Τον Νοέµβριο του 2007, µόλις δύο µήνες µετά τις εθνικές κάλπες και το πετυχηµένο εκλογικό αποτέλεσµα, ο Αλέκος Αλαβάνος αιφνιδιάζει τους πάντες ανακοινώνοντας την απόφασή του να αποχωρήσει από την προεδρία του Συνασπισµού.

Στις 10 Φεβρουαρίου του 2008 ο Αλέξης Τσίπρας εκλέγεται πρόεδρος του κόµµατος, υπό τις ευλογίες ή, όπως έλεγαν τα ρεπορτάζ της εποχής, παίρνοντας το δαχτυλίδι από τον κ. Αλαβάνο. Ο τελευταίος επένδυσε τα πάντα στον κ. Τσίπρα, θέλοντας, όπως έλεγε τότε, να φέρει τη νέα γενιά στο προσκήνιο.

Σε λιγότερο από έναν χρόνο η σχέση τους έφτασε στο ναδίρ. Με αποκορύφωµα ποιος θα εκπροσωπήσει το κόµµα στο debαte των πολιτικών αρχηγών για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2009. Υπήρχε τότε δυαρχία, µε τον κ. Αλαβάνο πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα πρόεδρο του Συνασπισµού, της µεγαλύτερης συνιστώσας του συµµαχικού σχήµατος.

Εντέλει το σχήµα εκπροσώπησε ο κ. Αλαβάνος. Το εκλογικό αποτέλεσµα (4,7%) κρίθηκε ως αποτυχηµένο και λίγες εβδοµάδες µετά ο τελευταίος ανακοίνωσε την απόφασή του να αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το ερώτηµα είναι αν τα προαναφερθέντα γεγονότα παραπέµπουν, σε κάποιον βαθµό, στη σηµερινή κατάσταση που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε ακόμα: ΣΥΡΙΖΑ: Η εσωτερική υπονόμευση για Κασσελάκη στην Κρήτη και ο Πολάκης



ΣΥΡΙΖΑ: Οι εσωκομματικές αποστάσεις Τσίπρα και η ενδεχόμενη επανάληψη του προηγούμενου με τον Αλαβάνο

Μετά τις διαδοχικές εκλογικές ήττες, ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε το καλοκαίρι να παραιτηθεί από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και να δροµολογήσει τη διαδοχή του. Η Εφη Αχτσιόγλου ήταν το απόλυτο φαβορί και η διαδικασία της εκλογής έµοιαζε σχεδόν τυπική. Από το «πολιτικό πουθενά», ωστόσο, εµφανίστηκε ο Στέφανος Κασσελάκης και κέρδισε µε σχετική άνεση την κυρία Αχτσιόγλου.

Παρότι ο Αλέξης Τσίπρας εµφανιζόταν ως ουδέτερος, η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι από τους δικούς του ανθρώπους στήριζαν τον κ. Κασσελάκη. Και για όσους γνωρίζουν ανθρωπογεωγραφία, είναι αυτοί που έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην εκλογή του. Μπορεί, δηλαδή, να µην έδωσε δαχτυλίδι στον κ. Κασσελάκη, ήταν όµως αυτός που ουσιαστικά τον εξέλεξε. Μια απλή δήλωση αν έκανε το περασµένο καλοκαίρι αρκούσε για να ηττηθεί ο Κασσελάκης... Ο Αλαβάνος µε τον Τσίπρα πέρασαν κάµποσους µήνες ανέφελα ή έστω χωρίς να γίνονται γνωστές στους παροικούντες την Κουµουνδούρου οι έριδες. Αντίθετα, σε λιγότερο από δύο µήνες φάνηκε η µεγάλη, πολιτική και ψυχική, απόσταση που χωρίζει Τσίπρα και Κασσελάκη. Ο αντιδηµοκρατικός τρόπος µε τον οποίο «καρατόµησε» µια σειρά από στελέχη ο κ. Κασσελάκης αποτέλεσε την αφετηρία της κρίσης στη σχέση τους.

Ακολούθησε µια σειρά από δηµόσιες τοποθετήσεις και θέσεις εντελώς ξένες για τον πυρήνα της Αριστεράς, που προκαλούσαν αµηχανία στον κ. Τσίπρα και το περιβάλλον του. Οπως και οι αποστάσεις που έπαιρνε από τα πεπραγµένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.

Οι απολίτικοι χειρισµοί Κασσελάκη απέναντι στην εσωκοµµατική µειοψηφία ήταν προφανές πως οδηγούσαν σε διάσπαση και έφερναν (και) τον κ. Τσίπρα προ των ευθυνών του. Εκανε τότε συναντήσεις και επαφές µε κορυφαία στελέχη για να αποτρέψει την αποχώρησή τους. Το επιχείρηµά του ήταν να µη φύγουν και να κάνουν υποµονή έως τις ευρωεκλογές, αναφέροντας πως µετά θα υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις.

Από τον Νοέµβριο δηλαδή ο κ. Τσίπρας είχε προγράψει τον κ. Κασσελάκη!

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον πρώην πρωθυπουργό ήταν όλες οι µεθοδεύσεις που έκανε ο κ. Κασσελάκης στην πορεία προς το Συνέδριο. Λίγες ώρες πριν από την έναρξή του ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε ουσιαστικά να «καρατοµήσει» τον Στέφανο Κασσελάκη. Με ένα πολιτικό µανιφέστο, στο οποίο περιέγραφε µε µελανά χρώµατα την πορεία του κόµµατος προς τον πλήρη ευτελισµό και τη διάλυση, ζήτησε να υπάρξει άµεση εκλογή προέδρου.

Στην εναρκτήρια οµιλία του, που ήταν γεµάτη αιχµές για τον Τσίπρα και τους συν αυτώ, ο Κασσελάκης σήκωσε το γάντι και κραυγάζοντας προς το συνεδριακό σώµα είπε: «Βρείτε µου αντίπαλο».

∆ιαµορφώθηκε τότε µε απόλυτη στήριξη του κ. Τσίπρα ένα µπλοκ απέναντι στον κ. Κασσελάκη υπό την Ολγα Γεροβασίλη. Η στροφή ή, για να ακριβολογούµε, το «πούληµα» που έκανε ο Νίκος Παππάς στην οµάδα αυτή, και βεβαίως στον κ. Τσίπρα, άλλαξε άρδην τους εσωκομματικούς συσχετισµούς, οδήγησε στην ακύρωση της εκλογικής διαδικασίας και διαµόρφωσε ένα modus vivendi έως τις ευρωεκλογές.


Η πολιτική άβυσσος που χωρίζει Τσίπρα - Κασσελάκη και οι επόμενες κινήσεις

Από τότε είναι σαφής η πολιτική και αισθητική άβυσσος που χωρίζει τον Τσίπρα από τον Κασσελάκη. Με εµφανώς κρύα καρδιά και αµηχανία, ο πρώην πρωθυπουργός παρευρέθηκε στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του κόµµατος. ∆εν έκανε, ωστόσο, και έως την Παρασκευή δεν θα κάνει κάποια δήλωση δηµόσιας στήριξης του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύµφωνα µε απολύτως διασταυρωµένες πληροφορίες, ο πρώην πρωθυπουργός δεν θέλει αυτή τη στιγµή δύο πράγµατα: Το ένα είναι να του πουν ότι µε τη στάση του υπονοµεύει τον Κασσελάκη και άρα να του χρεώσουν από την Κουµουνδούρου ένα τυχόν αρνητικό αποτέλεσµα. Το άλλο είναι να ταυτιστεί µε οτιδήποτε εκπροσωπεί ο σηµερινός πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Κινείται µε προσεκτικό τρόπο, προετοιµάζοντας σε πρώτη φάση τη µεγάλη εκδήλωση µε σηµαντικούς προσκεκληµένους που διοργανώνει αυτόν τον µήνα στην Αθήνα για τη συµπλήρωση έξι χρόνων από τη Συµφωνία των Πρεσπών. Και φυσικά γελάει όταν ακούει τον Κασσελάκη να δηλώνει ότι δεν θα τον κάνει υπουργό στην κυβέρνησή του ή να µιλάει εξ ονόµατός του για τον ρόλο που (δεν) θα διαδραµατίσει στην Κεντροαριστερά.

Το αποτέλεσµα των ευρωεκλογών, συνεπώς, διαφαίνεται πως θα οδηγήσει στην τελική σύγκρουση µεταξύ του Στ. Κασσελάκη και του Αλ. Τσίπρα. Οπως ακριβώς είχε συµβεί 15 χρόνια πριν µεταξύ του Αλ. Αλαβάνου και του Αλ. Τσίπρα, µετά τις ευρωεκλογές του 2009...

Δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά»