέρηση από την προκήρυξη μέχρι να πιάσουν δουλειά όσοι προσλαμβάνονται. Δεν έχουμε αναισθησιολόγους αυτή τη στιγμή για να προσλάβουμε».

Ο πρωθυπουργός εξήρε το ρόλο του Ταμείου Ανάκαμψης χαρκατηρίζοντας το «κρίσιμο» στην αναμόρφωση των κτηριακών υποδομών. Είπε πως «το «Αττικόν» θα έχει εντελώς διαφορετική εικόνα σε 1 χρόνο από τώρα», λέγοντας πως η εικόνα στα νοσοκομεία θα αλλάξει: «ΕΣΠΑ και Ταμείο Επιχειρηματικότητας θα οδηγήσουν σε πλήρη αναμόρφωση των κτηριακών υποδομών μέσα σε 2 χρόνια», είπε συγκεκριμένα.

Και συνέχισε: «Από κοινοτικά κονδύλια θεσπίζεται και ο Ψηφιακός Φάκελος», ενώ αναφέρθηκε και στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, που είναι ζωτικής σημασίας «για να αντιμετωπίσουμε περιπτώσεις υπερσυνταγογράφησης». Συμπλήρωσε, δε, πως «παράλληλα, παίρνουμε στα σοβαρά την πρωτοβάθμια φροντίδα και την πρόληψη. 20.000 γυναίκες ανακάλυψαν ότι έπασχαν από καρκίνο του μαστού, χωρίς να το γνώριζαν, σε αυτό είμαστε πρωταθλητές στην Ευρώπη, στον τομέα της προληπτικής ιατρικής. Έχω κουραστεί να ακούω ότι τα κοινοτικά κονδύλια αφορούν λίγους. Πείτε το στη γυναίκα που μου είπε ότι τώρα θα γίνει καλά».

«Να πει δημόσια ο Μίτσκοσκι ότι σέβεται τη συμφωνία των Πρεσπών»

Σε ερώτηση της Βίκυς Σαμαρά (News247) για το ότι ο πρόεδρος του VMRO, Χρίστο Μίτσκοσκι αναλαμβάνει πρωθυπουργός στη Βόρεια Μακεδονία εν μέσω προκλήσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως : «Αναμένω από τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας να αναγνωρίσει την erga omnes ονομασία, να αναγνωρίσει δημόσια ότι σέβεται τη συμφωνία των Πρεσπών. Θα θέσω την προκλητικότητα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ», εκφράζοντας την πίστη πως θα πρυτανεύσει η λογική, με στόχο να μην τεθεί εν αμφιβόλω η ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας. Θα απαιτήσουμε απόλυτη συμμόρφωση στο ζήτημα της σύνθετης ονομασίας, δεν είμαστε εμείς απομονωμένοι, τα Σκόπια είναι.

Σε ερώτηση της Γεωργίας Αποστολάκη (STAR) για τις γυναικοκτονίες, ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι η υπόθεση των Αγίων Αναργύρων αποτελεί μια οδυνηρή υπενθύμιση ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Χαρακτήρισε «απαραίτητη» τη συνεργασία της αστυνομίας με δικαστικές αρχές, ενώ αναφέρθηκε στα εργαλεία που μπορούν να συμβάλουν στην προστασία των γυναικών: «το 15900, το Panic Button, όλα αυτά αποτελούν μέτρα για να προστατεύσουμε τις γυναίκες από ένα κακοποιητικό περιβάλλον. Έχουμε κάνει βήματα, πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Οι καταγγελίες εκτοξεύτηκαν, όχι γιατί τα περιστατικά αυξήθηκαν υποχρεωτικά, αλλά γιατί πλέον οι γυναίκες μιλούν», είπε μεταξύ άλλων.

Σε ερώτηση του Δημήτρη Γκάτσιου (ΕΡΤ) για την ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης, που παραμένει «αχίλλειος πτέρνα» σε σχέση με τη σύγκλιση με την Ευρώπη, αλλά και για το «Σπίτι μου», ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνει τα εξής: «Απελπιστικά αργός ο ρυθμός απονομής της δικαιοσύνης». Βρισκόμαστε στη γενέτειρα του Ελευθερίου Βενιζέλου, που απέτυχε στην ενοποίηση ειρηνοδικείων και πρωτοδικείων. Η αναμόρφωση του Δικαστικού Χάρτη δεν ήταν καθόλου εύκολη, αλλά έγινε. Οι παρεμβάσεις στους κώδικες, η ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης, η Δικαστική Αστυνομία... Το πρώτο ΦΕΚ για την δικαστική αστυνομία εκδόθηκε το 1836 επί Όθωνα και πιάνει δουλειά τον Σεπτέμβριο.

Δεν είμαι έτοιμος να εξαγγείλω για ένα νέο πολύ μεγαλύτερο πρόγραμμα «Σπίτι μου» ύψους 2 δισ. ευρώ, θα πρέπει να υπάρξει διαπραγμάτευση, αλλά είμαι αισιόδοξος ότι θα ευοδωθεί. Η υποστήριξη της στέγης δεν αφορά μόνο το AirBnb και περιοχές όπου οι αξίες των ακινήτων έχουν ανέβει πολύ (σε πλήρη αντίθεση με τη μεγάλη μείωση των τιμών που υπήρχε παλιότερα). Προχωρούμε σε σημαντικές παρεμβάσεις, όπως ΣΔΙΤ για 5 φοιτητικές εστίες, το επίδομα ενοικίου για φοιτητές.

«Ανάγκη να τεθούν ευρωπαϊκοί κανόνες που θα σέβονται οι εταιρίες που κατέχουν τα social media»

Σε ερώτηση της Φανής Νικηφοράκη (ZarpaNews) για το θέμα του bullying, ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι έχει πολύ σύνθετες αιτίες και σχετίζεται συχνά με τα social media. Η πλατφόρμα που έχουμε αναπτύξει είναι ένα σκέλος της λύσης που αναπτύσσουμε, έχουμε αποταθεί στην επιστημονική κοινότητα. Υπάρχει και μια ευρωπαϊκή διάσταση, η σχέση της διάδοσης των social media και της ψυχικής υγείας των εφήβων, θα υπάρξει θεσμική παρέμβαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθόμαστε πάνω σε μια βόμβα, με τους εφήβους να κάθονται συνεχώς πάνω από μια οθόνη, ανάγκη είναι να τεθούν κανόνες που θα σέβονται οι εταιρίες, τέτοια περίπτωση είναι και το AI Act.

Για τα σχολεία, θέλουμε να κάνουμε το μάθημα πιο ενδιαφέρον... Το ψηφιακό σχολείο, οι διαδραστικοί πίνακες, τα σετ ρομποτικής (πυου χρηματοδοτούνται από την ΕΕ), η πρόσβαση σε δωρεάν ψηφιακό φροντιστήριο. Στο δημόσιο σχολείο γίνονται πολλά σωστά πράγματα, οι παρεμβάσεις συνεχίζονται.

«Έχω ιδρώσει τη φανέλα για να πείσω τους πολίτες πως πρέπει να συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές»

Σε ερώτηση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου (Action24) για την αποχή στις Ευρωεκλογές, ο πρωθυπουργός αναφέρει πως... «έχει ιδρώσει τη φανέλα» για να πείσει τους πολίτες ότι είναι πολύ σημαντικό να συμμετέχουν, γιατί η Ευρώπη και το ευρωκοινοβούλιο δεν είναι κάτι το αδιάφορο. Αναγκαίο να υπάρξει εκπροσώπηση από ανθρώπους που φορούν τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδος. «Με στενοχώρησε πολύ που ευρωβουλευτές ζήτησαν να περικοπούν κοινοτικά κονδύλια από την Ελλάδα».

«Χαίρομαι να ακούω ότι γίναμε Ευρώπη και εδώ», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε σχέση με την επιστολική ψήφο. Αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, η συζήτηση θα ανοίξει για τη θέσπισή της για τις εθνικές εκλογές. «Θα φέρουμε τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία μετά την ευρωκάλπη, για τους Έλληνες που διαβιούν εκτός Ελλάδος». Συμπλήρωσε πως «για τους κατοίκους εντός της χώρας το εγχείρημα είναι πιο σύνθετο, αλλά θα διερευνήσουμε τις πιθανότητες να εξεύρουμε συγκλίσεις με τα κόμματα της αντιπολίτευσης».

