Για θέματα που αφορούν τις ευρωεκλογές και ιδιαίτερα για την επιστολική ψήφο, αλλά και τι γίνεται σε περίπτωση που κάποιος δεν πρόλαβε ή δεν θέλει να στείλει την επιστολική ψήφο, μίλησε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, Αθανάσιος Μπαλέρμπας.

Σχετικά με την επιστολική ψήφο ο κ. Μπαλέρμπας ανέφερε:

«Αυτή τη στιγμή έχουν παραληφθεί γύρω στις 155.500 απαντητικές επιστολές εκ των οποίων σχεδόν 40.000 είναι από το εξωτερικό. Για την ακρίβεια 39.570.

Οι παραλαβές συνεχίζονται και θα συνεχίζονται μέχρι το Σάββατο στις 17.00, όταν και θα σταματήσει το Υπουργείο Εσωτερικών να λαμβάνει της απαντητική επιστολή. Μέχρι χτες ήταν η δυνατότητα εντός Ελλάδος να καλέσουν τον εκπρόσωπο της εταιρίας στο σπίτι του ή οπουδήποτε αλλού με ραντεβού και να παραδώσουν απαντητικό φάκελο.

Μέχρι σήμερα μπορούν να το παραδώσουν στα γραφεία και στα καταστήματα των δύο αναδόχων εταιριών και όλα αυτά για την εγγυημένη παράδοση τους μέχρι το Σάββατο 17.00 η ώρα.

Δηλαδή οι ανάδοχοι μας έχουν πει και το γράφουν αυτό στις συμβάσεις που έχουν συνάψει με το Υπουργείο Εξωτερικών, ότι εγώ εγγυώμαι εφόσον παραλάβω στο γραφείο μου ή στο κατάστημα μέχρι 4 Ιουνίου να σας το φέρω μέχρι το Σάββατο ή αν το έχω παραλάβει μέσω των εταιρειών που συνεργάζομαι από το εξωτερικό μέχρι 28 Μαΐου να σας το φέρω μέχρι Σάββατο. Αυτά είναι εγγυημένα.

Από κει και πέρα, αν με ρωτάτε αν κάποιος μένει στην Αθήνα για παράδειγμα, θα μπορούσε και αύριο να το πάει στο γραφείο ή στο κατάστημα του αναδόχου και να το δώσει.

Τα ΕΛΤΑ παραδίδουν σε δύο εργάσιμες στην Αθήνα, εγώ τα κατέθεσα Τετάρτη και Παρασκευή μου ήρθε το μήνυμα ότι παρεδόθη ο φάκελος από το Υπουργείο Εσωτερικών. Άρα εμείς λέμε τώρα για τις εγγυημένες παραδόσεις.

Αν κάποιος θελήσει και αύριο να το πάει στα ΕΛΤΑ ή στην άλλη ανάδοχο εταιρία και να το παραδώσει στο κατάστημα τους, η εταιρία θα προσπαθήσει να το φέρει στο Περιστέρι. Απλά δεν είναι εγγυημένο.

Ο εκλογέας που είτε δεν παρέδωσε το φάκελό του γιατί πάντα υπάρχουν και τέτοιες περιπτώσεις, είτε τον παρέδωσε και δεν παρελήφθη, θα πάρει μήνυμα».

Τι γίνεται αν τελικά δεν πρόλαβε ή δεν θέλει να στείλει την επιστολική ψήφο

Σε περίπτωση που κάποιος δεν θελήσει τελικά να στείλει την επιστολική του ψήφο ο κ. Μπαλέρμπας υπογραμμίζει:

«Θα λάβει λοιπόν ένα μήνυμα. Είναι κάτι πρωτοποριακό αυτό που κάνουμε. Δεν γίνεται σε καμία άλλη χώρα του κόσμου.

Θα λάβει λοιπόν ένα μήνυμα γύρω στις 19.00 – 20.00 το απόγευμα, του Σαββάτου που θα λέει ότι δεν παρελήφθη ο φάκελος σας. Αύριο μπορείτε να ψηφίσετε στο εκλογικό σας τμήμα διά ζώσης μετά τις 11 το πρωί.

Πώς θα το ξέρει, Θα πάει στο Μάθε που ψηφίζεις, θα δει ποιο είναι το εκλογικό του τμήμα και μετά τις 11 το πρωί θα εμφανιστεί. Θα έχει ειδοποιηθεί ο δικαστικός αντιπρόσωπος μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών ότι ο εκλογέας ο οποίος έχει ένα Τ, ότι ψήφισε δηλαδή ταχυδρομικά, δεν έχει ψηφίσει και δικαιούται να ψηφίσει διά ζώσης και έτσι το δικαίωμα στην ψηφοφορία δεν χάνεται ακόμα και γι’ αυτούς που δεν έστειλαν ή δεν παρελήφθη στην ώρα τους η επιστολική τους ψήφος».

Αναφορικά με την αποχή των εκλογέων ο γγ του ΥΠΕΣ δήλωσε: «Το θέμα της αποχής είναι ένα θέμα πολιτικό, το οποίο μας προβληματίζει γενικά τον πολιτικό κόσμο αλλά και την κοινωνία μας ευρύτερα, αρκετά χρόνια, νομίζω, πάνω από δεκαπέντε χρόνια.Αυτό μπορεί να έχει πάρα πολλές εξηγήσεις και πολιτικές αλλά και πρακτικές.

Με την επιστολική ψήφο έγινε προσπάθεια από την κυβέρνηση να αρθούν τα πρακτικά εμπόδια. Από εκεί και πέρα, τα ακραιφνώς πολιτικά σίγουρα είναι θέμα ευρύτερης ανάλυσης.

Αμέσως μετά τις ευρωεκλογές θα ξεκινήσει αυτό που προβλέπει και ο νόμος της επιστολικής, ο 5083 και η εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων, που είναι και αυτό ένα σημαντικό βήμα.

Ο νόμος έχει ψηφιστεί επειδή βασίζεται σε μια διαδικασία που το βάρος θα το έχει το Υπουργείο Εσωτερικών, δεν μπορούσε να εφαρμοστεί άμεσα, γι’ αυτό και τοποθετήθηκε μετά τις ευρωεκλογές, που δεν θα έχει το προσωπικό του υπουργείου τη βεβαρημένη αυτή υποχρέωση της οργάνωσης των εκλογών.

Αμέσως μετά λοιπόν, θα εκκινήσει η διαδικασία που διαρκεί περίπου έξι μήνες, όπου θα γίνει σε πολλαπλά στάδια και επίπεδα αυτή η εκκαθάριση, ώστε πλέον να έχουμε καταγεγραμμένο τον ενεργό πληθυσμό ο οποίος συμμετέχει, μπορεί να συμμετάσχει, έχει δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογικές μας διαδικασίες.

Κυρίως μας ενδιαφέρει να βγάλουμε εκτός εκλογικών καταλόγων τους συμπολίτες μας που έχουν πια αποβιώσει και που ο θάνατός τους δεν έχει δηλωθεί ποτέ στη χώρα».

Ο κ. Μπαλέρμπας υπενθύμισε ότι : «η επιστολική ψήφος ισχύει αποκλειστικά μέχρι στιγμής για τις ευρωεκλογές και τα δημοψηφίσματα. Δεν ισχύει για τις εθνικές εκλογές».