Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

*Διαβάστε εδώ: Φρέντης Μπελέρης: ''Λυπηρό που η Αριστερά στην Ελλάδα ταυτίστηκε με την Ακροδεξιά στην Αλβανία κατά της υποψηφιότητας του'', λέει ο γιος του, Πέτρος

Με αφορμή την νέα εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης για τον τουρισμό, είπε: «H καινούργια εφαρμογή είναι το mAiGreece μια καινούρια πλατφόρμα που αφορά τους επισκέπτες-τουρίστες της χώρας μας. Την παρουσιάσαμε χθες με την υπουργό Τουρισμού, κ. Κεφαλογιάννη, και θα είναι διαθέσιμη από τις 10 Ιουνίου. Είναι App και κάνει το εξής, με την τεχνητή νοημοσύνη βοηθά τους επισκέπτες είτε γράφοντας στη γλώσσα τους είτε εκφωνώντας να λύσουν προβλήματα πχ έχασα το διαβατήριό μου τι κάνω; Είμαι καναδός επισκέπτης και πριν από λίγο κάποιος μου επιτέθηκε. Έχω πρόβλημα υγείας ποιο είναι το πλησιέστερο νοσοκομείο. Ποια είναι μια κοντινή πιστοποιημένη γαλάζια παραλία; Ποια μουσεία μπορώ να επισκεφτώ γιατί με ενδιαφέρει ο φιλοτελισμός. Δηλαδή οποιαδήποτε τέτοιου είδους πληροφορία, όχι εμπορική πληροφορία».

«Η πλατφόρμα αυτή βγαίνει την ερχόμενη Δευτέρα, οι τουρίστες θα ενημερώνονται με τα γνωστά SMS που μας έρχονται όταν προσγειωνόμαστε σε μια χώρα. Θα έρχεται μήνυμα «κατεβάστε αυτή την εφαρμογή για οτιδήποτε χρηστικό, άμεσο, επείγον θα χρειαστείτε στην Ελλάδα». Εξυπηρετεί 31 γλώσσες αλλά η αλήθεια είναι ότι η πλατφόρμα αυτή εξυπηρετεί και άλλες γλώσσες απλά σε 31 γλώσσες έχουμε τα επίσημα μηνύματα διαλόγου. Και ο Έλληνας πολίτης μπορεί να μπαίνει στην πλατφόρμα», πρόσθεσε.

«Σκοπός μας δεν είναι μόνο το να εξυπηρετήσουμε τον επισκέπτη μας, αλλά φεύγοντας, να κρατήσει την εφαρμογή, να του θυμίζει στιγμές από την Ελλάδα, να τον ρωτήσει αν πέρασε ωραία. Δηλαδή αυτή η εφαρμογή να ταξιδέψει μαζί του πίσω», συμπλήρωσε.


Για το πόθεν έσχες

Αναφορικά με την πλατφόρμα για το πόθεν έσχες, επισήμανε: «Κανονικά το πόθεν έσχες κατατίθεται χωρίς διασύνδεση με τις τράπεζες, το δύσκολο αυτή τη στιγμή είναι η ενοποίηση των συστημάτων του ελληνικού δημοσίου με τις τράπεζες και την αναζήτηση των στοιχείων από το τραπεζικό σύστημα. Δεν μπορώ να σας δώσω ημερομηνία που θα ανοίξει η πλατφόρμα, παρότι δεν είμαστε μακριά γιατί πρέπει να ξέρω με σιγουριά την τεχνική αυτή λεπτομέρεια της διασύνδεσης με τις τράπεζες».

Όσον αφορά στην πλατφόρμα για τα καθαρισμένα οικόπεδα, σημείωσε: «Η πλατφόρμα από τον Μάρτιο σε συνεργασία με το Πολιτικής Προστασίας εμπλουτίστηκε με καινούργιες δυνατότητες έτσι ώστε να γίνει ακόμα πιο χρηστική. Όλες αυτές οι καινούργιες δυνατότητες δίνουν μεγαλύτερη ευελιξία και στους πολίτες και στους δήμους. Σημασία έχει να κάνουμε αυτό το οποίο πρέπει εμείς ως πολίτες και να καθαρίσουμε».


Για τη Θεσσαλία

Ερωτηθείς αν τον προβληματίζει η Θεσσαλία εκλογικά, απάντησε: «Με προβληματίζει το να μπορέσουν αυτοί οι άνθρωποι γρήγορα να ανακάμψουν, παρότι το μεγαλύτερο κομμάτι των αποζημιώσεων έχει δοθεί, αλλά δεν αρκεί αυτό πρέπει να τρέξουμε τα μεγάλα έργα. Με τον Περιφερειάρχη σήμερα και τον Πρωθυπουργό εγκαινιάζουμε σήμερα το κέντρο Πολιτικής Προστασίας και στην επόμενη επίσκεψή του πολύ άμεσα ο πρόεδρος πλέον ανακοινώνει ένα πρόγραμμα κοντά στα 2-2,5 δις για παρεμβάσεις σε έργα υδροοικονομίας, ώστε να περιορίσουμε τις όποιες συνέπειες της κλιματικής κρίσης».

Ο Δημήτρης Παπαστεργίου στους Δημήτρη Τάκη & Χριστίνα Κοραή           04-06-24