Εξηγήσεις επί εξηγήσεων αναγκάζεται να δίνει πλέον για το Πόθεν Έσχες του ο Στέφανος Κασσελάκης, λίγες μόλις ημέρες πριν τις ευρωεκλογές, «καταναλώνοντας» την τελική ευθεία πριν την κάλπη σε μία αμυντική τακτική που αντικειμενικά κανένα κόμμα δεν θα ήθελε παραπονές μιας εκλογικής διαδικασίας.

Η απόφαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να δεσμευτεί ότι θα δημοσιοποιήσει το Πόθεν Έσχες του πριν τις ευρωεκλογές -ενώ θα μπορούσε να το κάνει μέχρι την 1 Ιουλίου- και να υλοποιήσει την δέσμευσή του, ύστερα από σκληρό πρέσινγκ από την πλευρά της κυβέρνησης, δεν φαίνεται να «εξυπηρετεί» την στρατηγική του και δεν φαίνεται να έχει συμβάλλει προς την θετική κατεύθυνση για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς ο κ. Κασσελάκης καλείται διαρκώς να απολογείται γιατί δεν έχει καταθέσει με τον σωστό τρόπο το πόθεν έσχες του, αλλά και να απαντάει για τα ερωτήματα που προκύπτουν από ορισμένα θολά σημεία των ανακοινώσεών του.

Όλα, μάλιστα, τα κόμματα και οι πολιτικοί τους αρχηγοί εστιάζουν την κριτική τους στο πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη για το Πόθεν Έσχες, ή καλύτερα για την δήλωση της περιουσιακής του κατάστασης, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και το κόμμα να επικεντρώνονται στις απαντήσεις επί του θέματος, που τις περισσότερες φορές δεν είναι και πειστικές, αλλά δηλώνουν μία αμυντική στάση, την ώρα που στο τέλος της προεκλογικής περιόδου θα έπρεπε να μιλούν για το πρόγραμμα και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Κασσελάκης παραδέχθηκε και λάθη: "Αν μου επιβάλλει πρόστιμο η Δικαιοσύνη θα πληρώσω"

Μάλιστα, ο κ. Κασσελάκης παραδέχεται και λάθη, δηλώνοντας έτοιμος να πληρώσει το πρόστιμο που τυχόν θα του επιβάλλει η Δικαιοσύνη για την μη έγκαιρη αποχώρησή του απο τις εξωχώριες εταιρείες. Χαρακτηριστικό είναι ότι κατά την εμφάνισή του στον ΑΝΤ1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου, στο ερώτημα για το αν αναγνωρίζει ότι έχει διαπράξει ποινικά αδικήματα γιατί δεν αποχώρησε εγκαίρως από την συμμετοχή του σε εταιρείες της αλλοδαπής απάντησε: «Υπήρξε μία παρατυπία γιατί ήμουν απόδημος. Ωστόσο ο νόμος δεν θα έπρεπε να ισχύει από την στιγμή που η Πολιτεία βάζει αποδήμους στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Γιατί δεν τον άλλαξε; Ο νόμος αυτός όμως είναι για να μην μπορούν οι πολιτικοί να βγάζουν μαύρα στο εξωτερικό, όχι για να μην μπορούν οι απόδημοι να φέρνουν άσπρα στην πατρίδα. Είμαι υπερήφανος που έχω την τόλμη να παραδεχθώ ότι ήταν μία παρατυπία, αλλά αυτή δεν επηρέασε κανέναν στην Ελλάδα, δεν έχει τίποτε μεμπτό. Σε τι βοηθά αυτό τον Έλληνα πολίτη;» τόνισε στη συνέχεια.

Ο Στέφανος Κασσελάκης μίλησε για το ίδιο θέμα και από την Κρήτη όπου περιόδευσε, με αφορμή την παρουσίαση των περιουσιακών του στοιχείων, ανέφερε ότι όταν ήρθε από την Αμερική και εξελέγη πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορούσε να φανταστεί ότι οι νόμοι στην Ελλάδα θα δίνουν μεν σε έναν απόδημο το δικαίωμα του εκλέγεσθαι, αλλά αν εκλεγεί θα του απαγορεύουν να έχει την εταιρεία που είχε στη χώρα από την οποία έρχεται. «Γι' αυτή μου την αμέλεια, είμαι στη διάθεση της ελληνικής δικαιοσύνης. Και αν μου επιβάλλει πρόστιμο, θα το πληρώσω. Με πολλή χαρά. Ξέρετε γιατί; Γιατί στη χώρα της ατιμωρησίας, στη χώρα που ο Καραμανλής των Τεμπών είναι βουλευτής, στη χώρα που ο αδιευκρίνιστος Γεωργιάδης είναι υπουργός, στη χώρα που ο Μητσοτάκης των παρακολουθήσεων, των αδήλωτων ακινήτων και off shore είναι πρωθυπουργός, εγώ με χαρά θα είμαι ο πρώτος πολιτικός ο οποίος θα πληρώσει την ποινή που του επιφυλάσσει ο νόμος. Γιατί οι νόμοι είναι για όλους. Και πρέπει, επιτέλους, να ισχύουν για όλους» ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης.

ΝΔ: Ο Κασσελάκης συνεχίζει τις συνεντεύξεις... Τιτανικούς

Νωρίτερα με ανακοινώσεις και δηλώσεις όλα τα κόμματα επιτέθηκαν στον Στέφανο Κασσελάκη. «Ο κ. Κασσελάκης συνεχίζει τις συνεντεύξεις «Τιτανικούς» και το μπαράζ νέων ψεμάτων» τόνισε σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της ΝΔ, το οποίο παραθέτει την ιστοσελίδα εφαρμογής κατάθεσης των δηλώσεων πόθεν έσχες που αποδεικνύει ότι η πλατφόρμα παραμένει ανοιχτή για όσους καταθέτουν πρώτη φορά δήλωση, καταρρίπτοντας τους ισχυρισμούς προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ πως παραμένει κλειστή. «Απόψε είπε στον ΑΝΤ1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου ότι περιμένει να ανοίξει η πλατφόρμα για να υποβάλει κανονικό πόθεν έσχες, ενώ μπορεί κάλλιστα να υποβάλει αρχική δήλωση πόθεν έσχες και μέσω της υπάρχουσας εφαρμογής που λειτουργεί κανονικά. Κανείς δεν τον εμποδίζει! Ψεύδεται χυδαία και ασύστολα όταν χρησιμοποιεί ως δικαιολογία για μη υποβολή πόθεν έσχες το ότι δεν λειτουργεί ακόμα η νέα πλατφόρμα» ανέφερε.

Επίσης υπογράμμισε ότι απόψε «είπε με στόμφο πως έχει έτοιμα όλα τα έγγραφα για να υποβάλει το πόθεν έσχες, ενώ μόλις χθες έλεγε στους ψηφοφόρους του στη Θεσσαλονίκη ότι περιμένει τα έγγραφα από το IRS».

Παύλος Μαρινάκης: Σόου που μάλλον φαίνεται για φιάσκο

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, μίλησε για ψέματα από την πλευρά του κ. Κασσελάκη. «Πρώτον, δεν κατέθεσε πόθεν έσχες ο κ. Κασσελάκης, δεν κατέθεσε δήλωση περιουσιακής κατάστασης, σε ένα σόου που μάλλον φαίνεται για φιάσκο όπως εξελίχθηκε,-σήμερα μόνον έχουν βγάλει εννιά ανακοινώσεις για να δικαιολογήσουν τον πανικό τους- κατέθεσε ένα μονοσέλιδο excel με κάποια στοιχεία κατά δήλωσή του, τα οποία καλή τη πίστη εμείς τα δεχόμαστε. Με βάση αυτά τα στοιχεία κ. Κουβαρά γεννούνται ακόμα περισσότερα ερωτήματα απ’ όσα είχαμε μέχρι την ημέρα που κατέθεσε το μονοσέλιδο excel. Δεδομένο πρώτο, πριν τα ερωτήματα, και σημαντικότερο, ότι υπάρχει μία διαπιστωμένη πλέον παράβαση του νόμου, γιατί 31/12/2023 ήταν σε αλλοδαπή εταιρεία, ενώ ο νόμος το απαγόρευε» ανέφερε. Επίσης, υπογράμμισε ότι υπάρχει ένας δανεισμός ο οποίος ισοδυναμεί περίπου με τα επενδυτικά προϊόντα του κ. Κασσελάκη. «Υπάρχει μία πολυτελέστατη ζωή με ελικόπτερα, η οποία το ξαναλέω δεν είμαστε από τους πολιτικούς χώρους που ποινικοποιούμε τη ζωή κάποιου, η οποία φαίνεται ότι κοστίζει πολλά λεφτά το μήνα. Δεν συνάδουν. Τα εισοδήματα στη συνέχεια καταλήγουν, είτε σε καταθέσεις, είτε σε κάποια επενδυτικά προϊόντα. Υπάρχουν όμως και χρέη. Αυτά είναι ένα ισοζύγιο» είπε.

