Κυριάκος Μητσοτάκης: Αναθερμαίνονται οι σχέσεις με τη Γαλλία - Σήμερα στη Λοριάν για τη φρεγάτα ''Κίμων'' και στην 80ή επέτειο της Νορμανδίας καλεσμένος του Μακρόν - Όλο το παρασκήνιο
Λίγο πριν από τις ευρωεκλογές
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συναντηθεί ακόμη με τα στελέχη του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού
Ελλάς-Γαλλία, ενισχυμένη συμμαχία: Τρεις μέρες πριν από τις ευρωεκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει στην παραθαλάσσια πόλη Λοριάν της δυτικής Γαλλίας και στα ναυπηγεία της Navale Group, όπου ναυπηγούνται οι τρεις φρεγάτες Belh@rra για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού. Ο πρωθυπουργός θα επιβιβαστεί στη φρεγάτα «Κίμων», η οποία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ναυπήγησης και αναμένεται να παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό μέχρι τον Ιούνιο του 2025, ενώ θα επισκεφθεί τις δεξαμενές ναυπήγησης των φρεγατών «Νέαρχος» και «Φορμίων», που αναμένεται να παραδοθούν περί τα τέλη του 2025 και το 2026 αντίστοιχα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συναντηθεί ακόμη με τα στελέχη του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού που βρίσκονται στα ναυπηγεία της Navale και επιτηρούν τη διαδικασία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στη Νορμανδία, κατόπιν πρόσκλησης του Εμανουέλ Μακρόν
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Νορμανδία, κατόπιν πρόσκλησης του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, για να συμμετάσχει στη μεγάλη εκδήλωση για την 80ή επέτειο της απόβασης των συμμαχικών δυνάμεων στη Νορμανδία. Αξίζει να σημειωθεί ότι την Παρασκευή, 26 Ιουλίου, ο κ. Μητσοτάκης θα ταξιδέψει εκ νέου στη Γαλλία και συγκεκριμένα στο Παρίσι, για να παραστεί στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, τιμώντας και τον οικοδεσπότη κ. Μακρόν.
Στη σημερινή εκδήλωση, λίγα 24ωρα πριν από την κάλπη των ευρωεκλογών, σε μια συγκυρία κρίσιμη για την Ουκρανία, αλλά και για τις συζητήσεις για την ευρωπαϊκή άμυνα που θα λάβουν μορφή μετά την 9η Ιουνίου, αναμένεται -σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες- να δώσουν το «παρών» ηγέτες απ' όλη τη Δύση: Ευρωπαίοι ηγέτες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μεταξύ άλλων, καθώς και επιζώντες βετεράνοι της απόβασης. Οι εορτασμοί για την Απόβαση στη Νορμανδία ξεκίνησαν από χθες, με τον βασιλιά Κάρολο, τη βασίλισσα Καμίλα, τον διάδοχο Γουίλιαμ και τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ να μετέχουν στις εκδηλώσεις της 80ής επετείου εκπροσωπώντας το Ηνωμένο Βασίλειο.
Διαβάστε ακόμα: Μητσοτάκης: Στη Νορμανδία την Πέμπτη, καλεσμένος του Μακρόν - Επίσκεψη και στα ναυπηγεία των Belharra
Μετά την άνοδο των κ. Μακρόν (2017) και Μητσοτάκη (2019) στην εξουσία, οι σχέσεις Ελλάδας και Γαλλίας σταδιακά έφτασαν ίσως στο υψηλότερο σημείο της σύγχρονης ιστορίας τους. Η Γαλλία στάθηκε στο πλευρό της χώρας μας στην κρίση με την Τουρκία τον Αύγουστο του 2020, που ελάχιστα έφτασε από το να δημιουργήσει θερμό επεισόδιο. Οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για την άμυνα και την ασφάλεια, που μάλιστα προβλέπει «βοήθεια και συνδρομή» ακόμα και «με τη χρήση ένοπλης βίας, εάν διαπιστώσουν από κοινού ότι μία ένοπλη επίθεση λαμβάνει χώρα εναντίον της επικράτειας ενός από τα δύο». Η δε απόφαση της κυβέρνησης για ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων περιελάμβανε την απόκτηση 24 μαχητικών αεροσκαφών Rafale για την Πολεμική Αεροπορία και τριών φρεγατών Belharra για το Πολεμικό Ναυτικό.
Το τελευταίο εξάμηνο, ωστόσο, κάποια σύννεφα άρχισαν να εμφανίζονται στις σχέσεις των δύο χωρών και πολλοί απέδωσαν σε αυτά το γεγονός ότι ούτε ο Εμμανουέλ Μακρόν ούτε ο υπουργός Εξωτερικών, Στεφάν Σεζουρνέ, ήρθαν τον Απρίλιο, όπως φημολογείτο αρχικά, στην Αρχαία Ολυμπία για την αφή της Ολυμπιακής Φλόγας, που ταξίδεψε στη συνέχεια για τη Μασσαλία.
