Διάλειμμα μίας ημέρας από την προεκλογική δραστηριότητα κάνει αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος, μεταξύ των δύο κεντρικών προεκλογικών συγκεντρώσεων σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, μεταβαίνει στη Γαλλία, προκειμένου να παραστεί στις επετειακές εκδηλώσεις για τα 80 χρόνια από την απόβαση της Νορμανδίας, προσκεκλημένος του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Γαλλία έρχεται σε μια ιδιαίτερη συγκυρία για τις ελληνογαλλικές σχέσεις, έπειτα από μια περίοδο κάποιας «παγωμάρας» με σύννεφα στις σχέσεις Αθήνας - Παρισιού, κάτι που αποτυπώθηκε στην απουσία του Μακρόν και του υπουργού Εξωτερικών, Στεφάν Σεζουρνέ, από την τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία.

Οι ελληνογαλλικές σχέσεις ωστόσο φαίνεται πως επανέρχονται σε θετική τροχιά. Σε αυτό το πλαίσιο η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη μαζί με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια, στο ναυπηγείο της Naval στη Λοριάν, όπου ναυπηγούνται οι τρεις ελληνικές φρεγάτες «Belharra», δίνει νέα ώθηση στα σενάρια για τα εξοπλιστικά προγράμματα με στόχο την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας. Το ενδεχόμενο συνεπώς απόκτησης και τέταρτης φρεγάτας FDI αλλά και των τριών κορβετών, όπως και το ενδιαφέρον της ελληνικής πλευράς για έξι επιπλέον μαχητικά Rafale παραμένει κάτι περισσότερο από πιθανό. Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα εκτιμάται πως θα παραλάβει την πρώτη «Belharra» εντός του 2025 και τις άλλες δύο μέσα στο 2026.

Οι σχέσεις Ελλάδας - Γαλλίας βρέθηκαν σε ιστορικό υψηλό, έπειτα από την υπογραφή της Ελληνογαλλικής Αμυντικής Συμφωνίας τον Σεπτέμβριο του 2021, που προέβλεπε ότι η Ελλάδα θα προμηθευτεί από τη γαλλική Naval τρεις φρεγάτες τύπου FDI, με τη δυνατότητα προσθήκης μιας ακόμα (3+1), ενώ στο τραπέζι των τεχνικών διαπραγματεύσεων υπήρχε η συζήτηση και για κορβέτες τύπου «Gowind». Ωστόσο η ελληνική πλευρά, επανεξετάζοντας τα δηµοσιονοµικά περιθώρια της επόµενης δεκαετίας, έλαβε την απόφαση να µην προχωρήσει η προµήθεια των κορβετών ούτε να ενεργοποιηθεί η option για την τέταρτη φρεγάτα. Κι αυτό φαίνεται να επηρέασε τις στενές σχέσεις Μητσοτάκη - Μακρόν.

Το κλίμα μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και Μεγάρου Ηλυσίων επιδεινώθηκε μετά την πρόθεση να συμμετάσχει η Ελλάδα ως συμπαραγωγός στο πρόγραµµα των αμερικανικών φρεγατών νέας γενιάς κλάσης «Constellation», όπως και η έγκριση από τις ΗΠΑ της πώλησης των F-35 στη χώρα μας. Σε όλα αυτά ας προστεθεί και η συζήτηση για την επόμενη ηγεσία της Κομισιόν, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τοποθετηθεί υπέρ της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ ο Εμανουέλ Μακρόν θα προτιμούσε την υποψηφιότητα του Μάριο Ντράγκι.

Η αυριανή επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Γαλλία και το πιθανό τετ α τετ με τον Γάλλο πρόεδρο ερμηνεύεται ως νέος γύρος «διαπραγματεύσεων» για τα εξοπλιστικά, ενώ ιδιαίτερη σημασία θα έχει και το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Παρίσι την 26η Ιουλίου, στην τελετή έναρξης των Ολυµπιακών Αγώνων, με οικοδεσπότη τον Εμανουέλ Μακρόν. Υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός είχε αναφερθεί στο ενδεχόμενο απόκτησης επιπλέον γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών προ ημερών σε συνέντευξή του (Action 24): «Θα θέλαμε να τα κάνουμε 30 (σ.σ.: τα Rafale), αυτή είναι και η εισήγηση της Αεροπορίας. Πρέπει να δούμε αν και πόσο αυτό είναι κάτι το οποίο μπορεί να γίνει για να το αντέξει ο προϋπολογισμός».

Στην ίδια συνέντευξη σημείωνε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε μία φάση συνολικής επαναξιολόγησης του εξοπλιστικού προγράμματος, ενώ για τις κορβέτες τόνισε: «Επαναξιολογούμε όλα τα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα. Αναμένουμε τις τελικές εισηγήσεις. Είναι στο πρόγραμμα να αποκτήσουμε κορβέτες, αλλά, όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να δαπανούμε πόρους πέρα από τις δυνατότητές μας».

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή