Πληθώρα σοβαρών ερωτημάτων προκαλεί το «πόθεν έσχες» που παρουσίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, από τη Θεσσαλονίκη. Κατ’ αρχάς διότι το μονοσέλιδο excel δεν συνιστά σε καμία περίπτωση νομικό έγγραφο, αλλά και γιατί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του να έχει υποβάλει ηλεκτρονικά τη δήλωσή του, καθώς παρά τους ισχυρισμούς του η πλατφόρμα pothen.gr ήταν και παραμένει ανοικτή.

Σημειώνεται πως κάθε πολιτικό πρόσωπο (ή άλλο υπόχρεο) που υποβάλλει για πρώτη φορά στη ζωή του «αρχική δήλωση» περιουσιακής κατάστασης θα όφειλε να το κάνει εντός 90 ημερών από την ημερομηνία απόκτησης της ιδιότητάς του, εν προκειμένω ως αρχηγού πολιτικού κόμματος που εκπροσωπείται στη Βουλή και λαμβάνει κρατική χρηματοδότηση.

Διαβάστε ακόμα: Στέφανος Κασσελάκης: Επιλέγει την επίθεση στον Μητσοτάκη για την περιουσία του - Στην Κουμουνδούρου "βλέπουν" επιτυχία μετά την ανακοίνωση του "πόθεν έσχες - excel"


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1re70j6ypy1)


Τα ερωτήματα για το «πόθεν έσχες» του Στέφανου Κασσελάκη

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, με εισοδήματα (έτους 2023), ύψους σχεδόν 2.000.000 δολαρίων, κι ενώ χρωστά σε τραπεζικά δάνεια 1.640.094 δολάρια και σε πιστωτικές κάρτες 29.000 δολάρια, γεννάται το ερώτημα πόσο ευκατάστατος είναι τελικά. Υπενθυμίζεται πως ο ίδιος κατά καιρούς έχει δηλώσει ότι έχει οικονομική άνεση, η οποία όμως δεν προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε. Και δύσκολα βέβαια μπορεί να δικαιολογήσει αγορές ύψους 1.800.000 ευρώ, σαν αυτή δηλαδή που έκανε για να αποκτήσει το διαμέρισμα στο Κολωνάκι.

Ο κ. Κασσελάκης δηλώνει σύνολο αποδοχών 1.997.000 δολάρια για την περσινή χρονιά, παραλείπει όμως να εξηγήσει την προέλευση των χρημάτων. Όσον αφορά την επιχειρηματική δραστηριότητά του, δηλώνει πως κατέχει εταιρικά μερίδια 712.000 δολάρια στο εξωτερικό, τα οποία -όπως ισχυρίζεται- τα μεταβίβασε το 2024, επειδή δεν γνώριζε πως συνιστούσε ασυμβίβαστο κατά την εκλογή του, χωρίς πάλι να αποκαλύπτει πώς ή πότε τα απέκτησε. Ούτε επίσης αν τα ρευστοποίησε ή πώς και σε ποιους τα μεταβίβασε το 2024.

Και ακόμα δεν εξηγεί πώς αποκτήθηκαν αμοιβαία κεφαλαία αξίας 2.700.000 δολαρίων, καθώς και μετοχές εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Νέας Υόρκης αξίας 358.548 δολαρίων και ενώ, ως γνωστόν, απαγορεύεται στους αρχηγούς κοινοβουλευτικών κομμάτων να κατέχουν μετοχές εισηγμένων που έχουν την έδρα τους στο εξωτερικό.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1r9jrpzxl5l)


Το excel με την περιουσιακή του κατάσταση "φέρνει" πρόστιμο 

Βάσει μάλιστα του σχετικού νόμου που ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, η ποινή η οποία προβλέπεται είναι φυλάκιση έως 2 ετών και έως 500.000 ευρώ πρόστιμο. Στην παρουσίαση του excel αρκέστηκε να αναφέρει ότι μεταβίβασε στις αρχές του 2024 την εταιρεία Osios, με έδρα το Ντέλαγουερ των ΗΠΑ, όπου ισχύει ένα προνομιακό φορολογικό καθεστώς, δεν είπε όμως τίποτα για τις μετοχές του στη Wall Street.

Ταυτόχρονα και ενώ αναφέρει πως μέσα στο 2023 απέκτησε Ι.Χ. επιβατηγό όχημα αξίας 250.000 δολαρίων, ενώ το 2022 απέκτησε ακόμα ένα, αξίας 100.000 δολαρίων, δεν δίνει καμία πληροφορία στη δήλωσή του για τον τρόπο απόκτησης των οχημάτων.

Δηλώνει επίσης ότι και ο σύζυγός του χρωστά άλλα 12.000 δολάρια σε κάρτες, αλλά και 149.324 δολάρια από φοιτητικό δάνειο που είχε λάβει και ενώ εμφανίζεται να έχει μηδενικό εισόδημα και καθόλου άλλη περιουσία από οποιαδήποτε εργασία ή άλλη πηγή προέλευσης χρημάτων.

Σχετικά με τα ακίνητα δηλώνει πως το σπίτι 105 τ.μ. στην Αθήνα αγοράστηκε το 2008 αντί 100.000 ευρώ, δίχως και σε αυτή την περίπτωση να αναφέρει από ποια πηγή προήλθαν τα χρήματα και ενώ ο ίδιος ήταν μόλις 20 ετών. Όπως επίσης το οικογενειακό εξοχικό στις Σπέτσες, αντικειμενικής αξίας 313.000 ευρώ, το οποίο μεταβιβάστηκε στον ίδιο το 1990, όταν δηλαδή ήταν 2 ετών.

Σχετικά με την κατοικία στις ΗΠΑ εμβαδού 358 τ.μ. σε κτήμα, με έκταση 55 στρέμματα, αξίας 2.000.000 δολαρίων δηλώνει ότι την απέκτησε μέσω αγοράς, χωρίς άλλες πληροφορίες για το πώς βρέθηκαν αυτά τα χρήματα.

Στο excel που παρουσίασε ως «πόθεν έσχες» περιλαμβάνει επίσης αναφορά στην εταιρεία του Pura Vita, που βρίσκεται στις Σπέτσες. Πρόκειται για εστιατόριο με υγιεινή διατροφή στις Σπέτσες, το οποίο, σύμφωνα με το ΓΕΜΗ, ιδρύθηκε τον Μάιο του 2023 και ο Στέφανος Κασσελάκης κατέχει το 75%, χωρίς κανείς, μέχρι προχθές, να γνωρίζει αυτή τη δραστηριότητα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που προκάλεσε γενικό χαμό στα social media, όπου σχολιάστηκε… δεόντως.

Με πληροφορίες από την «Απογευματινή»