Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στην Αθήνα για τη δικαίωση -εν καιρώ- της Ελλάδας σε ένα διαχρονικό αίτημά της, που πλέον έχει μπει σε νέες βάσεις, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα «Παραπολιτικά» το περασμένο Σάββατο.

Η Ελλάδα, όπως τόνισε χθες η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, «έχει προσπαθήσει και θα συνεχίζει να προσπαθεί προκειμένου ο μεγάλος εθνικός στόχος, που είναι η ικανοποίηση του εθνικού αιτήματος της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, στο Μουσείο της Ακρόπολης, να γίνει πραγματικότητα».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1r7l8kybe8h)


Γλυπτά του Παρθενώνα: Η δύσκολη διαπραγμάτευση και η γενναία παραχώρηση

Η -δύσκολη και πάνω σε λεπτές ισορροπίες- συζήτηση που γίνεται με το Βρετανικό Μουσείο για τα Γλυπτά του Παρθενώνα έχει προχωρήσει πάνω σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο: Την επανένωσή τους στην Αθήνα, έναντι μιας γενναίας παραχώρησης της χώρας μας προς το Βρετανικό Μουσείο, με τακτικό δανεισμό κορυφαίων συλλογών, περιλαμβανομένων ορισμένων από τα πιο γνωστά και εμβληματικά έργα, που ουδέποτε έχουν βρεθεί εκτός Ελλάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας ακόμα λόγος που το Βρετανικό Μουσείο αντιμετωπίζει θετικά το σενάριο αυτό είναι ότι προσδοκά σε σημαντικά έσοδα από τις σπάνιες ελληνικές αρχαιότητες. Αυτές εξάλλου θα παρουσιάζονται σε περιοδικές εκθέσεις, όπου η είσοδος γίνεται με εισιτήριο 20 λιρών και συγκεντρώνουν χιλιάδες επισκέπτες καθημερινά, ενώ στο Μουσείο η είσοδος είναι δωρεάν.

Στο τραπέζι μάλιστα των συζητήσεων φέρεται να έχει πέσει και αξιολογείται και από τις δύο πλευρές, με θετικό πνεύμα, η ιδέα να έρθουν τα Γλυπτά στο Μουσείο της Ακρόπολης για μία περίοδο 15 ετών, στη διάρκεια της οποίας θα δανείζει σε τακτά χρονικά διαστήματα η χώρα μας τις εν λόγω αρχαιότητες στο Βρετανικό Μουσείο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συντονίζει και εποπτεύει προσωπικά την απαιτητική και πολυπαραγοντική αυτή διαπραγμάτευση, ενώ άμεση εμπλοκή έχει ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, που πέρα από την πολιτική διάσταση γνωρίζει πολύ καλά και τη νομική διάσταση του ζητήματος.


Η ενίσχυση του ρεύματος στη βρετανική κοινή γνώμη για την επιστροφή των Γλυπτών

Αξιοσημείωτη είναι και η ενίσχυση του ρεύματος στη βρετανική κοινή γνώμη για την επιστροφή των Γλυπτών. Η γνωστή εταιρεία μετρήσεων YouGov είχε θέσει μετά τα γνωστά γεγονότα του περασμένου Νοεμβρίου το εξής ερώτημα σε δημοσκόπηση: «Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ ακύρωσε τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σήμερα στο Λονδίνο, επειδή ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε σε συνέντευξή του την επιθυμία της χώρας του να επιστραφούν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Πιστεύετε ότι η Ντάουνινγκ Στριτ πήρε τη σωστή ή τη λανθασμένη απόφαση να ακυρώσει αυτή τη συνάντηση;». Δύο στους τρεις πολίτες (66%) απάντησαν ότι η απόφαση του πρωθυπουργού τους ήταν λάθος.

Το σπουδαιότερο εύρημα προκύπτει από τη δεύτερη ερώτηση που τέθηκε. «Το Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο στεγάζει τα Γλυπτά του Παρθενώνα (επίσης γνωστά ως Ελγίνεια Μάρμαρα), ένα σύνολο κλασικών ελληνικών γλυπτών που αφαιρέθηκαν από τον Παρθενώνα στην Αθήνα πριν από 200 χρόνια από τον λόρδο Έλγιν. Ορισμένοι πιστεύουν ότι η Βρετανία πρέπει να επιστρέψει τα Μάρμαρα στην Ελλάδα, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι πρέπει να παραμείνουν εδώ. Εσείς προσωπικά πιστεύετε ότι η Βρετανία πρέπει να επιστρέψει τα Ελγίνεια Μάρμαρα στην Ελλάδα ή να τα κρατήσει στη Βρετανία;». Το 49% είναι υπέρ της επιστροφής τους στην Ελλάδα, έναντι μόλις 15% που τάσσονται υπέρ της παραμονής τους στη Βρετανία, ενώ το 26% δεν τους απασχολεί ό,τι κι αν γίνει.

Οι δε «Financial Times» είχαν αναφέρει σε ρεπορτάζ τους ότι ο -πιθανότερος επόμενος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου- Κιρ Στάρμερ στην ιδιωτική του συζήτηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν ήταν διατεθειμένος να αλλάξει τον νόμο σχετικά με τα Γλυπτά, αλλά δεν θα στεκόταν εμπόδιο σε μια συμφωνία δανεισμού, αν υπήρχε ποτέ μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία μεταξύ Βρετανικού Μουσείου και Αθήνας.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1rdc4kb7hix)

Απρόσμενος σύμμαχος η Τουρκία

Η Ζεϊνέπ Μποζ, προϊσταμένη του Τμήματος Καταπολέμησης του Λαθρεμπορίου του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, μίλησε χθες στην ΕΡΤ για την παρέμβασή της υπέρ της Ελλάδας στην UNESCO, τονίζοντας ότι «στα δικά μας αρχεία δεν υπάρχει οποιοδήποτε επίσημο έγγραφο που να δείχνει ότι το οθωμανικό κράτος πούλησε τα έργα αυτά στην Αγγλία. Και γι' αυτόν τον λόγο δεν πειστήκαμε από όσα μας είπαν περί νομιμότητας από την οθωμανική πλευρά για την απόκτησή τους».

Συνέχισε δε ως εξής: «Και με αυτή την τοποθέτησή μας φυσικά πάντα στηρίζουμε την Ελλάδα, τόσο στο θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα όσο και της αποτροπής της λαθρεμπορίας πολιτιστικών έργων. Οι δύο χώρες στηρίζουν πάντα η μία την άλλη. Βεβαίως, εγώ ανυπομονώ να δω την ημέρα που τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα σμίξουν με τον ουρανό που τους αξίζει σε εκείνο το καταπληκτικό Μουσείο της Ακρόπολης».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1rd0z27kc01)