Τους επόμενους δημόσιους οργανισμούς στους οποίους θα επιλεγούν οι διοικήσεις με το νέο σύστημα αποκαλύπτει η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, που απαντά στα βέλη που δέχεται από την αντιπολίτευση για το ζήτημα της διαρροής των e-mails και του προστίμου από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Τι στόχο έχει η Νέα Δημοκρατία για τις ευρωεκλογές και τι θα αλλάξει την επόμενη ημέρα, αν δεν τον πετύχει;

Στόχος μας είναι ένα αποτέλεσμα ανάλογο με εκείνο των προηγούμενων ευρωεκλογών, το οποίο θα επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη των πολιτών στη Νέα Δημοκρατία και στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Η ψήφος στις ευρωεκλογές είναι μια εθνική ψήφος, η οποία καθορίζει την εκπροσώπηση της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι αποφάσεις που λαμβάνονται στην Ευρώπη καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητά μας. Η ψήφος σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, και συνεπώς και στις ευρωεκλογές, αφήνει σημαντικό πολιτικό αποτύπωμα. Γι’ αυτό και η ψήφος της 9ης Ιουνίου θα πρέπει να είναι ψήφος ευθύνης και προοπτικής. Ψήφος που θα κάνει την Ελλάδα πιο δυνατή και θα τη φέρει ακόμα πιο κοντά στην Ευρώπη.

Πότε θα ολοκληρωθεί η επιλογή των νέων διοικήσεων στα νοσοκομεία με το καινούργιο σύστημα; Ποιες θέσεις θα προκηρυχθούν στη συνέχεια;

Οι διαδικασίες υπό το ΑΣΕΠ για την επιλογή νέων διοικήσεων στις Υγειονομικές Περιφέρειες και στα νοσοκομεία βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Πριν από μερικές εβδομάδες διεξήχθη το πρώτο ηλεκτρονικό τεστ δεξιοτήτων και είμαστε προ των πυλών έκδοσης από το ΑΣΕΠ των 15 επικρατέστερων υποψηφίων για κάθε θέση επικεφαλής Υγειονομικής Περιφέρειας της χώρας και εν συνεχεία για κάθε θέση διοικητή νοσοκομείου. Η διαδικασία αυτή θα ακολουθηθεί για τους επικεφαλής λοιπών φορέων του Δημοσίου, ανάμεσα στους οποίους ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού, το ΟΑΚΑ, η Ελληνικό Μετρό Α.Ε., το Εθνικό Σύστημα Υποδομών Ποιότητας κ.ά. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΑΣΕΠ έχει ήδη δώσει και τη σύμφωνη γνώμη για το 63% των προκηρύξεων των φορέων αυτών εθνικής εμβέλειας. Στόχος μας είναι ένα καλύτερο Δημόσιο, που θα εξυπηρετεί πιο αποτελεσματικά τον πολίτη. Συνεπώς, θέλουμε στελέχη με αυξημένα προσόντα και δεξιότητες, θέλουμε τον κατάλληλο άνθρωπο στην κατάλληλη θέση, με αξιοκρατία και διαφάνεια.

Η αντιπολίτευση ζητά την παραίτησή σας μετά το πρόστιμο που επεβλήθη στο υπουργείο Εσωτερικών για την υπόθεση με τη διαρροή των emails.

Η αντιπολίτευση ζητά εμμονικά την παραίτησή μου τους τελευταίους τρεις μήνες. Αρχικά για μια διάρρηξη, που, όπως απεδείχθη, δεν έγινε ποτέ, και στη συνέχεια για την υπόθεση διαρροής προσωπικών δεδομένων, η οποία, σύμφωνα με την απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, έλαβε χώρα πριν από τις βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο του 2023, δηλαδή την περίοδο που εγώ δεν ήμουν υπουργός Εσωτερικών. Η αντιπολίτευση ζητά, συνεπώς, να παραιτηθώ για κάτι που συνέβη όταν ήμουν υποψήφια βουλευτής! Εχει και ο λαϊκισμός ένα όριο. Μετά και την απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, είναι σαφές ότι η υπόθεση της αποστολής προεκλογικού υλικού σε ηλεκτρονικές διευθύνσεις δεν έχει σχέση ούτε με την επιστολική ψήφο ούτε με τις εκλογικές διαδικασίες αυτές καθαυτές. Βεβαίως, πρόκειται για ένα σοβαρό ζήτημα. Η προσπάθεια για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών οφείλει να είναι διαρκής, με βάση και τη συνεχή εξέλιξη της τεχνολογίας. Ακριβώς γι’ αυτό έχουμε ήδη δρομολογήσει σειρά πρωτοβουλιών, με νέα μέτρα προστασίας, όπως η κρυπτογράφηση των προσωπικών δεδομένων, η κατάρτιση ειδικού, υποχρεωτικού προγράμματος επιμόρφωσης για όλους τους υπαλλήλους του υπουργείου Εσωτερικών και η δρομολόγηση ειδικής, οριζόντιας μελέτης, προκειμένου να εξεταστούν οι υφιστάμενες πολιτικές ασφαλείας και να αποτυπωθούν προτάσεις για την περαιτέρω βελτίωση των συστημάτων ασφαλείας και των διαδικασιών προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Τι απαντάτε λοιπόν στην κριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ;

Απαντώ ότι είναι θλιβερό να επιχειρείται η πολιτική εκμετάλλευση ενός σοβαρού περιστατικού παραβίασης προσωπικών δεδομένων, για να εξυπηρετηθούν μικροκομματικές σκοπιμότητες. Η προσπάθεια των κομμάτων της αντιπολίτευσης να πληγεί η επιστολική ψήφος και να δημιουργηθούν σκιές για την αξιοπιστία των εκλογικών διαδικασιών, που πραγματοποιούνται άψογα στη χώρα μας εδώ και 50 χρόνια, είναι πολιτικά και ηθικά απαράδεκτη. Αυτού του είδους η αντιπολίτευση δεν είναι μόνο άγονη, είναι και επικίνδυνη.

Τα πειθαρχικά κατά κανόνα στο Δημόσιο «σέρνονται» και υπάρχει το αίσθημα της ατιμωρησίας. Σχεδιάζετε αλλαγές στις πειθαρχικές διαδικασίες;

Εχουμε ήδη δρομολογήσει αλλαγές, δεδομένου ότι η επιτάχυνση στην απονομή της πειθαρχικής δικαιοσύνης αποτελεί μία από τις προτεραιότητές μας στο υπουργείο Εσωτερικών. Πρόσφατα θέσαμε σε λειτουργία την ηλεκτρονική εφαρμογή e-peitharxika, επιδιώκοντας τη μέγιστη δυνατή διαφάνεια και τη δημιουργία δυνατότητας παρακολούθησης της πορείας κάθε υπόθεσης. Παραλλήλως, μελετάμε και τη σύσταση ειδικού οργάνου με αποκλειστική αρμοδιότητα την εξέταση των πειθαρχικών υποθέσεων. Οι πολίτες πρέπει να έχουν τη διασφάλιση ότι οι υποθέσεις αυτές εξετάζονται στον χρόνο που πρέπει και ότι, όπου προκύπτουν ευθύνες, επιβάλλονται οι ανάλογες πειθαρχικές ποινές.

Θα φέρετε στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση για την επιστολική ψήφο στις εθνικές εκλογές και πότε;

Πρόθεση της κυβέρνησης, όπως έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι το μέτρο να επεκταθεί και στις εθνικές εκλογές. Θα εισαγάγουμε προς συζήτηση το ζήτημα στη Βουλή μετά τις ευρωεκλογές, αφού θα έχει προηγηθεί διαβούλευση με τα κόμματα. Είναι πέρα από κάθε λογική το 2024 Ελληνας πολίτης ο οποίος κατοικεί, παραδείγματος χάριν, στο Περθ της Αυστραλίας να μπορεί να ψηφίσει από το σπίτι του στις ευρωεκλογές, αλλά στις εθνικές εκλογές να πρέπει να ταξιδέψει για ώρες με αεροπλάνο, ξοδεύοντας σημαντικά ποσά και χρόνο, για να ασκήσει το δικαίωμα ψήφου.

*Δημοσιεύτηκε στα “Παραπολιτικά”