Το σενάριο της συμπαραγωγής νέων κορβετών και της συμφωνίας για νέα πολεμικά αεροσκάφη, δύο προμήθειες που δεν περιλαμβάνουν τη γαλλική πολεμική βιομηχανία, φέρεται να έπαιξε τον ρόλο του. Η Ελλάδα ενδιαφερόταν και ήταν σχεδόν έτοιμη πέρυσι να επιλέξει ανάμεσα στην πρόταση των Γάλλων για τις κορβέτες Gowind της Naval Group (εταιρεία που κατασκευάζει τις φρεγάτες Belh@rra) και αυτή των Ιταλών τις κορβέτες FCX-30, της εταιρείας Fincantieri. Ωστόσο, τον περασμένο Δεκέμβριο, τα δημοσιονομικά περιθώρια της επόμενης δεκαετίας και οι ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων εξετάστηκαν σε νέα βάση και αποφασίστηκε να μην προχωρήσει ούτε η προμήθεια των κορβετών ούτε να ενεργοποιηθεί η οψιόν για τέταρτη φρεγάτα.
Επιπρόσθετα, τον περασμένο Ιανουάριο, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε ότι η χώρα μας θα μπει ως συμπαραγωγός στο πρόγραμμα των αμερικανικών φρεγατών νέας γενιάς κλάσης «Constellation», κάτι που ενισχύει σημαντικά το Πολεμικό Ναυτικό και αναζωογονεί τα ελληνικά ναυπηγεία.
Τι αποδεικνύει η σημερινή επίσκεψη για τις ελληνογαλλικές σχέσεις
Οι αποφάσεις αυτές δεν φαίνεται να έγιναν ευμενώς αποδεκτές από το Μέγαρο των Ηλυσίων, το οποίο θα προτιμούσε η χώρα μας να είχε επιλέξει περισσότερα γαλλικά μαχητικά, αντί για τα αμερικανικά F-35 για το μέλλον, αλλά και να ενεργοποιήσει την οψιόν για μία επιπλέον (3+1) φρεγάτα της Naval Group.
Δεν ήταν, όμως, μόνο οι εξοπλισμοί που έβαζαν ορισμένα «αγκάθια» στον δρόμο των δύο χωρών, που πριν έμοιαζε στρωμένος μόνο με ροδοπέταλα. Ήταν και η διαφωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη (αλλά και της μεγάλης πλειοψηφίας βέβαια των ευρωπαϊκών χωρών) που εκφράστηκε δημόσια από τον Έλληνα πρωθυπουργό, για την προοπτική αποστολής δυτικών χερσαίων δυνάμεων στην Ουκρανία. Ήταν επίσης το γεγονός ότι πλησιάζουν οι ευρωεκλογές και οι δύο ηγέτες ανήκουν σε διαφορετικές πολιτικές ομάδες (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και Renew Europe) με συχνά αντικρουόμενα συμφέροντα. Για παράδειγμα, ο κ. Μητσοτάκης είναι από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές της ανανέωσης της θητείας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Κομισιόν, ενώ ο κ. Μακρόν θα προτιμούσε κάποιον άλλο ηγέτη στο τιμόνι της Κομισιόν, όπως π.χ. τον Μάριο Ντράγκι.
Η σημερινή διπλή επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γαλλία αποδεικνύει, ωστόσο, ότι οι ελληνογαλλικές σχέσεις κάθε άλλο παρά έχουν διαρραγεί, κάτι που φαίνεται και από μια σειρά άλλων πρόσφατων δηλώσεων. «Δεν έχουμε βάλει στο "ράφι" ούτε τη λογική της οψιόν προμήθειας τέταρτης φρεγάτας Belharra ούτε το ζήτημα των κορβετών. Είναι κι αυτό μέσα στις πιθανότητες τις οποίες έχουμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας. Παράλληλα, η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά την πιθανότητα απόκτησης έξι επιπλέον Ραφάλ – πέραν των 24 για τα οποία έχει υπογράψει και που αναμένεται να έχουν παραδοθεί όλα έως τις αρχές του 2025.
Πώς θα βρεθεί η αναγκαία χρηματοδότηση για τα εξοπλιστικά αυτά προγράμματα; Πρώτον, η υλοποίησή τους ξεπερνά τον ορίζοντα του τρέχοντος και του επόμενου έτους. Έπειτα, έχει ήδη μπει στα σκαριά για την πώληση των παλαιών μαχητικών F-4, όπως και των Mirage 2000-5 και των F-16 Block 30. Με τους πόρους που θα προκύψουν από τις συμφωνίες αυτές, αλλά και με τη διαρκή επαναξιολόγηση του σχεδιασμού για τις προμήθειες των Ενόπλων Δυνάμεων, τα «έξτρα» γαλλικά αεροσκάφη τέταρτης γενιάς και τα πολεμικά πλοία μπαίνουν και πάλι στο τραπέζι.
Υπάρχει, παράλληλα, κι ένας τρίτος πόρος: Αυτόν τον οποίο διεκδικεί η ελληνική κυβέρνηση μέσα από ένα νέο ευρωπαϊκό αμυντικό ταμείο, το οποίο θα χρηματοδοτεί κοινές ευρωπαϊκές αμυντικές δαπάνες. Για το φιλόδοξο αυτό σχέδιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτιμά ότι θα βρει μετεκλογικά έναν ισχυρό σύμμαχο στο πρόσωπο του Εμμανουέλ Μακρόν. Στους «27» της Ε.Ε. ο κ. Μητσοτάκης είναι από τους πιο ισχυρούς ηγέτες του ΕΛΚ και ο κ. Μακρόν ο πλέον ισχυρός ηγέτης του Renew. Στις συζητήσεις με το νέο ευρωκοινοβούλιο και τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η συνεννόηση μεταξύ τους για ζητήματα από τον πρόεδρο της Κομισιόν μέχρι το σχέδιο για ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία μπορεί να αποδειχθεί κομβικής σημασίας και να αποφέρει σημαντικούς καρπούς.