«Ανιψιός του Λεωνίδα Κύρκου σημαίνει να έχεις τη Νεότερη Ελληνική Ιστορία “απλωμένη” μπροστά σου…». Με αυτόν τον τρόπο μάς συστήνεται ο Χάρης Κύρκος, υποψήφιος ευρωβουλευτής με την Πλεύση Ελευθερίας και δικηγόρος, που ασχολείται επισταμένως με το κατοχικό δάνειο και τις γερμανικές επανορθώσεις. Μιλώντας στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», μας αποκαλύπτει την επεισοδιακή πρόταση γάμου στη σύζυγό του, την αγάπη του για το πινγκ πονγκ, που θα τον άφηνε στην ίδια τάξη, και τις νίκες του με «θύμα» τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο πρωτάθλημα της Βουλής.

Ανιψιός του Λεωνίδα Κύρκου. Τι σημαίνει αυτό;

Σημαίνει να έχεις τη Νεότερη Ελληνική Ιστορία «απλωμένη» μπροστά σου, μαθαίνοντας όχι μόνο το προσκήνιο, αλλά κυρίως το παρασκήνιο των γεγονότων. Σημαίνει κάθε Κυριακή γεύμα στα Εξάρχεια, περηφάνια από την αγάπη και τον σεβασμό του κόσμου στις βόλτες μαζί στον δρόμο.

Πώς ήταν ο θείος σας μαζί σας;

Όσο κι αν ακούγεται παράξενο, ο Λεωνίδας, γνωστός για τη ρητορική του δεινότητα, στην παρέα άκουγε περισσότερο παρά μιλούσε. Δεν έδινε συμβουλές και κυρίως δεν έκανε παρατηρήσεις, ακόμα και στις πιο εξωφρενικές απόψεις. Θεωρούσε ιερό τον ρόλο του ακροατή.

Εχουμε ακούσει για τη σχέση σας με το πινγκ πονγκ. Τι έγινε και δεν σας είδαμε πρωταθλητή;

Πράγματι, με είχε προσέξει κατά τύχη κάποιος προπονητής στη ΧΑΝΘ, όπου πήγαινα με την παρέα μου και παίζαμε. Με δοκίμασε για πλάκα στην ομάδα και έτσι ξεκίνησα. Μέσα σε δύο χρόνια περίπου ήμουν έτοιμος για την εθνική ομάδα, αλλά διέκοψα λόγω των επιπτώσεων στη σχολική μου επίδοση! Εξακολουθώ όμως να παίζω και τώρα, όσο προλαβαίνω. Μάλιστα, ανεπίσημο «θύμα» μου ήταν, προ δεκαπενταετίας, και ο νυν πρωθυπουργός, κ. Μητσοτάκης, στο πρωτάθλημα των εργαζομένων της Βουλής!

Έχετε υπόψη σας τι άποψη είχε ο θείος σας για τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ την εποχή Τσίπρα;

Ο Λεωνίδας «έφυγε» το 2011. Είχε, ωστόσο, προβλέψει αυτό που θα συνέβαινε. Τον Φεβρουάριο του 2008, μάλιστα, στο κλειστό του Τάε Κβον Ντο, όπου τον είχα συνοδεύσει, με το που ανακοινώθηκε η εκλογή Τσίπρα γύρισε και με κοίταξε με βλέμμα αυστηρό, αλλά ταυτόχρονα γεμάτο ανησυχία και απογοήτευση, φορτώνοντάς με όλες τις ενοχές που υπάρχουν, αλλά και θα επινοηθούν στο μέλλον.

Πώς γνωριστήκατε με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου;

Εργάζομαι στην Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής, στο Επιστημονικό Συμβούλιο, και ήταν μέσα στα καθήκοντά μας η νομική υποστήριξη της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, που είχε συστήσει ως πρόεδρος της Βουλής η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Αυτά πίσω στο 2015. Προηγουμένως, στα μέσα της δεκαετίας του ‘90, είχα γνωρίσει τον πατέρα της, τον πρόεδρο Νίκο Κωνσταντόπουλο.
Εχουμε μάθει για μια περιπετειώδη πρόταση γάμου... Για πείτε μας. Λόγω υπερβάλλοντος ζήλου για ριψοκίνδυνη έκπληξη, με πινελιές κινηματογραφικής υπερπαραγωγής, κατέληξα να ψάχνω το δαχτυλίδι στα σκουπίδια πολυκαταστήματος! Ευτυχώς με αίσια κατάληξη... Αυτό το «πληρώνω» μέχρι σήμερα, όταν ενίοτε της υπενθυμίζω τη δική της αφηρημάδα!

Πώς πήρατε την απόφαση να ετοιμάσετε τις βαλίτσες σας για την Ευρωβουλή;

Ηταν καθαρά θέμα συγχρονισμού! Αφενός ήταν κάτι ανάμεσα στην επιθυμία μου και την ταυτόχρονη εκπλήρωση «οικογενειακού χρέους», αφετέρου ήταν η γνωριμία μου με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, που συνδυάζει την αμετακίνητη ιδεολογία με τον δυναμισμό και τη μαχητικότητα με την ευαισθησία.

Σε ποια φάση βρίσκεται η υπόθεση των γερμανικών αποζημιώσεων;

Με ψήφισμά της το 2019, η Βουλή των Ελλήνων είχε αποφασίσει να διεκδικήσει, μέσω όλων των κυβερνήσεων από τότε και στο εξής, τις γερμανικές αποζημιώσεις. Μένει κάποια κυβέρνηση της Ελλάδας, όπως τόσες άλλων χωρών, να ανταποκριθεί στη νομική, ιστορική και ηθική της υποχρέωση.

Μία δύσκολη στιγμή της ζωής σας; Πώς τη βιώσατε;

Σίγουρα ο θάνατος του πατέρα μου από καρκίνο πριν από πολλά χρόνια. Εκείνος, για εννέα μήνες, δεν γνώριζε και δεν έμαθε ποτέ τίποτα. Για κάποιες μέρες μάλιστα το γνώριζα μόνο εγώ. Κινηματογραφικό σενάριο! Σε μία εβδομάδα από τον θάνατό του έδινα εξετάσεις για την άδεια του δικηγόρου - όπως ήταν και εκείνος. Τελικά, πάντα βρίσκεις δύναμη...

Πηγαίνετε στο σουπερμάρκετ; Έχετε διαπιστώσει ακρίβεια;

Είμαι ο πιο τακτικός πελάτης! Επειδή και η σύζυγος είναι σκληρά εργαζόμενη, τα καθήκοντα εντός και εκτός σπιτιού είναι δίκαια μοιρασμένα - είναι και ένα παράδειγμα που θέλω να ακολουθήσει ο γιος μας. Η ακρίβεια είναι πρωτοφανής. Κάθε εβδομάδα οι τιμές σε βασικά προϊόντα του νοικοκυριού ανεβαίνουν. Η κυβέρνηση πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα, διότι ο κόσμος υποφέρει και οι «υπεύθυνοι» κωφεύουν.

Ποια είναι η άποψή σας για τον Στέφανο Κασσελάκη, δεδομένου ότι τελευταία κάνει άνοιγμα προς τη Ζωή;

Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν μας εκπλήσσει με αυτό το «άνοιγμα», καθώς η δημοσκοπική πτώση του κόμματός του επιτάσσει προσπάθειες να υφαρπάξει ψήφους και από άλλους πολιτικούς χώρους. Δεν θα συνάψουμε ευκαιριακές συμμαχίες, που δεν έχουν κανένα πολιτικό έρεισμα. Η Πλεύση Ελευθερίας έχει συγκεκριμένες θέσεις, υπέρ των λίγων, των δικαιωμάτων, της ελευθερίας, της δικαιοσύνης. Καλούμε ανοιχτά όλους όσοι συντάσσονται με το ιδεολογικό μας υπόβαθρο να ενταχθούν στο κίνημά μας.

*Δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά»