Σε προχωρημένο στάδιο ναυπήγησης βρίσκεται η φρεγάτα Belharra ΚΙΜΩΝ στα ναυπηγεία της Lorient στη Γαλλία, τα οποία επισκέπτεται σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η φρεγάτα ΚΙΜΩΝ είναι η πρώτη από τις τρεις φρεγάτες Belharra που ναυπηγούνται από τη Naval Group και αναμένεται να παραδοθεί στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό μέχρι τον Ιούνιο του 2025. Ακολουθούν οι φρεγάτες ΝΕΑΡΧΟΣ και ΦΟΡΜΙΩΝ, οι οποίες θα παραδοθούν στα τέλη του 2025 και μέσα στο 2026 αντίστοιχα.

Οι φρεγάτες Belharra αντιπροσωπεύουν μια σημαντική επένδυση στην αμυντική ισχύ της Ελλάδας, εξασφαλίζοντας την ικανότητα του Πολεμικού Ναυτικού να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της σύγχρονης ναυτικής μάχης.

Χαρακτηριστικά και τεχνολογία

Οι φρεγάτες Belharra, με εκτόπισμα περίπου 4.500 τόνους, ανήκουν στην τελευταία γενιά «ψηφιακών» φρεγατών και προσθέτουν σημαντική ισχύ στο στόλο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Αυτές οι φρεγάτες πολλαπλών ρόλων δίνουν τη δυνατότητα υλοποίησης σύνθετων αποστολών, ενισχύοντας την παρουσία του ναυτικού στην Ανατολική Μεσόγειο με έναν σημαντικό πολλαπλασιαστή ισχύος.

Ένα ψηφιακό υπερόπλο

Οι νέες φρεγάτες εξοπλίζονται με το κορυφαίο ραντάρ AESA (Active Electronically Scanned Array) Sea Fire, με εμβέλεια 300 χιλιομέτρων, και φέρουν 32 πυραύλους Aster 30 με βεληνεκές 120 χιλιόμετρα. Ο συνδυασμός αυτός προσφέρει τόσο αεράμυνα περιοχής όσο και αντιβαλλιστικές ικανότητες, ανοίγοντας μια νέα σελίδα ισχύος στο Πολεμικό Ναυτικό.

Εξοπλισμός και δυνατότητες

Ο οπλισμός των φρεγατών Belharra περιλαμβάνει προηγμένο πυροβόλο των 76 χιλιοστών και σύστημα RAM με 21 πυραύλους, ενισχύοντας την αντιαεροπορική και αντιβληματική ασπίδα του πλοίου. Επιπλέον, διαθέτει κορυφαίες ανθυποβρυχιακές ικανότητες, χάρη στο μεταβλητού βάθους sonar CAPTAS-4 και τις ανθυποβρυχιακές τορπίλες MU-90, σε συνδυασμό με τα υπερσύγχρονα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα MH-60R που αγόρασε πρόσφατα η χώρα μας από τις ΗΠΑ.

Για επιθέσεις εναντίον πλοίων, οι φρεγάτες εξοπλίζονται με τους πυραύλους Exocet MM40 Block 3C, οι οποίοι έχουν βεληνεκές 200 χιλιομέτρων και δυνατότητα πλήξης παράκτιων στόχων. Όλα αυτά συντονίζονται από το σύγχρονο σύστημα διαχείρισης μάχης SETIS.

Συμβολή της Ελληνικής βιομηχανίας

Αν και η σύμβαση υπογράφτηκε ενώ το πρόγραμμα ήταν σε προχωρημένο στάδιο υλοποίησης στα γαλλικά ναυπηγεία, πολλές ελληνικές εταιρείες συνεργάστηκαν και ανέλαβαν έργο, ενώ αρκετές θα εμπλακούν στα επόμενα στάδια. Αυτή η συνεργασία συνεισφέρει στη μεταφορά τεχνολογίας αιχμής και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα.