Απαντώντας σε ερώτηση της Αλεξάνδρας Καϋμένου (Παραπολιτικά, Απογευματινή), σχετικά με τον εκσυγχρονισμό στο Εθνικό Σύστημα Υγείας  και τι βαθμό θα έβαζε στην κυβέρνηση για όσα έχουν γίνει, ο Πρωθυπουργός Κυριάκους Μητοστάκης, ανέφερε ότι η ριζική αναμόρφωση του ΕΣΥ είναι η πρώτη μας προτεραιότητα, σημειώνοντας ότι η πανδημία προκάλεσε πολλά προβλήματα σε εθνικά συτήματα υγείας, παλεύουμε να το στήσουμε από την αρχή.

Στην συνέχεια σημείωσε ότι το ΕΣΥ χρειάζεται βοήθεια και στήριξη και στο ανθρώπινο δυναμικό, επισημαίνοντας ότι γίνονται προσλήψεις όχι όμως με την ταχύτητα που θέλουμε, υπάρχει πολύ μεγάλη καθυστέρηση από την προκήρυξη μέχρι να πιάσουν δουλειά όσοι προσλαμβάνονται. Δεν έχουμε αναισθησιολόγους αυτή τη στιγμή για να προσβάλουμε. 

Αναφέρθηκε ακόμη στον κρίσιμο ρόλο του Ταμείο Ανάκαμψης, φέρντοντας το παράδειγμα του «Αττικόν» το οποίο θα έχει εντελώς διαφορετική εικόνα σε 1 χρόνο από τώρα. ΕΣΠΑ και Ταμείο Επιχειρηματικότητας θα οδηγήσουν σε πλήρη αναμόρφωση των κτηριακών υποδομών μέσα σε 2 χρόνια.

Ενώ σχετικά με τον ψηφιακό φάκελο, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι θα θεσπιστεί από κοινοτικά κονδύλια, και σημείωσε τον κρίσιμο ρόλο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, για να αντιμετωπίσουμε περιπτώσεις υπερσυνταγογράφησης.

Ειδική αναφορά έγινε από τον Πρωθυπουργό στην πρωτοβάθμια φροντίδα και την πρόληψη, λέγοντας πως 20.000 γυναίκες ανακάλυψαν ότι έπασχαν από καρκίνο του μαστού, χωρίς να το γνώριζαν, σε αυτό είμαστε πρωταθλητές στην Ευρώπη, στον τομέα της προληπτικής ιατρικής. Έχω κουραστεί να ακούω ότι τα κοινοτικά κονδύλια αφορούν λίγους.