Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου και το υπουργείο Εσωτερικών έχει διαθέσιμη την πλατφόρμα του «Μάθε πού ψηφίζεις», στην οποία πρέπει να μπουν οι πολίτες ώστε να ενημερωθούν για τα εκλογικά κέντρα, μιας και έχουν επέλθει αλλαγές.

Οι πολίτες μπορούν να ανατρέχουν στον διαδικτυακό τόπο του υπουργείου Εσωτερικών στην ενότητα «Μάθε που ψηφίζεις» (https://mpp.ypes.gov.gr) ή να επικοινωνούν με τον τηλεφωνικό αριθμό: 213 136 1500 καθημερινά από 08:00 μέχρι 20:00 για να πληροφορηθούν το εκλογικό τμήμα και το σχολικό συγκρότημα στο οποίο ψηφίζουν στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, καθώς και τον α/α της εγγραφής τους στον εκλογικό κατάλογο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών η ψηφιακή πλατφόρμα περιλαμβάνει μεταβολές βασικών καταλόγων και καταλόγων Ευρωπαίων πολιτών μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2024, καθώς και μεταβολές στους καταλόγους ετεροδημοτών μέχρι τις 30 Απριλίου 2024.

Οι ευρωεκλογές 2024 διεξάγονται πανευρωπαϊκά την προσεχή Κυριακή 9 Ιουνίου. Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους τη χρονιά των εκλογών. Φέτος, για πρώτη στην Ελλάδα εφαορμόστηκε και η επιστολική ψήφος. Όπως και στις εθνικές εκλογές, η ψήφος είναι υποχρεωτική, πλην εξαιρέσεων.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1gxdvtj7p2h)


Ευρωεκλογές 2024: Πώς ψηφίζουμε 

Στην Ελλάδα εφαρμόζεται η ψήφος με σταυρό προτίμησης, η οποία δίνει στους ψηφοφόρους τη δυνατότητα να επιλέξουν συγκεκριμένους υποψήφιους. Μπορούν να τεθούν μέχρι και τέσσερις (4) σταυροί προτίμησης. Οι υποψήφιοι των ευρωεκλογών που λαμβάνουν τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης εκλέγονται, εφόσον βέβαια το κόμμα τους έχει εξασφαλίσει τις αντίστοιχες έδρες.

Η χώρα μας στις ευρωεκλογές του 2024 εκλέγει 21 ευρωβουλευτές.


Ευρωεκλογές 2024: Πού ψηφίζω 

Εάν δεν επιλέξετε να ασκήσετε το εκλογικό σας δικαίωμα μέσω επιστολικής ψήφου θα πρέπει να δώσετε το κάνετε με φυσική παρουσία. Το εκλογικό σας τμήμα καθορίζεται με βάση την διεύθυνση κατοικίας σας. Για να το βρείτε, ανατρέξτε στον ιστότοπο του Υπουργείου Εσωτερικών και την ενότητα «Μάθε πού Ψηφίζεις».
Οι εκλογείς που θα ψηφίσουν στις ευρωεκλογές με φυσική παρουσία θα πρέπει να φέρουν μαζί τους την αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο, ή άδεια οδήγησης ή βιβλιάριο ασφαλιστικού ταμείου για τον απαραίτητο έλεγχο. H αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας.


Αναλυτικά η διαδικασία

Μπαίνετε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών, στην ενότητα «Μάθε που ψηφίζεις» (https://mpp.ypes.gov.gr)

Συμπληρώνετε το επώνυμο και τουλάχιστον τα δύο πρώτα γράμματα από το όνομά σας και το όνομα του πατέρα σας (προαιρετικά και της μητέρας σας). Επίσης, συμπληρώνετε την χρονολογία γέννησή σας.

Εναλλακτικά – εφόσον το θυμάστε – συμπληρώνετε μόνο τον Ειδικό Εκλογικό Αριθμό (E.E.A.) και το επώνυμό σας.


Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου

Στις 9 Ιουνίου μπορούν να ψηφίσουν οι Έλληνες που:
  • έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους (η 1η Ιανουαρίου θεωρείται ως ημερομηνία γέννησης όλων όσων γεννήθηκαν μέσα στο χρόνο),
  • είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου της χώρας,
  • δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν.


Πώς ψηφίζουμε

Οι εκλογείς προσέρχονται στο κατάστημα της ψηφοφορίας και παρουσιάζονται στην εφορευτική επιτροπή, η οποία αναγνωρίζει την ταυτότητά τους και επαληθεύει την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο. Οι εκλογείς μπαίνουν στο κατάστημα της ψηφοφορίας ένας- ένας ή σε μικρές ολιγάριθμες ομάδες, με τη σειρά της προσέλευσής τους και όπως ειδικότερα καθορίζει κάθε εφορευτική επιτροπή.

Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα, ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής, ή το διαβατήριό τους, ή την άδεια οδήγησης, ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. H αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας. Σημειώνεται ότι, τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.

Σε κάθε εκλογέα η εφορευτική επιτροπή δίνει ένα φάκελο με ειδικό γνώρισμα μονογραφημένο από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής και σφραγισμένο με τη σφραγίδα της επιτροπής, καθώς και πλήρη σειρά έντυπων ψηφοδελτίων όλων των συνδυασμών και υποψηφίων.

Εκλογείς, που από σωματική αδυναμία δεν μπορούν να κάνουν τα ανωτέρω, έχουν το δικαίωμα να απευθυνθούν στον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής ή σε μέλος της εφορευτικής επιτροπής, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να τους βοηθήσουν.

Απαγορεύεται στον εκλογέα να ρίξει το ψηφοδέλτιό του στην κάλπη:
  • αν αυτό δεν είναι μέσα στο φάκελο με το ειδικό γνώρισμα ή αν δεν έχει κλειστεί ο φάκελος και
  • αν ο εκλογέας δεν αποσύρθηκε πρώτα στον ξεχωριστό χώρο (παραβάν).

Στον εκλογέα που ψήφισε χορηγείται, εφόσον ζητηθεί, σχετική βεβαίωση που υπογράφεται από τον Πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής και σφραγίζεται με τη σφραγίδα της.