Με τα τρία «Δ», δηλαδή «Διάλογος, Διπλωματία, Δημοκρατία», ξεκίνησε προ ετών η εκστρατεία της Ελλάδας για την προώθηση της υποψηφιότητάς της ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025-2026. Κάτι που θα φανεί την Πέμπτη, οπότε και θα διεξαχθεί η σχετική ψηφοφορία με τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, να βρίσκεται στη Νέα Υόρκη.


Διαβάστε ακόμα: ΟΗΕ: Ξεκινούν οι επαφές Γεραπετρίτη στη Νέα Υόρκη, καθώς η Ελλάδα ετοιμάζεται να γίνει για δυο χρόνια κράτος-μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας

Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: 114 δεσμεύσεις στήριξης της ελληνικής υποψηφιότητας

Ήδη έχουμε εξασφαλίσει περί τις 114 γραπτές δεσμεύσεις στήριξης της ελληνικής υποψηφιότητας, μάλιστα μία από τις χώρες που θα μας στηρίξουν αναμένεται να είναι και η Τουρκία, στο πλαίσιο της συμφωνίας που είχαν κάνει τον Μάρτιο του 2023 οι κύριοι Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σήμερα, ο κ. Γεραπετρίτης ως κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση του ιδρύματος Konrad-Adenauer-Stiftung παρουσιάζει τις προτεραιότητες της ελληνικής υποψηφιότητας. Αύριο, θα συζητήσει το θέμα με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, ενώ σχεδόν βέβαιο θεωρείται ότι θα συνομιλήσουν και για το Κυπριακό.

Μολονότι ο κ. Γκουτέρες έχει ορίσει ειδική απεσταλμένη για το θέμα, τη Μαρία Κουεγιάρ, παρατηρείται αδράνεια. Γι’ αυτό, Αθήνα και Λευκωσία πιέζουν ώστε να ξεκινήσουν σύντομα οι συνομιλίες.

Μετά τη συνάντησή του με τον κ. Γκουτέρες, ο υπουργός Εξωτερικών θα παραστεί από κοινού με τους ομολόγους του από τις συνυποψήφιες χώρες (Δανία, Πακιστάν, Παναμά και Σομαλία) σε εκδήλωση υψηλού επιπέδου στην έδρα του ΟΗΕ.