«Υπάρχουν όμως και δύο ψέματα, μόνο δύο την τελευταία μέρα. Είναι και άλλα προηγούμενα. Ψέμα πρώτο. Δεν έχει, λέει, τη δυνατότητα, επειδή δεν λειτουργεί η πλατφόρμα να κάνει την κατάθεση του πόθεν έσχες του, του αρχικού, της αρχικής δήλωσης – γιατί είχα και εγώ υποχρέωση να κάνω τον Ιανουάριο και την έκανα το Φεβρουάριο ένα μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου – γιατί λέει δεν λειτουργεί η πλατφόρμα. Ψέμα. Υπάρχει μία νέα πλατφόρμα υπό επεξεργασία που θα είναι σύντομα διαθέσιμη, όμως λειτουργεί ακόμα. Η προηγούμενη πλατφόρμα, η οποία δέχεται αρχικές δηλώσεις πόθεν έσχες και μάλιστα υπάρχει και ρητή αναφορά αν δει κανείς το σύστημα του πόθεν έσχες, μπορεί να μπει να το δει, ότι οι δηλώσεις οι αρχικές που θα γίνουν με την ισχύουσα πλατφόρμα έχουν ισχύ και θα ισχύσουν στην επόμενη. Ψέμα δεύτερο. Λέει: ανοίξτε την πλατφόρμα και την επόμενη στιγμή εγώ θα καταθέσω. Σας εξήγησα ότι μπορεί και τώρα. Την ίδια στιγμή τι λέει; Ότι μου λείπουν κάποια στοιχεία IRS για να καταθέσω. Είτε του λείπουν στοιχεία, είτε μπορεί ανά πάσα στιγμή να καταθέσει» συμπλήρωσε.

Νίκος Ανδρουλάκης: Δεν είναι πόθεν έσχες αυτό, είναι excel

Επικριτικός για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης. Αναφερόμενος στο πόθεν έσχες του Στέφανου Κασσελάκη είπε ότι «ο κ. Κασσελάκης έχει ταλέντο. Εμφανίζει τις υποχρεώσεις του ως παραχωρήσεις. Δεν είναι πόθεν έσχες αυτό αλλά excel. Όλο αυτό το σόου μόνο τον κ. Μητσοτάκη βοηθάει γιατί δεν συζητάμε για τα προβλήματα της κοινωνίας λίγο πριν τις ευρωεκλογές».

Αλέξης Χαρίτσης: Παρουσιάζει ένα αστείο εξελόφυλλο

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης. «Αντί να δώσει, ως όφειλε, το πόθεν έσχες του, παρουσιάζει ένα αστείο εξελόφυλλο», είπε αναφερόμενος στον Στέφανο Κασσελάκη. «Την ώρα που οι πολίτες αυτής της χώρας ζορίζονται να βγάλουν το μήνα, παρακολουθούν, εμβρόντητοι και οργισμένοι, τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να σέρνουν ένα γαϊτανάκι εκατομμυρίων», τόνισε χαρακτηριστικά. Σχολιάζοντας την αντιπαράθεση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για το πόθεν έσχες Μητσοτάκη και Κασσελάκη σημείωσε ότι «σήμερα, πέντε μόνο μέρες πριν από τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, θα έπρεπε να συζητάμε για την ακρίβεια, θα έπρεπε να συζητάμε για τα διαλυμένα νοσοκομεία, θα έπρεπε να συζητάμε για την κλιματική κρίση, θα έπρεπε να συζητάμε για τη γενοκτονία στη Γάζα, θα έπρεπε να συζητάμε για το δημοκρατικό μέλλον της Ευρώπης». «Δυστυχώς, όμως. δεν τα συζητάμε όλα αυτά. Συζητάμε για τα εκατομμύρια των κυρίων Μητσοτάκη και Κασσελάκη. Συζητάμε για εταιρείες του εξωτερικού. Συζητάμε για πανάκριβα αυτοκίνητα και για υπέρογκα δάνεια», επισήμανε.

Κουτσούμπας: Φρούτο ο Κασσελάκης

Από την πλευρά του ο γ.γ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας ανέφερε: «Γιατί από όλα έχει ο μπαξές, ειδικά όταν περιλαμβάνει ‘φρούτα’ σαν τον κύριο Κασσελάκη», είπε χαρακτηριστικά αμφισβητώντας την αντίληψη, ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική λύση εκτός από τον καπιταλισμό».Ο Δημήτρης Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι «δεν μπορεί να κρυφτεί η αναξιοπιστία του αστικού πολιτικού συστήματος», γιατί «έχουν μαζευτεί πολλά ράμματα για τη γούνα τους από τον λαό. Και γίνονται ακόμα περισσότερα, όταν τον βάζουν να παρακολουθεί αυτή την αποκρουστική αντιπαράθεση για τα εκατομμύρια του Κασσελάκη και για τα ακίνητα του Μητσοτάκη. Έλεος πια! Φτάνει. Το ξέρουμε ότι είστε πλούσιοι».