Στις αυξήσεις των τιμών του ρεύματος και τις κυβερνητικές ενέργειες για την παρακολούθηση του θέματος αναφέρθηκε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Αυξήσεις τιμών στο ρεύμα

Ο κ. Σκέρτσος εξήγησε ότι η αύξηση των τιμών στο ρεύμα είναι συγκυριακή, αποδίδοντάς την στην άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου. Υπογράμμισε ότι τέτοιες διακυμάνσεις μπορεί να παρατηρηθούν ξανά, αλλά η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά το ζήτημα. Υπάρχει ανεξάρτητη αρχή που επιτηρεί την κατάσταση και, αν χρειαστεί, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να παρέμβει για να προστατεύσει τον ανταγωνισμό.

Επιλογές σταθερού τιμολογίου

Ο υπουργός τόνισε επίσης ότι οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν σταθερά τιμολόγια, εξασφαλίζοντας έτσι σταθερή τιμή για ένα έτος. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τους πολίτες να αντιμετωπίσουν τις διακυμάνσεις των τιμών της ενέργειας με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Εκλογές και Κυβερνητικές προσπάθειες

Αναφερόμενος στις επερχόμενες εκλογές, ο Άκης Σκέρτσος υπενθύμισε την εντολή που έδωσαν οι πολίτες στις προηγούμενες εκλογές και τα πολλά βήματα που έχουν γίνει από τότε. Ωστόσο, τόνισε την ανάγκη για συνεχή προσπάθεια και επιφυλακή, επισημαίνοντας ότι μια χαλαρή ψήφος μπορεί να αποδυναμώσει την προσπάθεια της κυβέρνησης.

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

Α.ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Δεν νομίζω ότι ανέβηκαν οι τόνοι απλά προσπαθούμε να κάνουμε μια πολιτική συζήτηση και πολιτική κριτική αντί της παραπολιτικής στην οποία εστιάζει δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρός του ή της μη πολιτικής γιατί όλα αυτά που αναφέρετε ή η προσωπικές του στιγμές που προβάλει δεν αποτελούν αντικείμενο της πολιτικής συζήτησης ούτε του διακυβεύματος της κάλπης. Εμείς θέλουμε να μεταφέρουμε ξανά τη συζήτηση στα πραγματικά προβλήματα, στο τι κρίνεται στην κάλπη της Κυριακής, το πώς συνδέονται οι ευρωπαϊκές πολιτικές με τις ελληνικές εθνικές πολιτικές και με τα προβλήματα των πολιτών και γιατί πρέπει να θυμίσουμε στους πολίτες πόσο κρίσιμη είναι αυτή η κάλπη και γιατί δεν δικαιολογεί μια χαλαρή ψήφο ή μια αποχή.

Αναφορικά με την παρουσία του κ. Κασσελάκη σε εφοπλιστικό πάρτι στην Υδρα

Α.ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Εγώ ασχολήθηκα με την αντίφαση που χαρακτηρίζει τα λόγια και τα έργα, τον τρόπο με τον οποίο ζει και επιλέγει να πολιτεύεται ο κ. Κασσελάκης και υπάρχει θεμελιώδης αντίφαση, αυτό ήθελα να καταδείξω. Ότι ενώ μας μιλάει και συγκρίνει ανόμοια πράγματα το βιολογικό τυρί με το κοινό τυρί ή το βιολογικό λάδι με το απλό λάδι ή διαφορετικές συσκευασίες και προσπαθεί να μας αποδείξει ότι ενδιαφέρεται γνήσια και αυθεντικά για την ακρίβεια και παλεύει για αυτό ταυτόχρονα αυτό το οποίο κάνει είναι ότι ζει ένα προκλητικό και πολυτελή βίο για τον οποίο δεν γνωρίζουμε τα πραγματικά εισοδήματά του. Ο κ.Κασσελάκης είναι ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και έχει διεκδικήσει για τον εαυτό του μια εξαίρεση να μην κάνει αυτό το οποίο έχουν κάνει, ως οφείλουν να κάνουν, όλοι οι υπόλοιποι αρχηγοί να δώσει δηλαδή στη δημοσιότητα την περιουσιακή του κατάσταση. Μας διαφημίζει τα σπίτια του, μας διαφημίζει τον προκλητικό τρόπο ζωής του που δεν αποτελεί τον κανόνα στη χώρα, μας διαφημίζει τους πλούσιους φίλους του αντιθέτως μπαίνει απέναντι σε μια εθνική πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού να τα βάλει με πολύ εθνικούς κολοσσούς για να σταματήσουμε , να περιορίσουμε καταχρηστικές πρακτικές και όλα αυτά προκαλούν ερωτηματικά. Εγώ αυτό ήθελα να αναδείξω την υποκρισία που χαρακτηρίζει για άλλη μια φορά τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύεται και ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση αλλά και ο νέος αρχηγός του. Άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς!

Για τις αυξήσεις στο ρεύμα

Α.ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Φυσικά παρακολουθούμε τις τιμές στην αγορά ενέργειας και έχουμε από τις αρχές του χρόνου εφαρμόσει ένα πλαίσιο ακόμα μεγαλύτερης διαφάνειας υπέρ της λειτουργίας του ανταγωνισμού που δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να συγκρίνουν τα τιμολόγια των εταιρειών ενέργειας και της ΔΕΗ και μπορούν να κάνουν τη βέλτιστη δυνατή επιλογή με βάση τα πιο ανταγωνιστικά τιμολόγια. Η ΔΕΗ έχει απορροφήσει ένα 50-60% αυτής της συγκυριακής αύξησης η οποία οφείλεται στο γεγονός ότι αυξήθηκαν διεθνώς οι τιμές του φυσικού αερίου κατά ένα ποσοστό και στο ότι το προηγούμενο διάστημα είχαμε χαμηλότερη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα άρα τέτοιες συγκυριακές διακυμάνσεις μπορεί να παρατηρούνται. Υπάρχουν σταθερά τιμολόγια τα οποία προσφέρουν ασφάλεια και ορατότητα για ένα χρόνο άρα ένας καταναλωτής που δεν θέλει να απασχολείται με την μηνιαία διακύμανση των τιμών μπορεί να επιλέξει αυτό και να έχει το κεφάλι του ήσυχο και γενικότερα επιμένω στο ότι πρέπει οι πολίτες να παρακολουθούμε τις τιμές, τις προσφορές που δίνουν οι εταιρείες και να πηγαίνουμε στον φθηνότερο.

Α.ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Η ΔΕΗ έχει απορροφήσει ένα μεγάλο μέρος αυτής της αύξησης και για αυτό έχει ένα πιο ανταγωνιστικό τιμολόγιο αυτή τη στιγμή

Ερωτηθείς αν υπάρχει πιθανότητα παρέμβασης στις τιμές του ρεύματος

Α.ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Υπάρχει η Ανεξάρτητη Αρχή για την παρακολούθηση της αγοράς ενέργειας, αν παρατηρήσουμε ότι συμβαίνουν φαινόμενα τα οποία δεν συνάδουν με την λειτουργία του ανταγωνισμού προφανώς θα παρέμβουμε.

Με αφορμή την αναφορά του για την σύνθεση των απορρυπαντικών

Α.ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Δεν είπα αυτό, να το ξεκαθαρίσω και να το διαψεύσω ξανά γιατί λόγω της προεκλογικής περιόδου γίνεται μια κοπτοραπτική σε δηλώσεις και παρουσιάζονται πράγματα που δεν ειπώθηκαν ποτέ. Αυτό που ήθελα να ξεκαθαρίσω σε σχέση με τις καταχρηστικές πρακτικές είναι το εξής μια πολυεθνική εταιρεία μπορεί το ίδιο προϊόν να το πουλάει σε διαφορετικές ευρωπαϊκές αγορές είτε με ελαφρώς διαφορετική ονομασία, είτε με ελαφρώς διαφορετική συσκευασία, σε μέγεθος, σε γραμμάρια και αυτό να μην επιτρέπει την σύγκριση τιμών και την επιβολή κυρώσεων σε ευρωπαϊκό και σε εθνικό επίπεδο όταν χρησιμοποιεί αυτές τις πρακτικές. Αυτό είπα δεν συνέκρινα ούτε χώρες ούτε συγκεκριμένα προϊόντα για αυτό λεω ότι υπάρχει ένας πόλεμος fake news. Δεν είπα ποτέ για υποδεέστερη σύνθεση αυτό το οποίο είπα ήταν ότι υπάρχουν αυτές οι δυνατότητες αλλά δεν υπάρχει το θεσμικό οπλοστάσιο σε ευρωπαϊκό και σε εθνικό επίπεδο να παρακολουθούμε και να επιβάλλουμε κυρώσεις στις εταιρείες που χρησιμοποιούν αυτές τις πρακτικές. Αυτό ζητάμε στην επιστολή μας προς την ευρωπαία πρόεδρο, αυτό έγινε αποδεκτό και σε αυτό αντιτίθεται η αντιπολίτευση. Είναι με τις πολυεθνικές ο κ. Κασσελάκης; Εκεί στα πάρτι που πηγαίνει με τους πλούσιους φίλους του έχει συμφωνήσει να μην κάνει αυτη την αναγκαία παρέμβαση; Για αυτό συνδέεται το προσωπικό με το πολιτικό, τίποτα δεν είναι αθώο. Εδώ κρίνεται ο καθένας μας σε σχέση με τις πραγματικές του προθέσεις και τη δυνατότητα που έχει να προστατεύσει τα λαϊκά εισοδήματα.

Α.ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Δεν είναι επιλήψιμο ούτε να είσαι πλούσιος, είναι αδιάφορη η περιουσιακή κατάσταση, δεν είναι επιλήψιμες οι κοινωνικές συναναστροφές επιλήψιμο είναι να λες ψέματα και να προσπαθείς να κοροϊδέψεις τους πολίτες ξανά χωρίς να έχεις μάθει τίποτα από τα λάθη του παρελθόντος. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αλλάξει αρχηγό αλλά δεν αλλάξει μυαλά, δεν έχει αλλάξει πρόγραμμα επανέρχεται ξανά με λεφτόδεντρα, με ένα πρόγραμμα που κοστίζει 45,8 δις € και ρίχνει στα βράχια ξανά την ελληνική οικονομία. Να σας δώσω ένα παράδειγμα ο κ.Κασσελακης δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στην Φλόριντα των ΗΠΑ εκεί ο φορολογικός συντελεστής επιχειρήσεων είναι 5,5%, ο ίδιος εισηγείται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ την αύξηση των μερισμάτων που ουσιαστικά οδηγεί σε φορολογικό συντελεστή των επιχειρήσεων στο 49%. Ο ίδιος γιατί δεν επέλεξε την Ελλάδα που σήμερα έχει σωρευτικά 25% φορολογία εισοδήματος επιχειρήσεων και επέλεξε την Φλόριντα και γιατί θεωρεί ότι με 49% φορολογικό συντελεστή επιχειρήσεων θα έρθει κάποιος άλλος επιχειρηματίας να επιλέξει την Ελλάδα και να επενδύσει εδώ τα λεφτά του;

Για τις ευρωεκλογές

Α.ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Θέλω να θυμηθούμε την εντολή που δώσαμε ως πλειονότητα στην κάλπη των περασμένων εθνικών εκλογών που ήταν μια εντολή προόδου και σύγκλισης με την Ευρώπη. Να γίνουμε Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα προφανώς πρωτίστως στα εισοδήματα όχι όμως μόνο στα εισοδήματα. Τα βήματα που έχουμε κάνει είναι σημαντικα, ειανι αρκετά αλλά πρέπει να γίνουν άλματα και μια χαλαρή ψήφος ή μια αποχή θα αδυνατίσει αυτό το μήνυμα. Εμείς θεωρούμε εύλογη την απαίτηση των πολιτών να κερδηθεί ο χαμένος χρόνος και το χαμένο έδαφος της κρίσης τη προηγούμενης δεκαετίας. Υποφέραμε πάρα πολύ, δυστυχώς επιλέξαμε και λύσεις πολιτικών τσαρλατάνων, τα δοκιμάσαμε όλα αυτά είδαμε ότι δεν δουλεύουν, σήμερα δυστυχώς ένα μέρος της αντιπολίτευσης πάλι τα ίδια προτείνει. Εμείς δεν λεω ότι τα κάνουμε όλα τέλεια, δεν λεω ότι τρέχουμε πάντα όμως κάνουμε μια έντιμη προσπάθεια να κάνουμε πιο ευρωπαϊκή την Ελλάδα και θέλουμε ξανά την εμπιστοσύνη των πολιτών για αυτή την πορεία σύγκλισης με την Ευρώπη.

O Άκης Σκέρτσος  στους Δημήτρη Τάκη & Χριστίνα Κοραή 03-06-24