Η τουρκική εφημερίδα «Karar» κυκλοφόρησε χθες με πρωτοσέλιδο υπό τον τίτλο «Έκπληξη στη Θεολογική Σχολή», σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση Ερντογάν φέρεται να προετοιμάζει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, που παραμένει κλειστή από το 1971, όταν το τουρκικό κράτος αποφάσισε με νόμο να σταματήσει η λειτουργία της.

Επικεφαλής των προετοιμασιών φέρεται να είναι ο υπουργός Παιδείας, Γιουσούφ Τεκίν, και όπως αναφέρει η εφημερίδα πρότεινε οι εργασίες αποκατάστασης να πραγματοποιηθούν πιστά όπως στην αρχική αρχιτεκτονική τους. Επισκέφθηκε, επίσης, τη βιβλιοθήκη του σχολείου, η οποία φιλοξενεί 80.000 τόμους. Η εφημερίδα γράφει, επίσης, ότι ο κ. Τεκίν επικοινώνησε με πρώην υπουργούς που είχαν εργαστεί στο παρελθόν για το θέμα και ζήτησε την άποψή τους.

«Προσωπικά, θα ήθελα να επαναλειτουργήσει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τεκίν.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1qcvi03arf5)

Τουρκία: H μετατόπιση Ερντογάν για τη Σχολή της Χάλκης και η λογική «δούναι και λαβείν»

Η επαναλειτουργία της σχολής εξετάζεται στο πλαίσιο του δεύτερου κύματος μεταρρυθμίσεων της τουρκικής κυβέρνησης, ωστόσο το περιεχόμενό τους δεν έχει διευκρινιστεί. Το θέμα τέθηκε και στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν κι αν το δημοσίευμα έχει βάση, τότε σημαίνει ότι ο Τούρκος πρόεδρος άλλαξε άρδην τη στάση του.

Θυμίζουμε πως στις 6 Δεκεμβρίου 2023, μια μέρα πριν έρθει στην Αθήνα δηλαδή, ο κ. Ερντογάν ήταν αρνητικός. «Όλα τα ιδιωτικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα στη χώρα μας κρατικοποιήθηκαν το 1971 με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου μας. Η απόφαση αυτή δεν αφορά μόνο τη Θεολογική Σχολή. Δεδομένου του ότι δεν υπάρχει επίσημο ίδρυμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο οποίο μπορεί να μεταφερθεί η Θεολογική Σχολή, δεν είχε νομική υπόσταση και οι δραστηριότητές της έχουν σταματήσει. Σήμερα η επαναλειτουργία είναι δυνατή μόνο ως αποτέλεσμα συνολικών νομοθετικών αλλαγών», έλεγε τότε στην «Καθημερινή».

Όμως, στην πρόσφατη συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα και πριν συναντηθεί με τον Κ. Μητσοτάκη, στην Άγκυρα, φάνηκε να κάνει μια… εκ του πονηρού μετατόπιση. «Κάνουμε ακόμα προσπάθειες να ανοίξουμε τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Αναμένουμε από την Ελλάδα την ίδια εποικοδομητική προσέγγιση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η “τουρκική” μειονότητα στον τομέα της Εκπαίδευσης», σημείωνε, βαφτίζοντας τη μουσουλμανική μειονότητα «τουρκική» και θέτοντας το ζήτημα στη λογική «δούναι και λαβείν».

Για την ιστορία: Στην ευημερούσα μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη λειτουργούν περί τα ενενήντα εννέα δημοτικά σχολεία. Στον αντίποδα, στην Κωνσταντινούπολη λειτουργούν μόλις τρία, στην Ίμβρο ένα και στην Τένεδο... κανένα.