Σε πυρετώδεις ρυθµούς εργάζονται τα κοµµατικά επιτελεία µία εβδοµάδα πριν από τις ευρωεκλογές µε στόχο να αποκρυπτογραφήσουν το προφίλ των αναποφάσιστων, καθώς σε συνδυασµό µε την αποχή θα µπορούσαν να προκαλέσουν εκπλήξεις το βράδυ των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου.

Στις τελευταίες δηµοσκοπήσεις (Marc και Pulse) η αδιευκρίνιστη ψήφος παραµένει σε υψηλά επίπεδα, µε την «γκρίζα ζώνη» να καταγράφει από 10,7% έως 12,7%, γεγονός που ενισχύει το ενδεχόµενο απρόσµενων µετατοπίσεων αλλά και ενίσχυσης των µικρών κοµµάτων και βγάζει στο προσκήνιο κάτι που θυµίζει σκηνικό µάχης όσον αφορά την κατανοµή των εδρών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ότι την πρωτιά στους αναποφάσιστους (σύµφωνα µε τη Marc) έχει και µάλιστα σε ποσοστό 45,6% ο χώρος του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς.


Οι εκτιμήσεις των τελευταίων δημοσκοπήσεων

Ο διψήφιος «αέρας» του κυβερνώντος κόµµατος πάντως στην κατεύθυνση της επίτευξης τουλάχιστον του ποσοστού του 2019 κινείται -δηµοσκοπικά- σε απολύτως ρεαλιστική βάση. Στην εκτίµηση του αποτελέσµατος της Marc η Ν∆ συγκεντρώνει 33,4%, ενώ ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ µε 16,5%, το ΠΑΣΟΚ µε 11,8%, η Ελληνική Λύση µε 8,8%, το ΚΚΕ µε 7,6%, η Πλεύση Ελευθερίας µε 4,6%, η ΝΙΚΗ µε 3,6%, το ΜέΡΑ25 µε 3% και η Νέα Αριστερά µε 2,5%. Ίδια περίπου εικόνα παρουσιάζεται και στην Pulse, καθώς η Ν∆ στην εκτίµηση του εκλογικού αποτελέσµατος συγκεντρώνει 32% και ο ΣΥΡΙΖΑ 16,5%.

Το ΠΑΣΟΚ φτάνει 13%, η Ελληνική Λύση 8,5%, το ΚΚΕ 7,5%. Ακολουθούν ΝΙΚΗ, Πλεύση Ελευθερίας και ΜέΡΑ25 µε 3,5%, ενώ η Νέα Αριστερά φτάνει στο 3%. Η Φωνή Λογικής καταγράφεται στο 2,4% και οι ∆ηµοκράτες στο 2%. Οι αναποφάσιστοι κινούνται µεταξύ 10,7% (Marc) έως 12,7% (Pulse), εγείροντας το ενδιαφέρον πού θα κατευθυνθούν την 9η Ιουνίου. Στην τελευταία δηµοσκόπηση της Marc επιχειρείται η σκιαγράφηση του προφίλ της αδιευκρίνιστης ψήφου.

Όσον αφορά την αυτοτοποθέτηση των συµµετεχόντων, το 10% δηλώνει δεξιοί, το 16,6% κεντροδεξιοί, ενώ κεντρώοι λέει πως είναι το 21,2%. Την πρωτιά έχουν οι κεντροαριστεροί µε 24,4%, ενώ οι αριστεροί είναι το µικρότερο ποσοστό µε 9,9%. Το άθροισµα λοιπόν όσων δηλώνουν κεντρώοι και κεντροαριστεροί αλλά δεν έχουν αποφασίσει τι θα ψηφίσουν φτάνει το 45,6%, δηλαδή ο ένας στους δύο. Τέλος, χωρίς ταύτιση αναφέρει πως αποτελεί το 17,9%. ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ Ε∆ΡΩΝ Παράλληλα, εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανάλυση της Pulse για την κατανοµή των εδρών που θα δώσει η Ελλάδα. Για τις 21 ελληνικές έδρες δείχνει τη Ν∆ µε 7-8 εκπροσώπους, τον ΣΥΡΙΖΑ µε 3-4, το ΠΑΣΟΚ µε 3, το ΚΚΕ και την Ελληνική Λύση από 2 και ΝΙΚΗ, Πλεύση Ελευθερίας και ΜέΡΑ25 από µία. Η Νέα Αριστερά, που βρίσκεται µεν στο όριο του 3%, µένει χωρίς βουλευτή.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή