Στην τελευταία στροφή πριν από τον τερματισμό για τις ευρωεκλογές μπαίνει η Νέα Δημοκρατία, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει αποκρυσταλλώσει πλέον τη στρατηγική του για το «φίνις». Το τελευταίο Σαββατοκύριακο πριν από τις κάλπες περιοδεύει στην Κρήτη, γενέτειρα της οικογένειάς του, αλλά και τόπο καταγωγής και του Στέφανου Κασσελάκη και του Νίκου Ανδρουλάκη.

Τη Δευτέρα θα επισκεφθεί εκ νέου μια γειτονιά της Αττικής, της περιφέρειας που αποτελεί βαρόμετρο για κάθε εκλογική αναμέτρηση, ενώ την Τρίτη θα βρίσκεται στη Θεσσαλία, ώστε να διαβεβαιώσει και πάλι τους κατοίκους και επαγγελματίες της περιοχής που αγωνιούν ότι η κυβέρνηση παίρνει -και θα συνεχίσει να λαμβάνει- όλα τα μέτρα για την αποκατάσταση των υποδομών, του ζωικού και του φυτικού κεφαλαίου και όλων των ζημιών που άφησε πίσω της η σφοδρή κακοκαιρία «Ντάνιελ

Την Πέμπτη, σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού για τις ελληνογαλλικές σχέσεις, αλλά και για τον ευρωπαϊκό χαρακτήρα των εκλογών, θα βρεθεί μαζί με τον οικοδεσπότη Εμανουέλ Μακρόν και δεκάδες ξένους ηγέτες στη Νορμανδία, στην επέτειο των 80 ετών από την Απόβαση των Συμμάχων, ενώ θα επισκεφθεί και το ναυπηγείο της Λοριάν, όπου ναυπηγούνται οι τρεις φρεγάτες Belharra για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Οι δύο κεντρικές προεκλογικές του ομιλίες θα γίνουν το βράδυ της Τετάρτης, στην παραλία της Θεσσαλονίκης, και το βράδυ της Κυριακής στην Πλατεία Συντάγματος, στην Αθήνα.

Η διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας

Ενώ στην έναρξη του προεκλογικού αγώνα ο άξονας που κυριαρχούσε ήταν η διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας, στη λήξη του η βασική ρητορική του πρωθυπουργού θα αφορά την Ευρώπη. Διαδοχικές αναλύσεις σφυγμομετρήσεων και focus groups κατέτειναν στο συμπέρασμα ότι αυτό είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα της Νέας Δημοκρατίας, σε μια κάλπη μάλιστα που κατ' αρχάς κρίνει την επόμενη σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το πλεονέκτημά της ξεκινά από την ιστορία της και την είσοδο της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ και φτάνει στην τελευταία πενταετία και τις πρωτοβουλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη: τον κοινό δανεισμό για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το «πράσινο» διαβατήριο εν μέσω της πανδημίας της COVID-19, τις διεκδικήσεις στο Αγροτικό, που οδήγησαν στην αναθεώρηση της ΚΑΠ, και την πίεση για μια κοινή μεταναστευτική πολιτική και στήριξη των χωρών πρώτης γραμμής, που έφερε το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου. Ολα αυτά συνδυάζονται με τις δύο τελευταίες ενέργειες του κ. Μητσοτάκη, για ευρωπαϊκή απάντηση στις αθέμιτες πρακτικές των πολυεθνικών και για χρηματοδότηση της κοινής «ομπρέλας» για την αεράμυνα. Αντιπαρατίθενται, δε, με τη δράση των άλλων κομμάτων στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο, με τον πρωθυπουργό και πρόεδρο της Ν.Δ. και τα στελέχη του κόμματος να αναδεικνύουν τον καταγγελτικό λόγο κατά της κυβέρνησης στα ευρωπαϊκά φόρα, χωρίς ουσία και προτάσεις.

Η σαφής ευρωπαϊκή ατζέντα και η κινητικότητα

«Το ευρωπαϊκό πεδίο είναι προνομιακό για εμάς, γιατί έχουμε σαφή ατζέντα, αλλά και πράξεις και έντονη κινητικότητα όλο αυτό το διάστημα», επισημαίνει μιλώντας στα «Π» συνεργάτης του πρωθυπουργού. Τονίζει, δε, ότι αυτό που αναδεικνύει ο κ. Μητσοτάκης, πέραν όσων έχουν ήδη επιτευχθεί, είναι η ατζέντα της επόμενης πενταετίας, για το Μεταναστευτικό, την άμυνα, την αγροτική πολιτική και την ακρίβεια, ζητώντας να ισχυροποιηθεί η φωνή της Νέας Δημοκρατίας στα κέντρα λήψης αποφάσεων της Ε.Ε., ώστε να είναι πιο ισχυρές η επιρροή και η παρεμβατικότητά της. Ολα αυτά δεν σημαίνουν ότι το αίτημα για την πολιτική σταθερότητα εγκαταλείφθηκε από τον πρωθυπουργό, αλλά ότι μπαίνει σε δεύτερη μοίρα μπροστά στο πρόταγμα της Ευρώπης. Θα επιμείνει, όμως, ότι είναι σημαντικό να απαντηθεί η έωλη διεκδίκηση της αντιπολίτευσης για «ανατροπή» και «ψαλίδισμα» της κυβέρνησης με μια ισχυρή πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας.

«Ο λαϊκισμός επανακάμπτει με lifestyle φορεσιά και ανέξοδες προτάσεις», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο ίδιος συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος σημειώνει πως είναι σημαντικό να υπάρχουν οι εσωτερικές πολιτικές συνθήκες που θα ευνοούν τις φιλόδοξες ευρωπαϊκές διεκδικήσεις της κυβέρνησης. Σημαντικό για το Μέγαρο Μαξίμου και την Πειραιώς είναι να αυξηθεί η κομματική συσπείρωση την τελευταία εβδομάδα πριν από τις κάλπες, αλλά και να περιοριστεί η αποχή: το μήνυμα για συμμετοχή είναι κάτι που θα εκπέμπει πλέον σε κάθε του ομιλία και δημόσια παρέμβαση ο πρωθυπουργός, ενώ παράλληλα οι αιχμές και τα «καρφιά» προς τα κόμματα δεξιότερα της Ν.Δ. θα μειωθούν, καθώς εκτιμάται ότι οι εκλογικές διαρροές έχουν πλέον περιοριστεί.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά