Μετά την ακρίβεια, η στέγη είναι ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία –ιδίως οι νεότερες γενιές– και αυτό είναι ένα μήνυμα που έχει λάβει εδώ και καιρό ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Λίγες ημέρες πριν τις κάλπες των ευρωεκλογών, κι ενώ τρέχουν διάφορα προγράμματα στεγαστικής πολιτικής, ο πρωθυπουργός θέλει να επικοινωνήσει προς τους πολίτες το σχέδιό του και να τους πείσει ότι μπορούν να βρεθούν αποτελεσματικές λύσεις.


Στεγαστική πολιτική: Το πρόγραμμα «Σπίτι μου», το «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω», τα Airbnb, η Κοινωνική Αντιπαροχή και οι φοιτητικές εστίες

Η πρώτη αφορά το πρόγραμμα «Σπίτι μου» νούμερο δύο, που θα περιλαμβάνει 20.0000 δικαιούχους. Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας Νίκος Παπαθανάσης επεξεργάζεται τις λεπτομέρειες του προγράμματος και είναι σε διαβουλεύσεις με την Κομισιόν για την εξεύρεση των απαραίτητων πόρων. «Απομένει μία οριστικοποίηση διαπραγμάτευσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση για να αξιοποιήσουμε κάποιους από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης που αφορούν στα δάνεια τα οποία μπορούμε να πάρουμε ως χώρα, για να διευρύνουμε το πρόγραμμα "Σπίτι μου", το οποίο, όπως ξέρουν και οι τηλεθεατές σας, ήταν εξαιρετικά επιτυχημένο. Να διευρύνουμε και την περίμετρο, να το επεκτείνουμε και σε ζευγάρια τα οποία είναι στις ηλικίες μεταξύ 40 και 50», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha.

Στην ίδια συνέντευξη μίλησε και για τα άλλα προγράμματα που υλοποιούνται, όπως το «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω», προγράμματα «τα οποία δίνουν τη δυνατότητα σε συμπολίτες μας οι οποίοι μπορεί να έχουν ένα σπίτι το οποίο είναι κλειστό -και δεν είχαν κάποιο ιδιαίτερο κίνητρο να το ανακαινίσουν όσο τα ενοίκια είναι χαμηλά-, τώρα με μία βοήθεια από το κράτος να τα ξαναφτιάξουν, να τα βάλουν στην αγορά κατοικίας», όπως ανέφερε.

Η τρίτη παρέμβαση που σχεδιάζεται αλλά δεν έχει ωριμάσει ακόμα έχει να κάνει με τον περιορισμό στις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb και η τέταρτη με τα «προγράμματα Κοινωνικής Αντιπαροχής, πώς θα αξιοποιήσουμε γη την οποία διαθέτει το Δημόσιο για να χτίσουμε κατοικίες, ένα μέρος των οποίων θα μισθωθεί σε συμπολίτες μας με ένα χαμηλότερο ενοίκιο», όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Στο πλαίσιο της στεγαστικής πολιτικής μπαίνει και η φοιτητική στέγη, όπου είναι σε εξέλιξη πέντε συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για κατασκευή νέων φοιτητικών εστιών για 8.000 φοιτητές, ενώ για πρώτη φορά ο κ. Μητσοτάκης αποκάλυψε μια ακόμα πρωτοβουλία στον τομέα αυτό. «Θέλω, επίσης, να κάνω και μια φιλόδοξη παρέμβαση για να ξαναφτιάξουμε υφιστάμενες φοιτητικές εστίες, κάποιες εκ των οποίων, όπως ξέρετε, ειδικά οι φοιτητικές εστίες στην Αθήνα, στο ΕΚΠΑ και στο Πολυτεχνείο, είναι σε πολύ κακή κατάσταση. Αναζητούμε τον σωστό τρόπο έτσι ώστε να μπορούμε να κάνουμε μια τολμηρή παρέμβαση για τη φοιτητική στέγη», σημείωσε.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1q6ivih1ncp)

Στη Θεσσαλία ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Στο επίκεντρο η αποκατάσταση μετά τον «Daniel»

Σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στη Θεσσαλία, ώστε να διαβεβαιώσει και πάλι τους κατοίκους και επαγγελματίες της περιοχής που αγωνιούν ότι η κυβέρνηση παίρνει –και θα συνεχίσει να λαμβάνει– όλα τα μέτρα για την αποκατάσταση των υποδομών, του ζωικού και φυτικού κεφαλαίου και όλων των ζημιών που άφησε πίσω της η σφοδρή κακοκαιρία «Daniel».

Ειδικότερα, στις 11:30 θα παραστεί και θα μιλήσει στα εγκαίνια του Επιχειρησιακού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας Θεσσαλίας και στη συνέχεια θα προεδρεύσει σε σύσκεψη με αντικείμενο τα μέτρα αποκατάστασης από τις καταστροφές που προκάλεσαν οι κακοκαιρίες «Daniel» και «Elias».


Ακολουθεί η Νορμανδία πριν τις μεγάλες συγκεντρώσεις για τις ευρωεκλογές

Μεθαύριο, Πέμπτη, σε μία κίνηση υψηλού συμβολισμού για τις ελληνογαλλικές σχέσεις, αλλά και για τον ευρωπαϊκό χαρακτήρα των εκλογών, θα βρεθεί μαζί με τον οικοδεσπότη Εμμανουέλ Μακρόν και δεκάδες ξένους ηγέτες στη Νορμανδία στην επέτειο των 80 ετών από την Απόβαση των Συμμάχων, ενώ θα επισκεφθεί και το ναυπηγείο της Λοριάν, όπου ναυπηγούνται οι τρεις φρεγάτες Belharra για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Οι δύο κεντρικές προεκλογικές του ομιλίες θα γίνουν το βράδυ της Τετάρτης στην παραλία της Θεσσαλονίκης και το βράδυ της Κυριακής στην πλατεία Συντάγματος, στην Αθήνα.