Στην υπενθύµιση της ευρωπαϊκής υπεροχής της Ν.∆. έναντι των άλλων πολιτικών κοµµάτων και στην εκτίµηση που τρέφουν οι ηγέτες της Γηραιάς Ηπείρου στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη στρέφει την πυξίδα της η επικοινωνιακή στρατηγική του Μαξίµου και της Πειραιώς, παράλληλα βεβαίως µε τη διαρκή υπογράµµιση του κεντρικού «γαλάζιου» διακυβεύµατος για τις προσεχείς κάλπες, που δεν είναι άλλο από τη διατήρηση της σταθερότητας και της αναπτυξιακής προοπτικής της χώρας. ∆εν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός συµπεριλαµβάνει πια στη ρητορική του ουκ ολίγες σχετικές αναφορές, σε µια προσπάθεια να επενδύσει περαιτέρω στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε µε την επιστολή στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την ακρίβεια και την ανάγκη παρέµβασης της Ευρώπης, σε ό,τι αφορά τις διαφοροποιήσεις στην τιµολογιακή τακτική των πολυεθνικών, αλλά και την κοινή πρόταση µε τον Πολωνό οµόλογό του Ντόναλντ Τουσκ για το θέµα της ευρωπαϊκής αεράµυνας. Σε αυτή την κατεύθυνση εξάλλου κινείται και το προεκλογικό σποτ µε πρωταγωνιστή τον ίδιο να περιδιαβαίνει τους χώρους του Ζαππείου, παραπέµποντας στον ιδρυτή του κυβερνώντος κόµµατος Κωνσταντίνο Καραµανλή και την κορυφαία ιστορική στιγµή της ένταξης της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ.

Μεγάλες προκλήσεις

Επιπλέον, είναι σαφής η στόχευση για την ολική επαναφορά στο προεκλογικό προσκήνιο των µεγάλων προκλήσεων που είτε διαχειρίζεται ήδη η κυβέρνηση, όπως το Ταµείο Ανάκαµψης, είτε θα επιχειρήσει να δώσει στίγµα στο µέλλον, όπως το κοµµάτι της αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, οι οποίες σχετίζονται άµεσα µε τις ισορροπίες που διαµορφώνονται εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θα καθορίσουν αποφασιστικά το παραγωγικό και οικονοµικό µοντέλο της χώρας τα επόµενα χρόνια. «Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα, χάρη στη δυναµική της κυβέρνησης, αλλά και το προφίλ που έχει καλλιεργήσει ο Μητσοτάκης, όχι µόνο να ακούγεται σχετικά µε τις διεκδικήσεις της, αλλά και να καταθέτει προτάσεις που ακολούθως καθίστανται κεντρική πολιτική των Βρυξελλών», επισηµαίνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, αποτυπώνοντας τις στοχεύσεις της τελευταίας εβδοµάδας στο συγκεκριµένο µέτωπο. Στην εξίσωση της επιχείρησης αυτής εισέρχεται ταυτόχρονα και η παράµετρος της σύγκρισης των βηµάτων που έχουν γίνει αυτή την πενταετία σε όλα τα επίπεδα της διακυβέρνησης της χώρας, έναντι του λαϊκισµού που, όπως λένε στο κυβερνητικό στρατόπεδο, εκπροσωπεί ο Στέφανος Κασσελάκης, «αλλά µε µια διαφορετική, πιο ψυχαγωγικού χαρακτήρα και γι’ αυτό πιο επικίνδυνη συνταγή από την αντίστοιχη του Αλέξη Τσίπρα». Πρόκειται ουσιαστικά για το «γκρίζο» κοµµάτι της «γαλάζιας» καµπάνιας και επιχειρηµατολογίας, το οποίο βασίζεται αφενός στην ανάδειξη της Ν.∆. ως µονόδροµου τη δεδοµένη χρονική συγκυρία και αφετέρου στην εµβάθυνση της ρητορικής περί µη εναλλακτικής πρότασης από την πλευρά της αξιωµατικής (και όχι µόνο) αντιπολίτευσης. «Από τη µια ένας πολιτικός αρχηγός µε ξεκάθαρο προσανατολισµό και από την άλλη ένας αντίπαλος που ακόµη... µαθαίνει, όπως κάποτε προσπαθούσαν να µάθουν στην πλάτη των Ελλήνων οι κορυφαίοι της πρώτη φορά Αριστεράς», τονίζει χαρακτηριστικά στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή» υψηλόβαθµος κοµµατικός παράγοντας, δίνοντας µια γεύση της κλιµάκωσης της προεκλογικής δράσης και επιχειρηµατολογίας του Κυριάκου Μητσοτάκη και των προβεβληµένων υπουργών στα τελευταία µέτρα της προεκλογικής κούρσας.

Κορυφώνονται οι προεκλογικές δράσεις της Ν∆

∆υναµικό φωτοφίνις ετοιµάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τελική στροφή προς το κρίσιµο ορόσηµο των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, κορυφώνοντας τις προεκλογικές δράσεις της Ν.∆. µε στοχευµένες περιοδείες και τις δύο κεντρικές προεκλογικές του οµιλίες. Ο πρωθυπουργός επέλεξε το τελευταίο Σαββατοκύριακο πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών να περιοδεύσει στους τέσσερις νοµούς της Κρήτης, η οποία σηµειωτέον στις εθνικές εκλογές βάφτηκε πρώτη φορά γαλάζια, µε τον πρωθυπουργό να αφήνει για το τέλος της προεκλογικής του εκστρατείας την ιδιαίτερη πατρίδα του.

Η τελευταία εβδοµάδα πριν από τις κάλπες ξεκίνησε µε επίσκεψη του πρωθυπουργού σε γειτονιά του Λεκανοπεδίου, ενώ σήμερα ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στη Θεσσαλία, περιφέρεια που δοκιµάστηκε από τις καταστροφικές συνέπειες των διαδοχικών κακοκαιριών, µε τον πρωθυπουργό να αναµένεται να αναφερθεί στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τη στήριξη της περιοχής.

Την Τετάρτη στο λιµάνι της Θεσσαλονίκης θα πραγµατοποιηθεί η κεντρική προεκλογική οµιλία του Κ. Μητσοτάκη, ενώ την Πέµπτη ο πρωθυπουργός µεταβαίνει στη Νορµανδία για τα 80 χρόνια από την Απόβαση, όπου θα συναντηθεί µε τον Γάλλο πρόεδρο Εµανουέλ Μακρόν, σε µια συγκυρία µε υψηλό συµβολισµό, καθώς το τελευταίο εξάµηνο είχαν καταγραφεί σύννεφα στις ελληνογαλλικές σχέσεις. Να σηµειωθεί ακόµη ότι στο πρόγραµµα του πρωθυπουργού περιλαµβάνεται επίσκεψη στο ναυπηγείο της Λοριάν, όπου ναυπηγούνται και οι τρεις ελληνικές, υπερσύγχρονες φρεγάτες Belharra.
Η προεκλογική δραστηριότητα ολοκληρώνεται την προσεχή Παρασκευή µε την κεντρική προεκλογική οµιλία του πρωθυπουργού στην Πλατεία Συντάγµατος.

*Δημοσιεύθηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»