«Η Κρήτη μπορεί να έχει τουριστική σεζόν 12 μήνες τον χρόνο»

Σε ερώτηση της Μαρίας Σπυριδάκη (Θέμα Κρήτης) για Ενιαίο Φορέα Διαχείρισης Νερού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει πως πρέπει να υπάρξει πρόνοια στις υποδομές για να υποδεχθούν περισσότερους τουρίστες. Το αεροδρόμιο Ηρακλείου θα τεθεί σε λειτουργία το πρώτο εξάμηνο του 2027, πρέπει να τρέξουμε για να μην έχουμε για το παλιό αεροδρόμιο τα ευτράπελα του Ελληνικού. «Το νερό είναι η μεγαλύτερη πρόκληση: χρειαζόμαστε ολική διαχείριση για ολόκληρη την Κρήτη, η κλιματική κρίση είναι εδώ». Η Κρήτη μπορεί να έχει σεζόν 12 μήνες τον χρόνο, στόχος να κατανεμηθούν οι τουρίστες όλο τον χρόνο.

Ο πρωθυπουργός δίνει επίσης ιδιαίτερη έμφαση στην πολεοδομία, κάθε δήμος να έχει το δικό του πολεοδομικό σχέδιο, ο «Ψηφιακός Χάρτης» του ΤΕΕ είναι μια επανάσταση. Στην Κρήτη έχουμε πληρώσει το τίμημα της άναρχης δόμησης.

Μητσοτάκης: «Η προσέγγιση με την Τουρκία μας επιτρέπει να διαφωνούμε, χωρίς να είμαστε με το δάχτυλο στη σκανδάλη»

Σε ερώτηση του Βασίλη Φουντουλάκη για βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνει: «Δεν είναι απλό να λυθεί το ζήτημα ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, η βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία είναι σημαντική, είναι το αποτέλεσμα της επιθυμίας να έρθουμε πιο κοντά. Όλα αυτά είναι απτά, στο ζήτημα των παραβιάσεων, της συνεργασίας για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, τη χορήγηση βίζας για 10 νησιά. Δεν είμαι όμως αφελής: πάντα υφέρπει ο αναθεωρητισμός στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας. Η προσέγγιση πάντως αυτή μας επιτρέπει να διαφωνούμε, χωρίς να είμαστε με το δάχτυλο στην σκανδάλη».

Η χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Άμυνας (π.χ. η θέσπιση κοινής αντιπυραυλικής ασπίδας) αφορά και τα ελληνοτουρκικά και μπορεί να απελευθερώσει πόρους που να ανακαντευθυνθούν σε άλλους τομείς.

Σε ερώτηση του Λευτέρη Κούρκουλου (Νέα Τηλεόραση Κρήτης) για τις επιχειρήσεις και τα ζητήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν, ο πρωθυπουργός είπε πως «250.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν έχουν πρόσβαση σε ρευστότητα, θέλουμε να τις βοηθήσουμε», σημειώνοντας χαρακτηριστικά το ότι «το να είσαι μικρός, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να μην είσαι ανταγωνιστικός».

Σε σχέση με την Κρήτη και τα έργα υποδομής που γίνονται στο νησί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι  «ο ΒΟΑΚ είναι προσωπικό μου στοίχημα», αποτελώντας την τελευταία μείζονα «αρτηρία» που είναι υπό διαμόρφωση στο εθνικό οδικό δίκτυο

Σε ερώτηση για τις μεταναστευτικές ροές και το αν εξετάζονται λύσεις τύπου Ρουάντα (σ.σ. για μετεγκατάσταση μεταναστών σε άλλη χώρα), ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως «η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν εξετάζει λύσεις τύπου Ρουάντα, ούτε και η Βρετανία μπόρεσε να το προχωρήσει. Πλέον έχουμε ένα καλύτερο πλαίσιο, που συνδιαμορφώθηκε από την Ελλάδα. Κρίσιμη για το Νότιο Διάδρομο (που καταλήγει στη Γαύδο) η συνεργασία με την Αίγυπτο».

Σε ερώτηση για τους πυλώνες υψηλής τάσης στην περιοχή του Αποκόρωνα, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι θα συνομιλήσει με τον ΑΔΜΗΕ, ενώ έκανε λόγο πως είναι αναγκαίο να μπουν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πιο δυναμικά στο ενεργειακό μίγμα.